Ruige berglandschappen, een jetsetkust, duizenden jaren oude grotten, pittoreske dorpjes, stijlvolle steden, trotse burchten, uitgestrekte bossen, dorre woestijn. De schrijvers van de Insight Guide Zuid-Spanje slagen er perfect in om de enorme diversiteit van Andalusië op een aanstekelijke manier te beschrijven. De gids begint met een overzichtskaart, bezienswaardigheden die je niet mag missen en andere hoogtepunten, een overzicht van de lekkerste gerechten, de kleurrijkste feesten en de leukste activiteiten.

Bij ieder hoofdstuk staan vervolgens weer kleinere kaartjes met nummers die corresponderen met beschrijvingen in de tekst. Erg handig!! Als je door het boek bladert wil je meteen vertrekken, mede door de mooie fotografie. Wij selecteerden tien leuke tips en citaten en mogen vijf exemplaren weggeven aan onze lezers. Onderaan het bericht lees je hoe je een kans maakt.

  1. La Campana (Calle Sierpes 1-3) is sinds 1885 een van de beste adressen van Sevilla voor gebak en ijs. Je kunt hier traditionele lekkernijen proeven zoals yemas, turrón en chocolaatjes. Het 19e-eeuwse interieur is op zich al en bezoekje waard.
  2. Tarifa is door en door moors. ’s Avonds komen de bars, met kussens bezaaide cafés, geurende restaurants en galeries binnen de middeleeuwse muren tot leven. Hiervandaan ben je met een draagvleugelboot in slechts 35 minuten in Tanger.
  3. Arcos de la Frontera balanceert hoog boven de rivier op een smalle kalksteenrichel. Het is de westelijkste pueblo blanco en tegelijk een van de spectaculairste. Hoewel het minder bekend is dan Ronda, is het niet minder adembenemend.
  4. In de omgeving van Ronda wordt al sinds de Romeinse tijd wijn gemaakt. Als je lokale wijn wilt proeven, samen met heerlijke tapas, ga dan naar Bar Siempe Igual (Calle San José 2) of Bar El Convento (Calle San Francisco 140). Beide  zaken zijn opgenomen in de Ruta de Vinos.
  5. Het jaar 1932 geldt als een keerpunt in het ontstaan van de Costa del Sol. Een zekere Carlota Alessandrini zou toen een lapje grond op een dorre helling in Montemar, ten westen van Torrremolinos hebben gekocht. Op de vraag wat ze daar ging planten, antwoordde ze: ‘Planten? Toeristen ga ik er planten!’
  6. Als je op zoek bent naar een mooie omgeving op korte afstand van de kust, dan moet je in La Axarquía zijn, de streek die zich uitstrekt van de kust tussen Rincón de la Victoria en Nerja tot aan de pieken van de Sierra de Almijara. De wegen naar en in La Axarquía zijn doorgaans smal, kronkelig en steil en hebben soms een slecht wegdek. Maar je wordt voor het ongemak beloond met een schitterend landschap.
  7. Je kunt een gratis rondleiding langs de belangrijkste attracties van Córdoba boeken bij Free Tour Córdoba (2,5 uur, dagelijks om 10.30 uur). Het vertrekpunt is Plaza de las Tendillas.
  8. Als je begin juni in de buurt bent, ga dan naar El Yelmo voor het Festival Internacional del Aire (www.fiaelyelmo.com) een driedaags festival voor paragliders. In juli vindt in Cazorla het bluesfestival Bluescazorla (www.bluescazorla.com) plaats.
  9. In Granada is aardig wat straatkunst te vinden, met name in de wijk Realejo. Veel is vervaardigd door een lokale kunstenaar die zich El Niño de las Pinturas (De jongen van de schilderingen) noemt.
  10. In Vera, ten noorden van Mojácar, ligt het enige officiële nudistenhotel van Spanje, La Vera Playa Club. Het gezinsvriendelijke viersterrencomplex ligt vlak bij een van de populairste nudistenstranden van de regio.

Winactie

De Insight Guide Zuid-Spanje telt 248 pagina’s en kost €24,90. Bestellen kan hier. De gids is ook te koop bij de goede boekhandel. ESPANJE! mag vijf exemplaren weggeven. Je kunt kans maken door onder het bericht over dit boek op Facebook (publicatie 11 mei) te vertellen wat jouw favoriete bestemming is in Andalusië en waarom.

Uitslag winactie reisgids Málaga

In het eerste nummer van 2018 van ESPANJE! mochten we vijf reisgidsen weggeven over de provincie Málaga geschreven door onze redacteur Else Beekman. Uiteraard besteedt ze veel aandacht aan de stad, maar ook geeft ze leuke tips voor dagtripjes, routes door de natuur en uitstapjes met de kinderen. De winnaars zijn D. Verhoeven, R. Braber, M. Coopmans, G. van der Elst en G. Beumken. Val je buiten de prijzen? Als je de gids nu bestelt heb je ‘m morgen in huis.