Of je nu Spaans leert of gewoon interesse hebt in de Spaanse cultuur: het programma van het Instituto Cervantes moet je zeker in de gaten houden. Maar wat is het Instituto  Cervantes precies?

Met het doel de Spaanse taal en cultuur te verspreiden is in 1991 het zogenoemde Instituto  Cervantes opgericht door het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het hoofdkantoor is gevestigd in twee steden in Spanje: in hoofdstad Madrid en in Alcalá de Henares. Tegenwoordig zijn  op alle continenten centra van het Instituto Cervantes te vinden.

Het Instituto Cervantes organiseert  cursussen Spaans, cursussen van de andere talen die in Spanje worden gesproken en organiseert culturele activiteiten. Ook beschikt de instelling over een uitgebreide bibliotheek.

Het Instituto Cervantes is vernoemd naar Miguel de Cervantes, een van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur velen kennen hem van zijn wereldberoemde roman: Don Quichot van la Mancha.

In Nederland is er sinds 1992 een Instituto Cervantes in het hart van Utrecht. Het instituut is gevestigd in een monumentaal pand tegen over de Domtoren.

Cursussen Spaans

Bij het Instituto Cervantes worden verschillende taalcursussen Spaans gegeven;  algemene en speciale  cursussen, o.a. ter voorbereiding op het officiële examen Spaans (DELE) en het examen SIELE. Deze cursussen worden niet alleen in Utrecht gegeven, maar ook op andere locaties in Nederland. Wie geen tijd heeft lessen te volgen op locatie, kan ook gebruik maken van de Aula Virtual Español, AVE Global.
Klik hier voor meer informatie over de talencursussen.

Culturele activiteiten

Het Instituto Cervantes organiseert daarnaast uiteenlopende culturele activiteiten. Het doel hiervan is het verspreiden van Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur en het bewerkstelligen van culturele dialogen. Hiervoor werkt de instelling samen met verschillende Nederlandse en  Europese cultuur- en onderwijsinstellingen. Denk aan culturele activiteiten zoals: lezingen, boekpresentaties, debatten en ook muziekvoorstellingen, filmvertoningen, toneeloptredens en kleine tentoonstellingen.
Klik hier voor de activiteitenagenda van het Cervantesinstituut in Nederland.

Bibliotheek

De bibliotheek van het Instituto Cervantes is gespecialiseerd in Spaanse en Spaanstalige literatuur. Er zijn meer dan 14.000 werken te vinden (boeken, tijdschriften, cd’s, video’s en dvd’s) in de bibliotheek. In 1996 opende de bibliotheek van het Instituto Cervantes haar deuren.Sinds 2006 draagt zij de naam van de schrijver José Jiménez Lozano, winnaar van de Cervantesprijs in 2002.