Naar de Costa Brava voor zon, zee en strand? Trek er dan vooral óók op uit. Vlak achter de drukke toeristenstranden van Blanes en Lloret del Mar vind je een compleet andere en wonderschone wereld. Het is één van de mooiste trajecten van de wandelroute Camino de Ronda. Een van de redacteuren van het tijdschrift ESPANJE! ging je voor en deelt haar ervaringen hieronder.

 

De wandeling is onderdeel van de Camino de Ronda, een route van 130 kilometer die langs de hele Costa Brava in de provincie Girona loopt: van Blanes tot aan Portbou, op de grens met Frankrijk. De wandelroute bestaat uit paden die ooit door de Spaanse douane werden aangelegd om smokkelaars op de Middellandse Zee in de gaten te houden. De moeilijkheidsgraad van de paden loopt erg uiteen, maar de route tussen Blanes en Lloret schijnt goed te doen te zijn. Acht kilometer, zeggen ze bij het toeristenbureau.

Uitzicht op Barcelona

Na nog geen tien minuten lopen is er geen toerist meer te bekennen, op een enkele wandelaar na. De rood-wit geschilderde vlaggetjes wijzen de weg. Al snel kun je een afslag nemen naar het kasteel van Sant Joan, maar daarvoor moet je wel een stukje kunnen klimmen. Drie kwartier later sta ik bovenaan naast een Frans gezin uit te hijgen. De toren op het kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd om piraten op zee in de gaten te kunnen houden. Op heldere dagen kun je vanaf hier de berg van Montjuïc in Barcelona zien. Het kasteel is niet vanbinnen te bezoeken, dus ga ik na een korte pauze op zoek naar het volgende rood-witte vlaggetje

 

HIER VIND JE NOG VEEL MEER WANDELROUTES IN SPANJE 

Steil naar beneden

Dat vind ik aan het begin van een kiezelpad dat behoorlijk steil naar beneden loopt. Misschien is het om die reden dat ik het hele paadje voor mezelf heb en me op niets anders hoef te concentreren dan niet onderuitglijden en de bloeiende cactussen langs het pad. Wat een heerlijke rust. Ze moesten eens weten, daar beneden in het feestgedruis! Het paadje komt uit in een villawijk, waar een kast van een huis in aanbouw is. Op de bouwkavel staat een reusachtig bord met Russische letters. Vanaf de straat roept een vrouw in het Russisch iets naar twee mannen met helm aan de overkant. Even verderop stapt een Aziatisch gezin in een luxe wagen die geparkeerd staat voor een enorme nieuwbouwvilla. Het is duidelijk dat dit gebied niet meer alleen het domein is van Europese pensionado’s en vakantiegangers, maar dat ook welgestelde niet-Europeanen het hier ontdekt hebben. En ik begin geloof ik steeds beter te begrijpen waarom. Zeker als ik na nog een klein uur lopen uitkom bij de Cala Bona. Dit baaitje is alles wat ik me níet voorstelde bij het strand van Blanes. Zo’n beetje heel Europa heeft vandaag een vrije dag en het weer is prima, en toch liggen toeristen hier niet handdoek aan handdoek. Op het terras van een van de twee strandtenten houd ik pauze.

costa brava hike espanje

Tuin aan zee

Voorheen moest je een flinke omweg maken om vanaf deze baai richting Lloret de Mar te lopen. Het kustpad was tien jaar lang gesloten voor publiek omdat het onveilig was. Maar eind vorig jaar werd een nieuw deel van de Camino de Ronda opgeleverd, waardoor je nu prachtig langs de rotsachtige kust en de zee kunt wandelen. Helaas is een deel van het pad vandaag gesloten en moet ik op een gegeven moment een steile trap omhoog. Goed voor de kuiten, dat dan weer wel. Na een stukje door de villawijk te hebben gelopen kom ik uit bij de botanische tropische tuin Pinya de Rosa. Er vertrekt net een tourbus met Portugese jongeren, waardoor ik als enige bezoeker overblijf tussen de kleurrijke tropische planten. Dit is trouwens niet de enige botanische tuin op de route tussen Blanes en Lloret: even voor de Cala Bona ligt, pal aan zee, de Jardí Botànic Marimurtra.

Uit de zen-modus

Op naar de volgende baai, de Cala Treumal. Dit strandje is door het nabijgelegen hotel wat toeristischer dan de Cala Bona, maar nog steeds een oase van rust in vergelijking met de hoofdstranden van Blanes en Lloret. Ik gooi mijn handdoekje uit en zou zo in slaap zijn gevallen als ik niet naar Lloret moest om de bus naar het treinstation in Blanes te pakken. Het laatste stukje van de route gaat langs de snelweg en door het voorbijrazende verkeer en de grote reclameborden van discotheken en drankmerken word ik in één klap uit mijn zen-modus getrokken. En als ik bij de bushalte zie dat er in de bar verderop frikadellen worden verkocht, kan ik alleen maar denken: ze moesten eens weten allemaal!

 

Meer Camino de Ronda?

Het traject Blanes-Lloret de Mar is, vanaf het zuiden gezien, de eerste wandelroute van de Camí de Ronda. Bij alle routes loop je vrijwel constant langs de kustlijn van de Costa Brava. Aan de Camí de Ronda liggen bekende en mooie plaatsen als Cadaqués, Calella de Palafrugell, Tossa de Mar, Llafranc en Tamariu.

Andere routes die de moeite waard zijn liggen tussen S’Agaró en Platja d’Aro (1 uur), tussen Platja Fonda en Platja d’Aiguablava (50 min.), tussen Palamós en Calella de Palafrugell (6 uur) en van Cadaqués via Portlligat naar Cap de Creus (5 uur). Bij de toeristenbureaus in de plaatsen langs de route kun je informatie verkrijgen over de route die je wilt gaan lopen. Neem de tijd, bijvoorbeeld door een weekje een appartement te huren in Llafranc, zoals deze. 

Dit  is een korte webversie van een artikel dat eerder verscheen in het tijdschrift ESPANJE! De informatie kan achterhaald zijn

Zomeraanbieding