haven-gran-canaria

Sinds 23 november is het voor reizigers afkomstig uit risicogebieden die naar Spanje reizen per vliegtuig of per boot verplicht om een PCR-test te laten uitvoeren niet langer dan 72 uur voor vertrek. Iedereen moet een certificaat van zo’n negatieve test kunnen laten zien. De Canarische Eilanden staan het vanaf vandaag, 10 december, toe om in plaats van met een PCR-test met de resultaten van een negatieve antigeentest de eilandenarchipel binnen te komen. 

Een antigeentest is makkelijker, goedkoper en het resultaat komt ook veel sneller, binnen een kwartier zelfs kan de uitslag er zijn. Anderzijds is een antigeentest minder betrouwbaar dan een PCR-test. Omdat de maatregel in strijd is met de landelijke regelgeving, is het niet ondenkbaar dat de maatregel in een later stadium eventueel wordt teruggedraaid. De regio wijst echter op het feit dat de noodtoestand het mogelijk maakt om een eigen beleid te voeren. Voor de Canarische Eilanden is het winterseizoen belangrijk en de regio hoopt dat er door de maatregel meer reizigers zullen komen.

Antigeentest in nabije toekomst mogelijk ook voldoende in rest van Spanje

Overigens heeft de Spaanse regering deze week ook laten weten te bestuderen of het mogelijk is om in plaats van een PCR-test passagiers te verplichten tot het doen van een antigeentest. Het is nog niet bekend of en wanneer deze wijziging in het beleid zou worden doorgevoerd.