In de lente-editie o.a. de Minigids Costa Brava

Onze redacteur Annebeth Vis, die al 20 jaar in Barcelona woont, kent de Costa Brava op haar duimpje en zocht de leukste, mooiste en lekkerste plekjes voor je uit. Van wandelroutes en mooie baaitjes, tot restaurants en dorpjes.

 

Stedentrip Cartagena, havenstad vol schatten

Cartagena is in de afgelopen 25 jaar veranderd van een shabby havenstad tot een geliefde toeristenstad. Slenter over de boulevard, drink een cafe asiatico op een terras, neem een duik in zee en ontdek de schatten uit het verleden.

Haven cartagena

Architectuur: Stadstuinen op het dak

Daken van grote gebouwen worden in Spaanse steden steeds vaker omgebouwd tot stadstuinen of stadsparken. Dat heeft verrassende voordelen, zoals temperatuurdaling en een schonere lucht. Ze liggen zonder dat je het weet verscholen hoog op de daken van Madrid, Barcelona en Sevilla. Wil je ze ontdekken? Lees dan dit artikel.

 

Partyhoofstad Madrid: Van spectaculaire clubs tot intieme jazzconcerten

 Als er één plek is in Spanje waar je kunt feesten, dan is dat Madrid. En het leuke is: in Spanje maakt leeftijd niet uit, iedereen danst mee! Jessica Sindelka woont nu drie jaar in de Spaanse hoofdstad en ontmoette al haar nieuwe vrienden in het uitgaansleven. Van spectaculaire clubs en salsatenten tot intieme bars met singer-songwriters. Dit zijn haar tips om je ogen uit te kijken, mensen te ontmoeten en te feesten tot de zon weer opkomt!

 

De alternatieve camino, wandelen over de Vía de la Plata

Huib Afman is verslaafd aan de camino. Hij loopt ze allemaal, niet alleen vanaf Frankrijk maar ook dwars door Spanje van Andalusië in het diepe zuiden tot Galicië in het groene noorden. En wij lopen met hem mee. Dit keer over de Ruta de la Plata, van Mérida in Extremadura naar Zamora in de regio Castilië en León. Vooral in de lente als alles in bloei staat een wonderschone tocht.

Roadtrip langs de kastelen van Alicante deel 2

Aan de Costa Blanca en in het binnenland van Alicante getuigen honderden kastelen van de tijd dat Spanje nog verdeeld was in verschillende rijken. Daarom spreken ze in de ene stad Valenciaans en in de andere Castiliaans. In dit tweede deel van onze kastelenserie nemen we je mee naar schoenenwalhalla Elda en Petrer en belle-époqueparel Novelda, waar het verleden gevierd wordt.

 

Kriskras langs de leukste en lekkerste eco-adresjes

Schrijfster Marion Hoogwegt woont al 35 jaar in Andalusië. Vorig jaar trok ze met haar camper door het land  voor haar nieuwe boek Duurzaam door Spanje. Ze maakte voor ESPANJE! een selectie van de leukste adresjes die ze bezocht. Bezoek de rijstvelden, ga mee met een oesterkweker en laat je verwennen in een eco-spa. Van Andalusië tot Catalonië nemen we je mee en geven we tips.

Stille oase in Asturië, het onbekende binnenland

Het noorden van Asturië is een grote groene oase vol rivieren en beekjes waar je nog beren kunt tegenkomen. Via smalle weggetjes en langs stille gehuchten volgt fotograaf Jolande Schotten de río Narcea. Ver van het massatoerisme ontmoet ze bijzondere wijnboeren en dorpse hangjongeren.

Hangjongeren asturie

 

De Oranjes en de Bourbons, vriendschap voor het leven?

Ze hebben elkaar al vaak ontmoet, de koningen van Spanje en Nederland en hun echtgenotes. Met hun vriendschap overbruggen ze eeuwenlange vetes tussen het Spaanse en Nederlandse koningshuis. Het staatsbezoek van Koning Felipe VI en koningin Letizia aan Nederland op 17 en 18 april laat zien hoe warm de band is tussen deze koppels die opvallend parallelle levens leiden. Wij zochten uit wat hen bindt.

 

Kikkererwten met karakter, de leukste spreekwoorden en de lekkerste recepten

In de 3e eeuw v.Chr. verbouwden de Romeinen al kikkererwten bij de stad Cartagena. Het is dan ook niet gek dat er tientallen spreekwoorden bestaan in het Spaans waarin de garbanzo voorkomt. Een gierigaard wordt in het Spaans bijvoorbeeld een kikkererwtenteller genoemd, een cuenta garbanzos. Maar er zijn veel meer leuke sopreekwoorden en natuurlijk delen we ook een paar heerlijke kikkererwtenrecepten.