espanje 2 2023Vanaf vrijdag 7 april 2023 ligt de voorjaarseditie van ESPANJE! weer in de winkel. Maar je kunt deze nieuwe editie hier ook los bestellenJe  kunt ook met deze voorjaarseditie weer volop genieten van heerlijke reisverhalen. We geven je wandel- en campertips, bezoeken Barcelona, Madrid, Mallorca, de Alpujarras en Cantabrië maar tippen natuurlijk ook weer mooie nieuwe films, boeken en platen. Bovendien kun je een fietstour door Barcelona + rondleiding in de Sagrada Família winnen. Deze editie mag je dus niet missen! Hieronder vast een kleine sneak peak. Je kunt natuurlijk ook een abonnement nemen. Dan kun je ESPANJE! ook digitaal lezen en krijg je bovendien meer dan 30 % korting op de winkelprijs.

bestellen

 

Mallorca voor wandelaars en camperaars

Spanje bulkt van de verborgen schoonheid, je moet er soms wel even je best voor doen om die te leren kennen. Dat deed Bernadet Heimans. Wekenlang trok ze met haar hond en camper door Mallorca. Ze maakte lange wandelingen waarbij ze vooral de hoogte in ging, vanuit donkere dalen naar het licht. In deze editie neemt ze je mee op haar ontdekkingstocht, ver weg van de toeristische kusten. Daar waar je niemand meer tegenkomt. Ze geeft tips voor wandelingen en camperplekken.

Mallorca espanje 3 2023

Etsuro Sotoo bouwt al 45 jaar aan de Sagrada Familía

Barcelonakenner Annebeth Vis had een bijzondere ontmoeting met Etsuro Sotoo, de Japanse beeldhouwer die al 45 jaar werkt aan de Sagrada Família. Hij maakte onder andere de prachtige torens met vruchten, de indrukwekkend groene deuren met blaadjes en insecten en de engelen van de geboortegevel. Gaudí heeft hij nooit gekend, die is immers al 97 jaar niet meer onder ons. Sotoo wist op een gegeven moment niet hoe hij verder moest. Tot hij het inzicht kreeg dat hij niet náár Gaudí moest kijken, maar simpelweg in dezelfde richting als de meester. Zijn verhaal laat zien dat niets is wat het lijkt. Want we bewonderen in deze kathedraal van het licht dus niet alleen het werk van Gaudí, maar ook dat van Sotoo.

Etsuro Sotoo

Don Quichot achterna in La Mancha

Ook Rik Zaal voert je mee. Hij maakte een roadtrip over de kale wegen van La Mancha, naar plekken die Don Quichot bezocht. Zaal genoot, maar had ook pech. Hij was er niet nu, in de lente, wanneer het licht van de zon de kale akkers verandert in een oase vol graan, klaprozen en groene wijnranken. Licht en velden waar wij straks op een Spaans terras weer een heerlijk koel biertje of glas wijn van drinken. Niets is wat het lijkt. En zeker niet in Spanje.

Don Quichot 3 2023

Leven van de zon

Hoewel we het ons vaak niet realiseren, is Spanje een van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van energietransitie. Ga maar na: Spanje heeft het meest uitgebreide hogesnelheidsnetwerk van Europa. In 2022 lag er al 3762 kilometer hogesnelheidslijn. Alleen China heeft een nog uitgebreider hogesnelheidsnetwerk. Spanje is daarnaast na Duitsland het land met de meeste zonnepanelen van Europa. Eind 2022 had Duitsland 68,5 gigawattpiek geïnstalleerd, Spanje 26,4 en Nederland 18. Wij spraken Wouter Draijer, een Nederlandse ondernemer die in die markt is gesprongen en zonnepanelen installeert. In een jaar groeide zijn bedrijf van 4 naar 42 mensen. Ook namen we de hogesnelheidstrein om het land te doorkuizen op zoek naar de mooiste stations: Van de Pyreneeën via Madrid naar Jerez de la Frontera en weer terug naar Valencia en Barcelona.

Wouter Draijer, foto Richard Hogenkamp

Wouter Draijer aan het werk, foto Richard Hogenkamp

Lopen door Cantabrië en Andalusië

Wil je helemaal terug naar vroeger, dan kun je de prachtige pelgrimsroute in Cantabrië lopen. Je komt langs spectaculaire rotskusten, maar ook in de mooie stad Santander waar je je een paar dagen kunt laven aan de bijzondere musea. Uiteindelijk kom je dan via Santillana del Mar in de door prachtige stranden omringde kleine havenstad San Vicente de la Barquera. In deel 2 van zijn serie over de Camino del Norte geeft Huib Afmans weer volop tips voor onderweg. Ook Jaap Scholten trok de wandelschoenen aan om terug te keren naar de verste dorpjes van de Alpujarras waar hij ooit werkte als gids. Hij adviseert om de toeristische dorpjes achter je te laten en nog verder te rijden om de echte Alpujarras te beleven.

Cantabrië ESPANJE 3 2023

Isabella Clara Eugenia, Spaanse koningin van de Nederlanden

Ook nemen we je weer mee de Spaans-Nederlandse geschiedenis in. We verwonderen ons er steeds weer over dat we zo ontzettend weinig weten over al die verhalen die ons met Spanje verbinden. Neem nou Isabella Clara Eugenia, de dochter van Filips II. Wie kent haar nu nog? Maar het was deze slimme vrouw die tijdens de tachtigjarige oorlog zorgde voor het Twaalfjarige Bestand. Vanuit haar paleis in Brussel zorgde ze voor welvaart in de Nederlanden. Als ze kinderen had gekregen, waren die misschien nu koningen van België en/of Nederland geweest. Rubens, Velázquez, Vondel en Cervantes waren allemaal actief in haar tijd en konden rekenen op haar support. Je kunt zowel in Vlaanderen als in Spanje nog heel veel plekken bezoeken die aan haar herinneren. De Vlaamse historicus Edward de Maesschalck vertelt haar fascinerende levensverhaal.

ISABELLA CLARA EUGENIA ESAPNJE 3 2023

Volop films, boeken, exposities en concerten

Natuurlijk hebben we ook weer de heerlijkste recepten. En film-, boeken- museum- concert- en muziektips, zoals de nieuwe film met Penélope Cruz. In deze editie ook een interview met een van de grootste Spaanse succesauteurs van de afgelopen jaren, de Bask Fernando Aramburu. Hij werd wereldberoemd met zij roman Vaderland waarin hij verschillende facetten van het conflict in Baskenland belicht. Hoe kijkt hij nu aan tegen die roman? Je leest het allemaal in ESPANJE! Bestel nu vast en mis ‘m niet!

Penélope Cruz

 

bestellen