Waar bij ons carnaval vooral in het zuiden uitbundig wordt gevierd, is dit in heel Spanje het geval, hoewel het feest overal anders is. Carnaval werd al gevierd door de oude Grieken en Romeinen als voorjaarsfeest. Ze vierden dat de winter, de moeilijkste tijd van het jaar, bijna voorbij was. Dit jaar is het in de eerste week van maart Carnaval in Spanje!

Carnaval op Tenerife

Tenerife is waarschijnlijk de bekendste plek voor toeristen om te gaan carnavallen in Spanje. Het carnaval heeft hier veel weg van dat in Rio de Janeiro. Er zijn veel straatmuzikanten en praalwagens te bewonderen. Verder is er jaarlijks een verkiezing voor een Carnavalskoningin. Dit wordt uitbundig gevierd met prachtige kostuums waar soms wel maandenlang werk in zit. Elk jaar is er een ander thema. Duizenden mensen kopen kaarten kopen om deze traditie van dichtbij te bekijken. Als knaller om het af te sluiten is er de Coso, de grootste parade.

Cádiz’ Carnaval

Cádiz is ook een van de bekendere en meer toeristische plekken om carnaval te vieren. Het Carnaval van Cádiz is het oudste carnaval in Spanje op het vasteland. Het carnaval staat hier vooral bekend om groepen die meedoen aan zangwedstrijden. De grootste groepen, met ongeveer 50 man, worden Coros genoemd. Daarnaast heb je nog Chirigotas, zij zingen komische liederen. Comparsas zingen vaak de serieuzere liederen. Cuarteto is een kleine groep, een kwartet, die op komische wijze verhalen improviseerd. De romanceros vertellen met grote posters komische verhalen. Ten slotte zijn er nog Llegales, een groep familie of vrienden die niet officieel meedoet en gewoon gezellig op straat zingt. De leden van zo’n groep gaan vaak hetzelfde gekleed en zingen onder andere over politieke en grappige gebeurtenissen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. De liederen zijn vaak komisch of erotisch getint. Verkleed gaan en meegaan met de menigte hoort er hier echt bij.

Carnaval in Alicante

De drukste avond tijdens carnaval in Alicante, sabbat Ramblero, is vernoemd naar La Rambla, de belangrijkste straat in Alicante. Op deze avond zijn er duizenden mensen verkleed op straat te vinden en zijn er overal feesten gaande. Het carnaval in Alicante wordt door de stad zelf georganiseerd en is daarmee een van de authentiekste carnavalsfeesten van Spanje.

Murcia’s Carnaval

In Murcia vindt carnaval vooral in de late avonduurtjes plaats. Door de hele stad zijn grote tenten te vinden waar flink gefeest wordt. Er is veel tropische muziek te vinden waar de hele avond op wordt gedanst.

Galicië

In Galicië wordt het carnaval anders gevierd dan elders, hier komen veel traditionele en historische thema’s tevoorschijn. In het Galicisch wordt carnaval vaak entroido of antroido genoemd. Het thema verschilt per dorp. Bekende figuren in Galicië zijn peliqueros, die een carnavalspak dragen dat wel 20 kilo weegt. Zo komen zij op carnavalsochtend samen en maken er een luidruchtige boel van. De pakken zijn geïnspireerd op klederdracht die vroeger gehuurd kon worden. De prijs was afhankelijk van het tijdstip en het duurste moment was dan ook op zondagmorgen, na de mis.

Advertentie

Sitges

De kustplaast Sitges is bij het lgbt-toerisme in trek, waardoor je hier veel gay parades tegenkomt. Er trekken verschillende parades langs met grote praalwagens. Voor de kleine zijn er overdag parades te zien, leuk voor de hele familie! De badplaats Sitges ligt vlak bij Barcelona en veel Barcelonezen nemen de trein om het Carnaval van Sitges bij te wonen.

Tarragona

In Catalonië kun je naast Sitges ook terecht in Tarragona om carnaval te vieren. Behalve de kleurrijke optochten vindt hier één groot vuurwerk spektakel plaats en wordt er een drag queens wedstrijd gehouden.

Tradities

Tijdens carnaval wordt er veel cuerva gedronken, ook wel ‘de drank van de goden’ genoemd. De drank bevat wijn en vruchten en is perfect om de lange carnavalsavonden mee door te komen.

Op het eind van carnaval wordt traditiegetrouw de Entierro de la Sardina gevierd, ofwel de begrafenis van de sardine. Een reuzegrote sardine gemaakt van papier-maché wordt met een parade door de stad gevoerd en op het eind van de tocht in brand gestoken. Dit wordt symbolisch gedaan om het eind van carnaval en daarmee het begin van de vastentijd te vieren. Soms wordt in plaats van een sardine ook een ander symbolisch figuur gebruikt, welke dan staat voor een sardine. Na het verbranden is er vaak nog een vuurwerkshow.

 

flamenco-danseressen-feestdag

In 2022 zijn er 14 officiële feestdagen in Spanje, waarvan er acht op nationaal niveau in het hele land gevierd worden. Er zijn zes feestdagen die worden bepaald door de verschillende autonome regio’s. En elke autonome regio heeft ook zijn eigen feestdag. Tot slot zijn er nog lokale feestdagen, maar die nemen we in dit overzicht niet op. Wij hebben alle feestdagen voor alle regio’s wel op een rijtje gezet.

Net zoals in Nederland begint het jaar in Spanje met een vrije dag: 1 januari is het Nieuwjaarsdag. De Spanjaarden zijn ook vrij op 2 april  2021 en 15 april 2022 (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de arbeid), 12 oktober (Fiesta Nacional de España), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet), 8 december (Onbevlekte Ontvangenis van Maria) en 25 december (Kerst). Hier lees je meer over alle feestdagen in Spanje in 2022.

Meer Spanje-tips en inspiratie

ESPANJE! is hét magazine voor iedere Spanjeliefhebber. Met ESPANJE! krijg je vier keer per jaar honderd pagina’s tips om het prachtige land aan en achter de heerlijke zonnige stranden en beroemde toeristische trekpleisters te ontdekken.

  • Doe inspiratie op, onmisbaar voor je volgende Spanjereisword lid
  • Krijg tips voor onderweg en over de Spaanse gastronomie, taal en cultuur
  • Altijd en overal gratis toegang tot de online edities
  • Exclusieve abonneevoordelen, kortingen en winacties
  • Altijd eenvoudig opzegbaar

 

Advertentie