In Amsterdam vindt van 5 tot en met 9 oktober 2022  het Amsterdam Spanish Film Festival plaats. Je kunt vijf dagen achter elkaar genieten van Spaanse films op vier verschillende plekken in de stad: Pathé Tuschinski, Eye Filmmuseum, OBA bibliotheek en Lab111. Of je nu van serieuze documentaires houdt, van spannende thrillers of van Netflixfilms, er zit ongetwijfeld een film tussen voor jou. Behalve de films zijn er soms na afloop ook Spaanse hapjes en wijnen met live-muziek en ontmoetingen met verschillende Spaanse regisseurs en regisseuses en actrices en acteurs. Hieronder een kleine selectie van de redactie van ESPANJE! met de trailers erbij. Ga voor het complete programma en kaarten naar de website van het Amsterdam Spanish Film Festival

Openingsfilm Rainbow – Netflixen in Tuschinski

Pathé Tuschinski, 5 oktober 20 uur, met Q&A, hapjes en wijn

Het festival opent op 5 oktober met de film Rainbow, die vanaf eind september op Netflix te zien is. Maar het is natuurlijk veel leuker in Tuschinski op groot doek, met achteraf een Q&A met regisseur Paco León en Spaanse zangeres Dora Postigo, die ook een deel van de soundtrack zal zingen. Rainbow is een moderne versie van de Wizard of Oz,  met Dora Postigo in de hoofdrol. De streamingdienst noemt Rainbow geen film maar een “trip”. Dora gaat op zoek naar haar moeder en komt onderweg een leeuw in haar kamer tegen, een vrouw die haar heel rijk en beroemd belooft te maken en ze belandt op een bizar feest.

 

Un año una noche – De impact van Bataclan

Eye Film Museum 7 okt 21.30 uur na afloop Q&A met regisseur Isaki Lacuesta

Het jonge stel Céline en Ramón heeft de terroristische aanslag in het Bataclan-theater op 13 november 2015 overleefd maar die nacht heeft een open wond in hun leven achtergelaten. Terwijl Céline haar ervaring heeft verdrongen en zich weer in haar oude leven stort, zit Ramón vast in het verleden. Beiden worstelen met dezelfde vraag: hoe kunnen ze overleven en verder gaan als koppel? De film is een bewerking van het boek “Paz, amor y Death metal”, van Ramón González die de aanslag in Bataclan zelf overleefde.

Dit najaar komen er weer veel mooie Spaanse films in de bioscopen. Wil je tips? Abonneer je dan hier op ESPANJE! magazine en mis niks meer.

Breathe – Vrouwenvleugel in Barcelona

OBA Oosterdok Amsterdam 6 oktober 20:00

Breathe is een rauwe en indrukwekkend documentaire van anderhalf uur over de vrouwelijke gevangenen van Can Brians 1 gevangenis in Barcelona. De Catalaanse actrice, regisseur en producent Susanna Barranco vertelt het verhaal van zeven vrouwelijke gevangenen. Hoe zijn ze in de gevangenis terecht gekomen en hoe is het voor die vrouwen om zonder vrijheid te leven? De documentaire reflecteert op het huidige Spaanse gevangenissysteem en werpt de vraag op welke gevolgen de gevangenisstraf heeft voor de mentale en fysieke gezondheid van de vrouwen.

 

 

Girasoles silvestres – Op zoek naar geluk

Wildflowers  9 oktober Eye Filmmuseum 19:00

De levenslustige 22-jarige Julia wordt halsoverkop verliefd op Óscar. Ze krijgen een intense relatie, vol ups en downs. Hoe meer tijd ze met de getroebleerde jongeman doorbrengt, des te vaker vraagt Julia zich af of de verhouding voldoende stabiel is om levensvatbaar te zijn. Maakt Óscars grillige gedrag hem wel geschikt als levenspartner en mannelijk rolmodel voor haar kinderen? Na een gewelddadig incident besluit Julia Óscar te verlaten en op zoek te gaan naar een betere toekomst. Deze zevende lange speelfilm van Jaime Rosales verkent het doornige pad van de liefde en is een ode aan de levenslust en het doorzettingsvermogen van een vrouw die op jonge leeftijd al twee kinderen heeft. Julia (Anna Castillo) is niet voor een gat te vangen: de zoektocht naar de ware liefde mag soms een beproeving zijn, dat is geen reden om bij de pakken neer te zitten.

De Catalaanse regisseur Jaime Rosales (1970, Barcelona) kreeg eerder bekendheid met Las horas del día (2003) en Petra (2018). Over zijn nieuwste film zegt hij: “Ik wilde een film maken die opwekkend is, ondanks dramatische momenten. Ik wil de kijker het verhaal laten zien van een sterke vrouw die erin slaagt in moeilijke omstandigheden overeind te blijven, en die de kijker achterlaat met een gevoel van hoop.”

 

 

Las Bestias – Galicische thriller

LABIII 7 oktober 19 uur

Een Frans echtpaar verhuist naar een gehucht in de Galicische bergen om ecologisch te gaan boeren. Antoine en Olga leiden er een rustig leven en zijn vol plannen, maar kunnen op weinig steun rekenen van de andere dorpelingen. Ook met hun buren, de gebroeders Anta, wil het niet vlotten en komt het zelfs tot een conflict, dat de spanningen in het hele dorp doet oplopen. Als Antoine op een dag verdwijnt, besluit Olga te blijven en uit te zoeken wat er is gebeurd. Met prachtige beelden van het Galicische boerenleven.