Staat het hebben van je eigen villa in Spanje al lang op het wensenlijstje, maar kun je jouw droomhuis maar niet vinden? Overweeg dan eens om een villa te bouwen in Spanje. Nee niet zelf, maar door een ervaren bouwteam. Als je een huis wilt laten laten bouwen in Spanje, is er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Samen met hun bouwteam, stelde Spaanse Droomhuizen deze 10 tips samen voor het bouwen van je droomhuis in Spanje.
1. Breng het kostenplaatje in beeld
Een logische eerste stap is natuurlijk bepalen wat je kunt uitgeven, een tip die ook altijd wordt gegeven als stap 1 van het kopen van een huis in Spanje. De kosten die je maakt zijn voor een groot deel voor de aankoop van het stuk grond en het bouwen van de woning, maar er zijn ook altijd kosten waar je misschien niet direct aan denkt, zoals belastingen, gemeentelijke vergunningen, etc. Bouw ook altijd ruimte in voor onvoorziene kosten. En, houd er rekening mee dat je het straks ook nog leuk wilt inrichten!
2. Bepaal de beste locatie
Dan is het goed om de voor jou ideale locatie voor ogen te hebben. Waar in Spanje moet jouw droomhuis komen te staan? Aan de kust van een Spaanse Costa of meer richting het binnenland? Net als bij het kopen van een huis in Spanje is het van belang dat je zeker weet of de locatie bij je past. Zorg dat je minimaal één keer in het gebied van je keuze bent geweest om het te voelen en ervaren! Overweeg daarnaast ook de nabijheid van voorzieningen die je nodig hebt, zoals winkels, scholen, gezondheidszorg en openbaar vervoer.
3. Ga eerst zelf aan de ontwerptafel zitten
Een leuk en spannend deel van het bouwen van een villa, is het om de tafel zitten met de architect. Je hebt de ideeën in je hoofd en deze gaan nu vorm krijgen! Het is dan natuurlijk van belang dat je de architect precies kunt vertellen hoe of wat. Ga dus eerst ‘met jezelf aan de tafel zitten’, met pen en papier. Je hoeft niet te kunnen tekenen, maar je kunt wel voor jezelf opschrijven wat je graag zou willen. Houd je van een traditionele Spaanse finca, een moderne stijl of juist meer een Ibiza-stijl villa? Bekijk ook huizen online en bewaar wat je mooi vindt. Dit zal het proces met de architect vlotter laten verlopen.
4. Denk ook aan technische extra’s
Een verwarmd zwembad, airco, vloerverwarming, een irrigatiesysteem in de tuin, shutters… Naast wat het oog ziet, zijn er nog heel wat details die je kunt toevoegen aan je Spaanse huis, waar je misschien niet meteen aan denkt. Vaak zijn deze extra’s gericht op gemak en comfort. Bedenk wat je echt heel graag zou willen en wat voor jou slechts luxe extra’s zijn. Zo is het ook makkelijker iets te schrappen, wanneer het niet in het budget past.
5. Zet duurzame energie in
Dan is het ook goed om je huis zo duurzaam mogelijk te maken, om minder impact op het klimaat te hebben en ook voor je eigen portemonnee. Je kunt immers veel geld besparen door zelf je energie op te wekken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de beste energiebron die Spanje te bieden heeft: de bijna altijd schijnende zon! Zonnepanelen zijn een investering, maar zullen zich in een land als Spanje al snel terugverdienen, en als je snel bent kun je veelal nog gebruik maken van aantrekkelijke subsidies. Bij ¨oudere¨ villa’s in Spanje, zie je de faciliteiten voor groene energiebronnen vaak nog niet. Bij zelf bouwen heb je dus een uitgelezen kans deze aan je nieuwbouwvilla toe te voegen.
6. Vraag op tijd de bouwvergunningen aan
Met het complete ontwerp in handen kan bij de lokale gemeente de aanvraag voor een bouwvergunning gedaan worden. Het kan soms best even duren voordat dit rond is, daarom is het verstandig deze op tijd aan te vragen. Wanneer je bouwt met Spaanse Droomhuizen hoef je hier gelukkig niet zelf aan te denken. Zij vragen de vergunningen aan zodra het mogelijk is. Hoe eerder ze kunnen beginnen met bouwen, hoe beter!
7. Heb geduld
Het moeilijkste deel van het proces… Na ontvangst van de bouwlicentie kan de bouw beginnen en zal na 10 tot 12 maanden wachten je droomhuis klaar zijn. Gelukkig gaat het vaak sneller dan je denkt. Met een professioneel bouwteam aan je zijde hoef je niet bang te zijn dat de bouw om onverklaarbare redenen stil komt te liggen. Voor je het weet zit je al te genieten in het zonnetje, in je eigen tuin.
8. Vergeet de laatste papieren niet
Zodra de woning klaar is, zal je van de architect een opleveringscertificaat ontvangen. Daarna moeten er nog een aantal zaken geregeld worden, zoals onder andere het inschrijven van je woning in het kadaster, een bewoonbaarheidsverklaring en een woonvergunning.
9. Laat je interieur stylen
Omdat je er geen tijd voor hebt, omdat je nog niet alle meubelwinkels in Spanje kent of gewoon omdat je geen interieurstylist bent. Het inhuren van een interieurstylist kan een groot verschil maken in de uiteindelijke beleving van je huis. Je hebt geïnvesteerd in een woning die volledig naar je smaak is, dan is het zonde als deze smaak zich niet vertaalt naar het interieur.
In de regio Costa Blanca en Valencia kan Spaanse Droomhuizen je in contact brengen met ervaren interieurstylisten die voor de complete styling als ook de levering kunnen zorgen. Neem voor voorbeelden maar eens een kijkje op deze pagina.
10. Geniet!
Dit lijkt misschien de laatste stap in het proces, maar dat is het zeker niet. Het hele proces is spannend en leuk, waarbij jouw droom steeds verder werkelijkheid wordt. Door te bouwen met een professional worden de grootste zorgen en onzekerheden weggenomen, waardoor het bouwen ook echt een mooie ervaring wordt, waar je van kunt genieten.
Tot slot
Heb je plannen om een villa te bouwen in Spanje? Dan kun je hiervoor terecht bij Spaanse Droomhuizen, de Nederlandstalige makelaar in Spanje, met een eigen bouwteam aan de Costa Blanca en in de regio van Valencia met meer dan 40 jaar ervaring in het bouwen van Spaanse woningen. Je wordt dan van A tot Z begeleid, in het Nederlands. Wel zo makkelijk! Wil je meer weten over het bouwen van een huis in Spanje of van plan om echt concrete stappen te zetten op dit gebied? Neem contact op met Spaanse Droomhuizen.