game of thronesDe inwoners van de Baskische plaats Bermeo zullen niet weten wat hen overkomt. Het ooit zo rustige plaatsje wordt overspoeld met toeristen. Doel van hun reis: het kappelletje van San Juan de Gaztelugatxe even verderop op een eilandje in zee. De reden van de stormloop? Het zevende seizoen van Game of Thrones.

In de nieuwe afleveringen van de Amerikaanse hitserie keerden de 241 traptreden naar de kerk San Juan de Gaztelugatxe meerdere keren terug. En met miljoenen fans over de hele wereld, is het natuurlijk niet zo gek dat de filmlocaties opeens veel GoT-kijkers trekken. Cijfers over de maand augustus zijn er nog niet, maar in juli betraden dagelijks gemiddeld 2.419 toeristen de inmiddels befaamde trap. Het is overigens niet de eerste keer dat Spaanse filmlocaties van Game of Thrones overspoeld raken met fans. Zo won het Zafra kasteel in de provincie Guadalajara na seizoen 5 ook opeens aan populariteit.

Magische plek

Ook in het verleden kwamen er al wel toeristen naar het kapelletje, niet alleen vanwege de mooie ligging, maar ook omdat je wensen in vervulling zouden gaan als je drie maal de bel luidde. Het kapelletje werd in de 9e eeuw gebouwd ter ere van Johannes de Doper die hier voet aan wal zou hebben gezet. Schepen uit het nabijgelegen vissersplaatsje Bermeo varen nog steeds vaak drie maal langs om om een behouden vaart te vragen. Vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, bezoeken de plek graag omdat ze denken dat de heilige Juan hen vruchtbaar kan maken. De makers van Game of Thrones maakten met de computer kasteel Dragonstone van het kapelletje. In de serie woont hier het personage Daenerys Targaryen, gespeeld door Emily Clark.

Ook zo’n fan van Juego de Tronos, of heb je een wens die je graag in vervulling ziet gaan? Je kunt het kapelletje gratis bezoeken. Ondanks de 241 treden is de wandeling goed te doen, ook met kinderen. Trek in de winter wel goede schoenen aan, want dan kan het glad en nat zijn. Voordeel is dan wel dat er minder toeristen zullen zijn en je de magie van de plek nog meer zult voelen. En bezoek aan het kapelletje is prima te combineren met een stedentrip naar San Sebastián en Bilbao.

 

Lees alle berichten over:

Baskenland
Bermeo
San Juan de Gaztelugatxe