casa vicens

Gràcia behoort tot een van de leukste wijken van Barcelona, maar qua toeristische trekpleisters is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld de gotische wijk of Eixample. Sinds afgelopen 16 november heeft Gràcia er echter ook een échte hotspot bij: Casa Vicens, Gaudí’s eerste huis in Barcelona. Casa Vicens werd ontworpen en gebouwd in opdracht van de aandeelhouder en tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner. 

Koop hier je kaartjes voor Casa Vicens

Antoni Gaudí werd in 1878, kort na zijn afstuderen, gevraagd om een zomerhuis te bouwen in het toenmalige dorp Gràcia (pas bij de aanleg van de wijk Eixample werd Gràcia onderdeel van Barcelona). Vijf jaar later – het duurde even voor Vicens genoeg geld voorhanden had – begon de bouw, en in 1883 nam de familie Vicens haar intrek in het zomerhuis. Het was Gaudí’s eerste huis in Barcelona en hij wist niet dat er nog een hele reeks zou volgen (waaronder Casa Batlló, Casa Milà en Palau Güell). Vermoedelijk was het om die reden dat de jonge architect zo veel verschillende stijlen en elementen werden gebruikte: hij wilde iedereen laten zien wat hij in huis had. Het bleek de basis voor al zijn latere werk.

Reconstructie

Casa Vicens was gedurende 130 jaar privéterrein. Het huis stond sinds 2007 te koop voor een bedrag van 30 miljoen euro en werd in 2014 gekocht door de bank MoraBanc uit Andorra, die het restaureerde tot een museum. In november 2017 gingen de deuren dan eindelijk open voor publiek.

Indeling van Casa Vicens

De meeste bezoekers van het huis beginnen in de tuin, die oorspronkelijk veel groter was dan de huidige afmetingen. In de loop der jaren werd de tuin steeds kleiner, omdat er beetje bij beetje grond werd afgestaan aan buurtbewoners. Gaudí liet zich voor zowel het huis als de tuin inspireren door de Mediterraanse flora en fauna en je treft er onder meer palmbomen, klimplanten, magnolia’s en rozen.

De begane grond was voor dagelijks gebruik: een centrale eetkamer, een afgesloten portiek, een rookkamer en een foyer. De rookkamer was vooral bedoeld voor mannen. De muren en het plafond werden gemaakt van papier maché en het mag een klein wonder dat dit ogenschijnlijk kwetsbare materiaal er nog zo mooi uitziet.
Het houten meubilair in de eetkamer werd door Gaudí zelf ontworpen. De schilderijen zijn van Francesc Torrescassana. Vanuit de eetkamer loop je zo naar de portiek, met een marmeren fontein om af te koelen.

Op de eerste verdieping zijn twee slaapkamers, een badkamer en een zitkamer. Op het terras staat een houten bankje om in alle rust te kunnen genieten van de omliggende tuin. De plafonds van de twee slaapkamers zijn wederom gemaakt van papier maché.

De tweede verdieping is waar bezoekers de permanente collectie kunnen bekijken. Hier leer je over wat je in het huis te zien krijgt.

Het dakterras is een uitbreiding van het huis en werd aangepast en toegankelijk gemaakt voor publiek. Op het terras en aan de façade is goed te zien hoe Gaudí zich liet beïnvloeden door de Islamitische en Aziatische architectuur.

Casa Vicens werd in 2005 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Het is de achtste bezienswaardigheid in Barcelona die die eer kreeg. De andere UNESCO-gebouwen in de stad zijn de Sagrada Familia, la Casa Batlló, La Pedrera, Park Güell, Palau Güell, Palau de la Música en Hospital de Sant Pau.

Casa Vicens bezoeken

  • Het adres van Casa Vicens is Carrer de les Carolines 20. De dichtstbijzijnde metro is Fontana.
  • Kaartjes voor Casa Vicens in Barcelona kosten 16 euro (14 euro voor 65-plussers). Wie er zeker van wil zijn naar binnen te kunnen en niet in de rij wil staan, bestelt kaartjes van te voren heel makkelijk via deze link.
  • Casa Vicens is elke dag van het jaar geopend, met uitzondering van 25 december, 1 januari en 6 januari. De deuren gaan open om 10.00 uur en na 19.00 uur worden er geen bezoekers meer toegelaten.
  • Het huis is toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Meer lezen?

Gràcia24 uur in Gràcia
De gemiddelde toerist komt in de Barcelonese wijk Gràcia niet verder dan Park Güell. Gek eigenlijk, want deze authentieke barrio kan de locals juist bekoren. De twee grootste pluspunten? De op-en-top relaxte sfeer en het feit dat de wijk nog niet wordt overstroomd door hordes toeristen.

Bezoek de Sagrada Familia in Barcelona entreekaartenBezoek de Sagrada Família
De Sagrada Familia van modernist Antoni Gaudí in Barcelona is de beroemdste nog altijd onvoltooide basiliek ter wereld. De kerk staat in de wijk Eixample Dreta en wordt jaarlijks door zo’n drie miljoen bezoekers bezocht. Een echte must see tijdens je stedentrip in Barcelona.