Een onderzoekend volkje, de Spanjaarden: ze hebben niet alleen grote overzeese ontdekkingen gedaan, maar ook heel wat voorwerpen uitgevonden. Deze vijf uitvindingen gingen de hele wereld over.

Lees ook: De beste apps om Spaans te leren

Dweilstok

vrouw met dweilstok
Wat zullen veel huisvrouwen Manuel Jalón (1925) dankbaar zijn geweest toen hij in 1956 de fregona uitvond, de dweilstok die vele knieën spaarde.

Injectienaald

Dezelfde Manuel Jalón had iets met hygiëne, want hij heeft ook de injectiespuit op zijn naam staan die nu in elk ziekenhuis gebruikt wordt.

Astronautenpak

Astronaut

Het zou zomaar kunnen dat Neil Armstrong niet op de maan had gestaan als Emilio Herrera Linares (1879-1967) in 1935 niet het eerste astronautenpak had uitgevonden. Het bevatte een microfoon, ademhalingssysteem, thermometer en allerlei vernuftige instrumenten.

Tafelvoetbal

Er waren ook gewoon léúke uitvindingen. Bijvoorbeeld die van de latere dichter Alejandro Campos Ramírez (1919-2007). Tijdens de Spaanse Burgeroorlog raakte hij gewond. In het ziekenhuis zag hij veel kinderen die niet lekker
buiten konden voetballen, wat hem op het idee bracht om fútbol de mesa te ontwikkelen, een tafelvoetbalspel, dat hij in 1937 liet patenteren.

Lolly

chupa chups lollies in een kring

En wat dacht je van de lolly? In 1958 in de huidige vorm bedacht door Enric Bernat, die Chupa Chups lanceerde. Leuk detail: het logo werd ontworpen door kunstenaar Salvador Dalí.