tolmo de minateda¡Buenas tardes! Goede namiddag! De grens tussen buenos días (goedemorgen/goedendag) en buenas tardes is in Spanje niet kraakhelder, maar over het algemeen wordt vóór de lunch buenos días gezegd en na het middageten buenas tardes. In mijn dorp, Minateda, weet ik dat het eten op is en de afwas gedaan, als de senioren uit het dorp aan hun wandeling zijn begonnen en ze gezellig kletsend langs komen lopen.

De oudsten onder hen pauzeren op het bankje voor ons huis, dat de burgemeester op hun verzoek voor ze heeft geregeld. De afstand tot de volgende rustplaats was net iets te ver. Een paar dagen geleden vertelden de dagelijkse voorbijgangers het nieuwtje: El Tolmo de Minateda, het archeologisch park, gaat open voor publiek! Ondertussen staan de kranten in de provincie er vol van. Facebookberichten worden massaal gedeeld en geliked. Het gaat nu dus echt gebeuren.

In de regio Castilië-La Mancha bevinden zich vijf archeologische parken. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik in één ervan woon! Door mijn keukenraam zie ik de Pinturas Rupestres, in de Abrigo Grande de Minateda, een overhangende rots waar zich 600 afbeeldingen bevinden. Deze zijn in periodes geschilderd, en tussen zes- en achtduizend jaar oud. In 1914 voor het eerst gerapporteerd door de Franse archeoloog Henri Breuil. Sinds die tijd middels allerlei technieken onderzocht en beschreven. Om de afbeeldingen te beschermen is er een hek geplaatst, desondanks zijn de afbeeldingen goed te zien. Je kunt hier op eigen gelegenheid naar boven klimmen, er is geen gids. Mocht je die wel eentje willen: ik ga graag met je mee, het is bij mij om de hoek! Als je foto’s maakt, is het niet toegestaan om de flits te gebruiken.

El Tolmo

schervenGrenzend aan mijn achtertuin zien we ‘El Tolmo’, een bergachtig plateau van 500 meter hoog waar nog regelmatig archeologische opgravingen plaatsvinden. Vele volkeren lieten vanaf de bronstijd hun sporen achter. Vaak vind ik scherven van amforen en ander keramiek in de olijfboomgaard. Ik bracht een volle emmer naar de directeur van het museum. In ruil daarvoor kreeg ik een stapel boeken over de geschiedenis van Hellin en de regio.

Sinds een paar weken zien we activiteit op de berg, er worden wilde struiken gesnoeid en de wandelpaden begaanbaar gemaakt. Het bezoekerscentrum zagen wij gebouwd worden, de opening werd ieder jaar aangekondigd maar bleef uit. Onder de lokale bewoners van ons dorpje was er enige onrust: zouden wij entree moeten gaan betalen? En er zal toch wel een bar in het bezoekerscentrum zijn? Zonder drankje geen excursie is het motto!

Nu is de grande opening, met aanwezigheid van lokale en provinciale bestuurders. Het park is vanaf 8 maart voortaan in het weekend open. Minateda staat voortaan iets groter op de kaart. Zowel El Tolmo alsmede de Abrigo Grande staan vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Lees ook: 46 x UNESCO-erfgoed in Spanje

De voorwerpen die men tijdens opgravingen gevonden heeft kunt u zien in museo Comarcal Hellin, en in El Muss, museo de la Semana Santa. Beiden zijn gratis toegankelijk.

 

Crista Pearson, in Castilië-La Mancha verzeild geraakt en er niet meer weggegaan. Woont met haar man in een archeologisch park in het dorpje Minateda. Medeoprichtster van de lokale kunstgroep in de stad Hellin. Wandelt graag, is creatief en schreef een boek over haar jeugd.