Op pad met een elektrische auto in Spanje? Dat is zeker mogelijk. Toch is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan, want de laadpaaldichtheid is er veel lager dan bij ons. En je wilt natuurlijk niet zonder stroom langs de kant van de weg eindigen. In Nederland zijn we wat dat betreft verwend. In 2022 waren er volgens gegevens van de EU in Nederland 699 laadpunten per 100.000 mensen, in Spanje waren dat er slechts 53. Daarom 8 tips waar je op moet letten als je in Spanje op vakantie wilt met je Tesla, je Skoda Enyaq of wellicht een Spaanse huurauto.

Maak een (laad)planning

Het aantal laadpalen in Spanje is de afgelopen jaren flink toegenomen. Helaas zijn de punten niet overal even goed verspreid. Madrid is de stad met de meeste plaatsen waar je je auto aan de lader kunt leggen, gevolgd door Barcelona. Maar er zijn ook regio’s die minder goed bereisbaar zijn met een elektrische auto, zoals de Galicische kust. Door van tevoren een goede planning te maken wanneer je waar wil verblijven, wat voor type reis je maakt en op welke momenten je moet en kan laden, kom je niet voor verrassingen te staan.

Download een app

Voor het maken van een planning is het natuurlijk handig om te weten waar de laadpalen in Spanje te vinden zijn. Daarvoor bestaat een handige app: Electromaps. Hier kun je op een plattegrond precies zien waar de palen zich bevinden, om wat voor type het gaat en hoeveel vermogen de laadpalen hebben. Ook handig als je afwijkt van je oorspronkelijke planning en tóch een keer last-minute moet laden. Check in de app ook meteen de openingstijden en andere voorwaarden, want sommige punten zijn alleen beschikbaar tijdens kantooruren of als je er een consumptie nuttigt.

Reserveer je plek

Ben je eindelijk bij het beoogde laadpunt terechtgekomen, is er geen plek. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig is het op sommige laadpunten mogelijk om een tijdstip te reserveren, zodat je verzekerd bent van je plekje. Dat scheelt een hoop onnodig wachten.

Wees voorbereid op de hitte

Met de elektrische auto door Spanje toeren is anders dan een rondje door Nederland. Alleen al als we het hebben over de temperaturen. Op sommige plekken in Spanje stijgt de temperatuur ’s zomers tot boven de 40 graden, en dat heeft gevolgen voor de accu van een elektrische auto. Deze moet worden gekoeld om oververhitting te voorkomen. Daarmee zorg je ervoor dat het oplaadsysteem van de accu niet wordt aangetast.

Kies handige tijdstippen om te laden

Door de hitte kunnen ook de laadprestaties van de auto afnemen. Het best kun je er daarom voor zorgen dat je je auto aan de laadpaal hangt als de temperatuur zo mild mogelijk is. Kies op warme dagen dus voor de ochtend of de avond. Zo worden de prestaties niet verslechterd door de omgevingstemperatuur.

Lees ook: de 5 mooiste autoroutes in Spanje

Gebruik weinig airco en verwarming

Het spreekt eigenlijk voor zich: hoe zuiniger je rijdt, hoe minder je naar een laadpaal hoeft te zoeken. Vermijd daarom krachtig optrekken en remmen. Ook het gebruik van de airco en de verwarming kost energie. Volgens de ANWB kan de actieradius bij vrieskou dalen van 350 naar 250 kilometer. De ideale temperatuur voor je auto ligt rond de 21 graden. Tijdens een hittegolf neemt de actieradius ook sterk af omdat de koeling energie kost. Probeer je rijgedrag daarom als dat kan aan te passen. Rij in de zomer bijvoorbeeld pas als het buiten al wat is afgekoeld of ’s morgens vroeg voor het heel warm wordt.

Verdiep je in je auto

Het zou zomaar kunnen dat het niet je eigen auto is waar je in rijdt – bijvoorbeeld omdat je er eentje hebt gehuurd – en dat je er niet alle details van weet. Verdiep je voor de trip toch even in het type auto. Zo is het handig om te weten welk vermogen de auto ondersteunt en welk laadpunt daar het best bij aansluit. Hoe hoger het vermogen van de laadpaal, hoe sneller de auto oplaadt, maar ook hoe hoger de prijs. Heeft jouw auto een laadvermogen van 100 kW, dan heeft het geen zin om hem aan te sluiten op een paal van 150 kW, want dan betaal je eigenlijk te veel geld. Je kunt een elektrische auto huren door bij Easyterra bij brandstof te klikken op elektrisch. Dat leverde 24 hits op, dus er is al wel wat te kiezen.

Neem een mobiele lader mee

Hoewel het aantal laadpunten in Spanje de afgelopen jaren is toegenomen, ben je zoals eerder gezegd nog lang niet overal verzekerd van een laadstation in de buurt. Ook kan het voorkomen dat je op een plek komt waar de laadpaal niet werkt. Neem daarom het zekere voor het onzekere en schaf een mobiele lader aan. Zo kun je op elk moment je auto opladen, zelfs zonder openbaar laadpunt in de omgeving.

WIL JE MEER TIPS OVER RONDREIZEN DOOR SPANJE? LEES DAN OOK HET MAGAZINE ESPANJE!

bestellen