festival patios Cordoba

Het Patiofestival in Córdoba is een van de meeste beroemde festivals van Spanje. Elk jaar worden de binnenplaatsen versierd met de kleurrijkste bloemen en de mooiste decoraties. In 2022 vindt het festival plaats van 3 to en met 15 mei.

Het Patiofestival (patio betekent letterlijk ‘binnenplaats’) wordt al gevierd sinds het jaar 1918. Tijdens het festival worden de binnenplaatsen in de stad rijkelijk versierd met de mooiste bloemen en andere vormen van decoratie. De hele patio wordt doorgaans bedolven onder de decoratie. De patio’s zijn vrijwel altijd van privé-eigenaren die elk jaar weer hun best doen om de titel van de allermooiste patio in de wacht te slepen. Ook de rest van het jaar worden de binnenplaatsen daarom goed onderhouden.

Tijdens het festival wordt er niet alleen aan de patio’s gedacht, maar ook aan gezelligheid. Straatoptredens, muziek en natuurlijk een overvloed aan tapas en wijn zijn vaste ingrediënten, hoewel de festiviteiten dit jaar zullen worden aangepast op de huidige situatie. Sinds 2012 staat het festival ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco voor immateriële zaken. De Vereniging van de Vrienden van de Patio’s van Córdoba is een groep vrijwilligers die zich bezighoudt met het delen van alle kennis over de patio’s.

Wedstrijd

Aan het festival is een wedstrijd verbonden, genaamd het Concurso Municipal de los Patios de Córdoba. De wedstrijd werd voor het eerst drie jaar na de start van het festival gehouden, in het jaar 1921. De prijzen zijn uiteindelijk voor de mooist onderhouden patio’s. De patio’s worden onderverdeeld in de categorieën: patio’s met een oude architectuur en patio’s met een moderne architectuur. Vanwege de Burgeroorlog werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. Pas in 1944 voerde de toenmalige burgemeester, Antonio Luna Fernández, de wedstrijd weer in. In deze periode zijn ook de eerste beoordelingscriteria ingevoerd, zoals die voor architectuur en decoratie.

patio festival córdoba

Geschiedenis

De patio’s dateren al uit de Romeinse tijd. Door het warme klimaat in Spanje zocht men een plek voor de verkoeling. Dit werden de patio’s, want hier is vrijwel altijd schaduw in tegenstelling tot op straat. Bij de Romeinen werden de patio’s vooral praktisch gebruikt. De islamieten begonnen echter met het versieren ervan. Zoals je op verschillende Moorse binnenplaatsen kunt zien in Andalusië, bouwden de inwoners hier fonteintjes en plaatsten ze andere elementen voor sfeer op de patio. Het was voor hun ook een plek om samen te komen.

Praktische informatie

 • De patio’s zijn tijdens het festival dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 22.00 uur. 
 • De toegang tot de patio’s is gratis. Bij de deuren hangen speciale boxen waar je een gift in kan doen voor de bewoners van de patio voor hun vele werk.
 • Je kunt ook virtueel een kijkje nemen door deze video te bekijken.
 • Op Instagram zijn onder de hashtag #patios2022 of via het account @fiestapatios al verschillende, prachtige patio’s te bewonderen.
 • De meeste patio’s zijn te vinden in de wijk Alcázar Viejo. Hiernaast kun je terecht in de wijken San Lorenzo, Santa Marina en La Magdalena. In het Palacio de Viana zijn wel twaalf verschillende patio’s te zien! In totaal zijn er deze editie zo’n 60 patio’s te bewonderen.
 • Voor meer informatie en routekaartjes kun je terecht op de officiële website van het patiofestival in Córdoba

 

Lees ook: Top 10 beste hotels in Córdoba

Meer lezen?

Het andere Andalusië; Zee, woestijn en rustige dorpjesmojacar spain

Het berglandschap in het oosten van Andalusië is zo ruig dat men vijftig jaar geleden bedacht dat hier heel goed Amerikaanse westerns konden worden gesitueerd. Het is niet het Andalusië van de grote kunststeden: voor het Alhambra en de Mezquita moet je verder westelijk zijn. Het is wel een veel rustiger deel van Zuid-Spanje dat authentiek is en daarmee erg sfeervol. Er is een prachtige kuststrook, maar hier ligt ook Europa’s enige woestijn.

CórdobaCórdoba

De weg naar Granada en Sevilla weten we inmiddels wel te vinden, maar Andalusië kent nog zo’n pareltje: Córdoba. Ook hier kun je genieten van de mix van de Moorse, christelijke en Joodse cultuur met als hoogtepunt de prachtige Mezquita. Ga bij voorkeur in mei, tijdens het oer-Spaanse patiofestival.

 

 

 

Wil je meer leuke Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

 • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
 • Elke keer weer honderden tips
 • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
 • Vier edities voor slechts €19,95
 • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
 • Korting op Spaanse films en evenementen
 • Maak kans op gratis boeken
 • Altijd als eerste in huis
 • Ook de digitale editie in je mailbox.
 • Je regelt het meteen via deze link

bestellen