Wil je dit najaar of komende winter nog even lekker naar Spanje? Dan hebben wij weer volop tips voor je. Of je nu naar de zon wilt, een stedentrip wilt maken of juist onbekende natuurgebieden wilt ontdekken. Hieronder tien heerlijke tips uit de komende editie van ESPANJE! die vanaf 6 oktober in de winkel ligt. Je kunt deze editie tot 24 september bestellen (voor jezelf of als cadeau) met €3,50 korting. Of geef jezelf of iemand anders een abonnement cadeau. Dan kun je over twee weken lekker wegdromen bij alle heerlijke verhalen uit ESPANJE!

bestellen

Wandelparadijs Navarra

Ben je op zoek naar een bestemming waar bijna geen toeristen zijn en waar het leven nog zo is als vroeger? Stop dan als je vanuit Bordeaux komt in de Baztanvallei in Navarra. Het is er prachtig groen, je kunt er eindeloze wandelingen maken langs watervallen en heksengrotten bezoeken. En wist je dat ze er hun eigen kerstman hebben: Olantzero. Die bestond trouwens al voordat Jezus werd geboren en geeft nog steeds cadeautjes aan alle kinderen in Baskenland en Navarra.

Stap in je favoriete Netflixserie of film in Madrid

Madrid is de laatste jaren uitgegroeid tot de film- en Netflixhoofdstad van Europa. Denk maar aan La Casa de Papel, Entrevías en Valería. Richard Hogenkamp  bezocht voor ESPANJE! diverse filmlocaties en vertelt hoe je gemakkelijk je eigen film- of Netflixroutes kunt uitstippelen in de Spaanse hoofdstad.

Op bezoek bij Baskische kaasboeren in de bergen

Spanje heeft honderden bijzondere kazen van hoge kwaliteit. Onlangs werd voor een kaas van 2 kilo zelfs meer dan €20.000 betaald. Veel van die kazen worden gemaakt door boeren in de bergen. ESPANJE-redacteur Aafke Jochems zocht Baskische kaasmakers op in hun berghut. Zij melken hun schapen twee keer per dag en maken er dan meteen de lekkerste Idiazabalkazen van.

Kofferbaktips voor Spaanse kazen en wijnen

Uiteraard geven we ook een paar heerlijke recepten bij dit kaasverhaal. Wat te denken van gevulde zoete aardappelen met Idiazabal en granaatappel? Ook zetten we de tien bekendste Spaanse kazen op een rij met tips voor gerechten en wijnen erbij. Handig als je met de auto in Spanje bent. Gooi de kofferbak maar vol!

Kerstsfeer, skiën en eilandzon

Spanje is in het najaar en de winter misschien nog wel leuker dan in de zomer. Het is er lekker rustig, de temperaturen zijn in een groot deel van het land bijzonder aangenaam en het is overal feest. Bekijk de prachtige kerststallen en geniet van de lichtjes, neem een nieuwjaarsduik in de Middellandse Zee en beleef een spectaculaire Driekoningenoptocht. Annebeth Vis woont al meer twintig jaar in Barcelona en deelt haar najaar- en wintertips.

Overwinteren aan de Costa Cálida

La Manga del Mar Menor aan de Costa Cálida is wel een heel bijzonder stukje Spanje. De landstrook was ooit een piratennest maar is nu een toeristenoord waar iedereen uitzicht heeft op zee. Of op het meer. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis voor watersporters, zonaanbidders en overwinteraars. Je kunt hier al een appartement boeken met uitzicht op zee voor minder dan €200 per week. Wij geven tips voor leuke trips.

Guadalupe in Extremadura: beste verlichte kerstdorp

Ook trokken we het binnenland weer in. Jaap Scholten fietste van zijn woonplaats Toledo naar Guadalupe in Extremadura. Daar vierde hij kerst in het beroemde klooster van de zwarte maagd. Het dorp werd onlangs uitgeroepen tot best verlichte kerstdorp van Spanje. Een tripje waard dus in de weken voor kerst!

Lekker eten in Santiago de Compostela

Huib Afman liep in vier edities de Camino de Norte, een alternatieve Camino de Santiago, die rustiger is maar wel langs ruige kusten en mooie dorpjes voert. In deze editie komt hij aan in Santiago de Compostela. Inmiddels is hij daar vaker geweest en hij geeft tips voor lekkere restaurantjes. Want dat heb je natuurlijk wel verdiend na zo’n lange wandeltocht.

Historische roadtrip door Castilië & León

Een van de eerste reisverslagen van een Nederlander die door Spanje reisde is van Lodewijk Huygens. In de 17e eeuw landde hij met een groot diplomatiek gezelschap in Cantabrië. In Spanje vergaapte hij zich aan de katholieke pracht en praal van Burgos en Madrid. Volkskrantjournalist Maartje Bakker en historicus Twan van Lieshout reisden hem achterna.

Tips voor de thuisblijvers

En natuurlijk geven we je ook weer heel veel andere tips voor een fijne Spaanse herfst in Nederland. Luna Zegers zocht de mooiste nieuwe muziek voor je uit, we lazen de pas verschenen romans en zochten uit welke films, exposities en theatervoorstellingen je de komende maanden kunt verwachten. Bijvoorbeeld De Man van La Mancha. Huub van der Lubbe vertelt in een interview hoe hij langzaam transformeerde in Don Quichot.

Interview met Merel van Dongen van Atlético Madrid

Terwijl heel Spanje in de ban was van ‘de kus’, had RTL-correspondent Richard Hogenkamp voor ESPANJE! een interview met Merel van Dongen. Zij voetbalt al ruim vijf jaar in Spanje en is begonnen aan haar vierde seizoen bij Atlético Madrid. Ze vertelt over het Spaanse voetbal, haar leven in Spanje en haar huwelijk met Ana Romero.

Spanje in je kerstpakket

Wil je ESPANJE! aan meerdere mensen cadeau geven, bijvoorbeeld als kerstattentie? Dat kan natuurlijk! Stuur dan voor 24 september even een mailtje met de adressen naar redactie@espanje.nl. Wij sturen je dan een betaallink. Bij 10 edities krijg je 10% extra korting en vanaf 20 edities 20% extra korting.

Alle artikelen uit ESPANJE! op je mobiel

Ben je dol op Spanje en ga je vaak naar Spanje toe? Dan is het heel erg handig om alle artikelen uit ESPANJE! bij de hand te hebben. Als je een abonnement neemt kun je ook alle artikelen uit ons archief uit meer dan 20 edities online lezen. Bovendien krijg je ESPANJE! dan vier keer per jaar in de bus. Alleen online lezen kost €18, maar voor slechts €19,95 kun je ESPANJE! online lezen én krijg je het magazine een jaar lang in de brievenbus. Deze aanbiedingen gelden alleen in Nederland. Kijk voor aanbiedingen in Spanje en België op onze website.

bestellen