Leven aan de costa banana

In deze tijd van het jaar reis ik van de ene vastgoedbeurs naar de andere om mensen die dromen van een huis in Spanje zo goed mogelijk te informeren over wat kopen in Spanje nu echt inhoudt. En telkens komen dezelfde twee vragen terug: Hoe warm is het in de winter in Spanje? En hoeveel huurrendement kun je behalen in Spanje?

 

Hoewel de lente volop aan de gang is, blijft de weervraag ook nu prangend. Dus hier gaan we dan: Hoe warm is het nu echt in Spanje in de winter? Meer dan de helft van de mensen die ons mailen of bellen zeggen een huis te zoeken aan de Costa del Sol. Ook wie niet veel Spaans kent begrijpt dat Sol voor zon staat. Bij de vraag ‘Kent u de Costa del Sol?’ is het antwoord meestal: ‘Neen, maar ik wil het beste weer!’

Wel, het goede nieuws is dat in de winter het beduidend beter weer is op meer plaatsen dan enkel de Costa del Sol. Als mooi weer je hoofddoel is bij de aankoop van een huis in Spanje, start dan met zoeken naar een woning vanaf onder Valencia dus ook aan de Costa Blanca en tot onder aan de Costa Cálida (beter bekend als Murcia). En als je het nog wil verfijnen: het beste weer, en dan spreek ik over temperaturen van meestal meer dan 15°C in de winter, loopt van Denia tot Cartagena, de stad bij de Mar Menor. En aan de Costa del Sol van Nerja tot Estepona. Dus rechts en links van Málaga.

Lees meer: 10 tips voor als je een huis in Spanje wilt kopen

Op de weerkaarten in de krant of op televisie worden de plaatsen met 15°C aangeduid met een gele kleur. En je zal zien dat er op de weerkaarten twee gele bananen verschijnen in de winter. Of zoals een Belgische journalist het uitdrukte: de ‘Costa Banana’.

Maar wie graag fietst zonder cols te moeten bedwingen, gaat aan de Costa del Sol pijn in z’n kuiten krijgen. Dan kijk je dus beter naar een aantal vlakkere gebieden, zoals rond de Mar Menor en de Costa Blanca Zuid. En voor wie echt altijd meer dan 20°C wil maar niet tegen hitte kan, is Tenerife het bekijken waard, het eiland van de eeuwige lente. In de winter aangename temperaturen en in de zomer zelden meer dan 28°C.

Lees meer: Spaans huis? Perfecte investering!

En dan blijft er nog Mallorca over. Iets koeler dan het vasteland van Zuidoost-Spanje en iets meer regen maar nog altijd stukken beter dan Nederland of België. Laten we wel wezen: aan alle Spaanse mediterrane kusten is het op elk moment beter weer dan thuis! En het huurrendement in Spanje? Dat bewaar ik voor de volgende keer. Tipje van de sluier: je wordt er niet rijk van maar dat fijne vakantiegevoel krijg je er gratis bij.

 

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (nummer 2, jaargang 2018) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Marleen De Vijt 

 

Marleen De Vijt is eigenaar van makelaarskantoor Azull en kent Spanje en de Spaanse vastgoedmarkt op haar duimpje.