‘Hoezo ken je die tapastent niet? Die is al jaren de beste van Salobreña!’ Ik voel een licht schaamtegevoel. Als die tent er al zolang zit en ik al drie jaar hier mijn schrijfweken geef in Andalusië, wat gaat er dan mis? ‘Wat is de website’, vraag ik aan Carolina. ‘Die gebruiken ze niet. Niet nodig, ze zitten altijd vol.’ Ah, ja natuurlijk. Het land van ons kent ons, het land waar langsgaan beter is dan bellen. Natuurlijk hebben ze geen site. Anno 2017 zou dat heel raar zijn. Een belletje later is het geregeld: vanavond gaan we erheen met de schrijfgroep.

De taxichauffeur die ons naar restaurant Las Pesetas brengt, kijkt angstig uit zijn ogen. Er stappen zeven vrouwen in zijn bus maar dat is niet hetgeen wat hem zo doet kijken. Hij weet iets wat wij niet weten: dat het restaurant helemaal bovenin ligt in het dorp, een klim die je moe maakt ook al zit je in de taxi, waar beugels vastgepakt worden en voeten stevig in de bodem geduwd worden om je strak te zetten. Om de hoek om te gaan, moet hij drie keer steken. Als we het naambordje zien, zijn we plaatsvervangend trots dat het hem is gelukt ons hier voor de deur af te zetten. We zijn er.

Stoeltjes uit het jaar kruik

Het goede van dit soort plekjes is dat je ze alleen kent als je hier woont en met locals omgaat. Bovendien is het zo’n gewaagde rit dat er geen toerist is die hier met z’n gehuurde auto naartoe kachelt. De deur gaat open, tl-lichten komen je tegemoet en er staan houten stoeltjes uit het jaar kruik. We lopen voorbij de bar naar het restaurantgedeelte. Wauw, wat een uitzicht! Om even later tegen elkaar te zeggen: wát een kwaliteit op je bord, wát een wijnen (tegen zeer vriendelijke prijzen) en wát een bediening. We laten ons rijkelijk verwennen en bestellen tot wel drie keer toe de Sardinas en vinagre, niet omdat het te weinig is, integendeel de borden liggen goed vol, maar zó lekker.

Las Pesetas is zelfs in 2017 een hit. De bediening en het eten & drinken krijgen een dikke tien. De stoeltjes en het felle licht zijn misschien iets minder maar ze zorgen wel voor die onbetaalbare Spaanse sfeer. Online amper te vinden maar wel via Tripadvisor. Bel voor het maken van je reservering, telefoon +34 958 61 01 82.

Brenda van Es kwam in 2013 met haar man naar Andalusië (Granada) waar ze het hele jaar door unieke schrijfweken geeft aan mensen die een autobiografisch boek willen schrijven, zie www.100jaarnavandaag.nl

Lees alle berichten over:

blog
brenda
Granada
local
salobreña