Het verhaal over de romavrouw Carmen, geschreven door de Fransman Prosper Mérimée, inspireerde Bizet tot zijn beroemde opera waar bijna iedereen wel wat melodietjes uit kent. Deze opera was weer de basis voor tal van balletten. De Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano (44) maakte in 2012 ook een dansversie van de opera voor zijn Luna Negra Dance Theatre in Chicago: Carmen.maquia, ofwel de kunst van Carmen. Hij was op dat moment net verlaten door zijn vriend en voelde zich vooral verwant met Don José uit de opera. Don José wordt smoorverliefd op Carmen, en Carmen beantwoordt die liefde, maar dan ontmoet ze de stierenvechter Escamillo en ziet ze Don José niet meer staan. Dat kan de arme José maar moeilijk verkroppen en dat leidt uiteindelijk tot de fatale afloop.

carmen introdans

 

Zwierige dans in Picassodecor

Voor Introdans heeft de Spaanse choreograaf er nu een familievoorstelling (6+) van gemaakt met een zwierige mengeling van moderne dans, flamenco en paso doble. Hij gebruikte hierbij een aantal muzikale fragmenten uit de opera van Bizet, maar ook de Carmen Fantasy van de Spaanse violist Pablo de Sarasate. De teksten van de opera laat hij weg en ook de oer-Spaanse symbolen als castagnetten en de kleur rood zien we niet terug. Introdans kiest juist voor een sober zwart-wit decor in kubistische Picassostijl, waardoor de dans nog beter tot zijn recht komt. Indrukwekkend is vooral de scene waarin alle dansers zijn getransformeerd tot de trotse Escamillo die rondloopt met ontbloot bovenlijf onder een strak zilverkleurig toreadorjasje. Een fragment dat menig kind zal bijblijven.

Wil je meer leuke tips voor Spaanse voorstellingen en films? Lees dan ook het mooie glossy magazine ESPANJE! met de uitgebreide agenda. Je kunt het HIER bestellen.

Kaartjes voor Carmen bestellen

Omdat de meeste liedjes van Carmen overbekend zijn doordat ze veel in reclames en films worden gebruikt, is de muziek herkenbaar. Mede daarom is dit een mooie voorstelling om kinderen kennis te laten maken met ballet. Voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze kunnen de kinderen naar het Carmen.experium., een interactieve experience waarin je met alle zintuigen de voorstelling Carmen kunt ervaren. Carmen is tot en met 17 februari te zien in het hele land. Hier zie je de speellijst en kun je kaartjes bestellen.

 

Hoe ontstond Carmen?

Prosper Mérimeé schreef zijn boek Carmen in1845, na lange omzwervingen door Spanje. In 1829 trok hij de Pyreneeën over om Spanje te ontdekken: hij bracht uren door in het Madrileense Prado, bestudeerde de moorse architectuur in Sevilla en Córdoba, bezocht stierengevechten en ontmoette de graaf en gravin van Montijo. De gravin vertelde hem het verhaal over het zigeunermeisje dat werd neergestoken door een soldaat die verliefd op haar was. Ook Mérimées hoofd sloeg op hol. Hij scheef meteen na terugkeer in Frankrijk over haar, en zou 15 jaar later een novelle over haar uitgeven. Bizet nam Mérimeés verhaal 30 jaar later flink onder handen. Prostitutie, grove berovingen en zelfs het vermeende huwelijk van Carmen met een bandiet zijn geschrapt. Ramírez doet daar nog een schepje bovenop zodat ook de jongste van Carmen kunnen genieten.