Als strandbestemming is Bilbao niet zo bekend, maar het is er vaak heerlijk weer en de Baskische kust is bovendien surfers paradise. Bilbao ligt aan de rio Nervión die uitmondt in zee en er is een uitstekende metroverbinding met de uitgestrekte zandstranden langs de kust.

In het exclusieve Getxo vind je twee grote zandstranden. Playa de Ereaga ligt bij metrohalte Neguri, op zo’n 20 minuten van het centrum van Bilbao. Dit prachtige strand ligt aan een gezellige boulevard met een paar cafés en restaurants. Afhankelijk van het weer kun je er suppen, (kite)surfen, zeilen of kano’s huren. Of doe zoals de Spanjaarden en flaneer langs de boulevard, in de richting van Bilbao, en bewonder de prachtige villa’s uit de vorige eeuw. Na de jachthaven kom je bij de riviermonding en de wereldberoemde zweefbrug Puente Colgante, wat op zich al een bezoek aan Getxo waard is. Loop je vanaf het strand de andere kant op, dan vind je daar het pittoreske Puerto Viejo, de oude haven van Algorta, waar je heerlijk kunt eten te midden van de oude, witte vissershuisjes.

Tussen de locals

Vanaf Puerto Viejo kun je een mooi wandelpad langs de zee en de kliffen volgen tot het volgende strand: Playa de Arrigunaga (je komt er ook met de metro: uitstappen bij Bidezabal en dan tien minuten lopen). Dit strand is iets kleiner maar rustiger: hier gaan de locals naartoe. Je hebt er een prachtig uitzicht over de kliffen en de oude molen. Bij het strand is een mooi skatepark en een speeltuin met een groot grasveld en genoeg terrasjes om een drankje te doen. Boven de kliffen is een mooi aangelegd wandel- en fietspad dat langs een oud fort komt en helemaal tot het stadje Sopelana loopt, een van de bekendste surfspots van Spanje, waar je ook als beginner kunt leren surfen.

En als het een dagje regent, dan kun je natuurlijk altijd naar het prachtige Guggenheim Museum.

Annemart Pilon woont sinds de zomer van 2016 met man en kind in Getxo (bij Bilbao) en is vertaler, proeflezer en docent.

Lees alle berichten over:

Annemart
Baskenland
Bilbao
blog
stranden