canarische eilanden

Nog even last minute naar de zon? Dit zijn 5 redenen om snel een last minute naar de Canarische Eilanden te boeken 

1. Paradijs voor natuurliefhebbers

Op de Canarische Eilanden is er veel diversiteit in natuurlandschap te vinden. Gran Canaria heeft bijvoorbeeld heel veel duinen, terwijl je in Lanzarote over een maanlandschap lijkt te lopen vanwege vulkanische activiteiten in het verleden. Fuerteventura heeft prachtige zandlandschappen en La Palma is perfect voor wandelaars vanwege de grote hoeveelheid bebossingen met onder andere drakenbloedbomen. Elk Canarisch Eiland heeft dus wel weer zijn eigen charme en er is voor ieder wat wils. Maar als natuurliefhebber wil je eigenlijk alle eilanden af om alle natuurfenomenen met eigen ogen te kunnen zien!

2. Alsof je in Afrika bent

De Canarische Eilanden liggen dan wel in Europa, maar toch voelt het niet altijd alsof je op het Europees continent bent! Om te beginnen liggen de eilanden voor de kust naast Afrika, waardoor het klimaat soms erg on-Europees kan aanvoelen. Deze geografische ligging zorgt ook voor een aantal bijzondere natuurverschijnselen, zoals de Dunas de Maspalomas. Dit duingebied is ontstaan doordat duizenden jaren geleden zand van de Saharawoestijn is overgewaaid. Wandel je nu hier doorheen, dan krijg je nog steeds het gevoel alsof je door een echte woestijn rondtrekt. Om het plaatje compleet te maken, lopen er ook nog kamelen rond!

3. De interessante geschiedenis van Gran Canaria

Gran Canaria is niet alleen goed voor liefhebbers van de zon, zee en het strand, want de hoofdstad Las Palmas heeft ook een rijke cultuur en interessante geschiedenis. De wereldreiziger Columbus heeft namelijk een tijdje op Gran Canaria gezeten voordat hij op pad ging om de Nieuwe Wereld te ontdekken. In de kleine kerk heeft hij gebeden tot God voor een veilige en succesvolle reis. Naast deze kerk zijn er ook nog talloze andere historische gebouwen, monumenten en musea te vinden in Las Palmas die allemaal een stukje van de bijzondere geschiedenis van het eiland vertellen.

4. Markten in de openlucht

Als je van winkelen houdt, dan zul je de openluchtmarkten op de Canarische Eilanden vast geweldig vinden! En die vind je hier in overvloed. Je kunt op deze openluchtmarkten lokale delicatessen, unieke souvenirs of antieke en tweedehands spulletjes op de kop tikken. Ook als je niet van plan bent om iets te kopen, is het leuk om over deze markten te slenteren. De markten zitten veel in oude dorpen, dus dat maakt het een bezoekje sowieso wel waard. Onze tips:

  • Elke zondag kun je op Lanzarote de markt van Teguise (let op: we bedoelen dus niet Costa Teguise) bezoeken. Deze markt bevindt zich in de smalle straatjes, met op het middelpunt een mooie witte kerk
  • Op Tenerife kun je elk weekend (zaterdag en zondag dus) de markt van Tegueste bezoeken. Deze markt is een stuk kleiner dan in Teguise, maar je kunt hier wel dingen kopen van goede kwaliteit.
  • Teror (Gran Canaria) is een van de alleroudste markten van de Canarische Eilanden. Dagelijks staan er wel een aantal kraampjes, maar elke zondag is de markt compleet en kun je langs alle 140 kraampjes lopen. Je kunt er onder andere lekkere taartjes halen die een lokale specialiteit zijn!
  • In het noorden van Fuerteventura is elke dinsdag en donderdag La Oliva te vinden. Je kunt er onder andere handgemaakte kunstobjecten, schilderijen en lokale lekkernijen kopen.

5. Uniek vulkanisch landschap

De eilanden Lanzarote en Tenerife zijn beroemd om hun vulkanisch landschap, maar wist je dat Gran Canaria ook een vulkaankrater heeft? De Caldera de Bandama is 1 km breed en als je deze beklimt, dan heb je een prachtig uitzicht over de noordoostelijke kust en het westelijk bergachtig landschap. Ga je meer naar noordwestelijk Gran Canaria, dan kun je de Montaña de Gáldar bewonderen. Deze berg lijkt een beetje op de vulkaan El Teide (Tenerife). Leuke tip: rijd vanaf de top naar het centrum van het pittoreske plaatsje Galdár, want dan kom je langs uitgestrekte bananenplantages.

Bron: Corendon