Volgens kenners zijn in Spanje de beste duikspots van heel Europa te vinden. Twan van Lieshout ging voor ESPANJE! op reportage naar nummer 1: de kust voor het kleine vissersdorpje Cabo de Palos in de regio Murcia. De onderwaterwereld zit hier vol verrassingen. En hij tipt nog 9 andere mooie duikspots in Spanje.

duiken in spanje

1.  Cabo de Palos, de beste duikspot van Europa

Waarom is dit de beste duikspot van Europa? Dat komt volgens kenners voor een groot deel door de ligging van de tektonische platen. Daardoor is hier relatief ondiep water vlak naast heel diep water. En de golfstromen van de Atlantische Oceaan lopen hier via de Straat van Gibraltar langs, met al hun vissoorten, zelfs walvissen en haaien. Bovendien ligt hier een van de grootste zeegrasvelden van de Middellandse Zee. Zo’n veld kun je zien als de bron van het zeeleven: allerlei kleine vissen planten zich hier voort. En als er veel kleine vissen zijn dan is dat ook goed voor de grote vissen. Het is de kern van het ecosysteem. Kortom: we hebben hier de ideale mix van grote en kleine vissen uit zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. Maar de wateren kennen hier ook nog een ander hoogtepunt: de gezonken schepen. In 1906 vond hier de grootste scheepsramp in de Spaanse geschiedenis plaats. De Sirio, de trots van een grote Italiaanse trans-Atlantische lijn, vol met immigranten die in Zuid-Amerika een beter leven wilden zoeken, voer op een rots. Als ervaren duiker (met alle duikdiploma’s) kun je het schip bekijken. En dit is maar een van de schepen die hier ten onder gingen. Een stuk noordelijker is een Fenicisch schip uit de 7e eeuw voor Christus. gevonden, en verder ligt de bodem bezaaid met schepen als de bijna volledig intact gebleven Stanfield, die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog door Duitse onderzeeërs zijn gekelderd.

2 & 3 Optimale omstandigheden bij de Canarische Eilanden

Van de Canarische Eilanden is El Hierro de favoriete plek van duikers. De temperatuur en de helderheid van het water zijn hier optimaal. Bovendien is het leven onder water hier absoluut prachtig. Ook hier vind je een mix van tropische, Atlantische en mediterrane vissen. Maar ook bij Gran Canaria kun je bijvoorbeeld bij El Cabrón prachtige scheepswrakken bekijken.

4. Barracuda’s spotten bij de Balearen

Bij de Balearen zijn verschillende goede plekken om te duiken. Een bijzondere plek is Cabrera, ten zuiden van Mallorca. Het gebied is in 1991 uitgeroepen tot nationaal park. Je kunt hier barracuda’s maar ook enkele tonijnsoorten aantreffen.

Dit is een deel van een artikel over duiken dat verscheen in editie 4 2017 van het tijdschrift ESPANJE. Auteur: Twan van Lieshout. Je kunt de editie met het hele verhaal hier bestellen.

 

5. Beschermd duikgebied in Catalonië

Voor de Catalaanse kust, niet ver van Girona, liggen de Islas Medas. Het is een interessante plek om te duiken omdat hier niet gevist mag worden. Het is een beschermd zeegebied, waardoor je hier een rijkdom aan flora en fauna hebt.

6. Het puntje van Zuidoost-Spanje

Een ander gebied dat goeddeels een beschermde status heeft en eveneens een begrip is in de Spaanse duikwereld is Cabo de Gata. Het ligt op het meest zuidoostelijk gelegen puntje van Andalusië en heeft door het vele zeegras én de scheepswrakken een rijke onderwaterwereld.

7 & 8. De Atlantische Oceaan: kouder maar divers

Hoewel het water er wel kouder en soms minder helder is dan in de Middellandse Zee, breken kenners een lans voor het duiken in gebieden aan de Atlantische Oceaan. De biodiversiteit aan planten en vissen die je in gebieden als het Galicische Rías Baixas of het Isla de Mauro (vlak bij Santander) aantreft, maken deze wat koudere plekken toch echt zeer de moeite waard.

9. Onderwatermuseum

Tot slot zijn er nog een paar bijzóndere duikplekken: aan de zuidkust van het Canarische Eiland Lanzarote is er zelfs een onderwatermuseum. Een Britse kunstenaar heeft hier beelden in het water geplaatst. De beelden moeten allerlei maatschappelijke issues uitbeelden, zoals immigratie of het voortdurend nemen van selfies, terwijl zich nu langzaamaan algen en planten aan de beelden hechten.

10. Snorkelen met tonijnen

Aan de Costa Dorada vlak bij Taragona kun je met tonijnen snorkelen. Je kunt hier met een catamaran naar een tonijnkwekerij om tussen de grote gevaarten van ruim 600 kilo te gaan zwemmen. Naderhand kun je zelfs een stuk tonijn eten, mocht je dit nog zonder wroeging kunnen.

Praktische informatie duiken in Spanje

Oktober en begin november is de beste tijd om te duiken in Spanje. In de zomer is het nog weleens druk op de populaire plekken, terwijl oktober voor mij voor buceo tranquilo (rustig duiken) staat. En het water is dan nog steeds lekker warm. In Cabo de Palos kun je gaan duiken met Planeta Azul, planeta-azul.com Voor de wandelaars zijn in het natuurgebied Calblanque schitterende routes uitgezet die langs zoutvlakten en kleine stille strandjes komen. In de winter zitten er flamingo’s op de zoutvlakten.

Dit is een deel van een artikel over duiken dat verscheen in editie 4 2017 van het tijdschrift ESPANJE. Auteur: Twan van Lieshout. Je kunt de editie met het hele verhaal hier bestellen.

 

Meer reistips en reisverhalen lees je in het tijdschrift ESPANJE! Je kunt het hier meteen bestellen.