Vaak weerhoudt onze trouwe viervoeter ons ervan een stedentripje in Spanje te maken. Nergens voor nodig. Veel Spaanse steden zijn namelijk uitermate hondvriendelijk. Geen wonder ook want in Spanje zijn tegenwoordig meer honden dan kinderen. Volgens de krant El Correo waren er in 2021 6.265.153 kinderen onder de 14 jaar in het land terwijl het aantal geregistreerde honden meer dan 7 miljoen bedroeg.

 

In Madrid is de kans dat je iemand met een hond tegenkomt zelfs twee keer zo groot als dat je iemand met een kinderwagen ziet lopen. Volgens de gegevens van het stadsbestuur zijn er 282.315 honden geregistreerd in de stad, terwijl er slechts 152.009 kinderen tussen 0 en 4 jaar wonen. En dat merk je aan het aanbod. Er is zelfs een hardloopwedstrijd met honden in Madrid, El Perrotón. De Spaanse onlinekrant El Español maakte een lijst met de beste Spaanse steden om met de hond te reizen. Steden met accommodaties, restaurants, cafés, stranden, hondenparken of zelfs huisdiervriendelijke kunstgalerijen, waar je kunt genieten met jouw trouwe harige vriend. Van de 143.000 accomodaties in Spanje op booking.com zijn ruim 40.000 waar honden welkom zijn. En heel handig, je kunt zoeken op ‘huisdieren toegestaan’.

Madrid: doe mee aan de hondenmarathon

In Madrid is een lange lijst met hotels, cafés, restaurants en etablissementen waar je met je huisdier kunt verblijven en die huisdiervriendelijk zijn. Volgens de Spaanse krant ABC is Madrid de meest hondvriendelijke stad van heel Spanje. Er zijn maar liefst 190 dierenklinieken, 73 huisdierenwinkels en 267 restaurantes en 494 hotels die hondjes met hun baasjes toelaten. Bovendien kun je ook in het openbaar vervoer met je mascota reizen of hem zelfs meenemen om te winkelen. Als je twijfelt over welke etablissementen je met je hond in Madrid kunt bezoeken, kun je op de website van de gemeenteraad van Madrid kijken, in de sectie Madrid met honden. Hier vind je een uitgebreide lijst van die huisdiervriendelijke plekken en suggesties voor uitstapjes. Daar zul je zien dat je zelfs met je hond naar een drive-inbioscoop kunt en er is, zoals we hierboven al aangaven, een speciale hardloopwedstrijd voor baasjes en honden, Madrid Perrotón.

 

Perroton

El Perrotón, de jaarlijkse hondenmarathon in Madrid

Gijon: Samen het water op

Deze Asturische kuststad is een van de hondvriendelijkste Spaanse steden. Gijón is zelfs bekroond als een van de beste plaatsen om met een hond te reizen door TravelGuau, een Spaanse website vol tips voor reizen met je hond in Spanje. Er worden dan ook tal van evenementen georganiseerd gericht op alle perritos. Er zijn veel buitenruimtes waar je heerlijk met je hond kunt wandelen. Zolang ze maar geen PPP zijn, dat wil zeggen perros potencialmente peligrosos. Onder de potentieel gevaarlijke honden vallen onder andere de Pitbullterrier en de Rottweiler. Een lijst met PPP’s vind je hier.  Er is in Gijón zelfs een officieel hondenstrand waar je elke dag van het jaar met je honden kunt spelen en baden (Playa de El Rinconín). Hier vind je een lijst met hondvriendelijke hotels, etablissementen en cafés plus tips om met je hond op pad te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kanoën met je viervoeter.

Hond gijon

 

Palma de Mallorca: lekker struinen en naar het strand

Palma de Mallorca is een van die beste bestemmingen om te reizen met je viervoetige metgezel. Er zijn hondenparken, prachtige stranden, idyllische landschappen en bars, winkels en huisdiervriendelijke accommodaties in de stad. Cala des Gats, Punta Marroig, Cala Gamba of Cala Blanca zijn slechts enkele van de stranden waar samen met je hond van de zon en de zee kunt genieten. Er zijn in het centrum zelfs kunstenaars die hondenportretten maken. Ook op andere plekken op het eiland vind je hondenstranden. En dan de rest van de Balearen: Op Menorca zijn vier stranden die je kunt bezoeken met je hond. Ibiza is wat minder hondvriendelijk. Daar is officieel maar één strand waar je met je viervoeter mag komen. Hier vind je een overzicht van de hondvriendelijke stranden. Onderin kun je ook nog op andere bestemmingen klikken, zoals Valencia, Catalonië, Andalusië en de Canarische Eilanden.

Palma Mallorca hond

Valencia: honden meer dan welkom

Valencia is een van die Spaanse steden die een breed scala aan faciliteiten bieden voor gasten met honden. Volgens ABC zijn er 116 dierenklinieken, 70 huisdierenwinkel en 48 restaurants en 208 hotels met het stempel pet friendly.  Je vind er stranden, parken, winkelcentra, restaurants, hotels, cafés en zelfs boekhandels waar je samen welkom bent.  Bij Sr Perro kun je zien hoe lang de lijst in Valencia is. Je kunt op deze handige website zoeken per stad en dan weer op activiteiten.

Ponferrada en León: veel vrijetijdsaanbod

Ponferrada en het nabijgelegen León zijn ook twee Spaanse steden die openstaan voor internationaal huisdierentoerisme. Ponferrada heeft een nog breder vrijetijdsaanbod met huisdieren dan Gijón. Er is  een groot aantal bars en huisdiervriendelijke winkels, evenals een hoog percentage accommodaties waar je met je huisdier kunt verblijven (35%). Het is waarschijnlijk niet voor niets de derde stad in Spanje qua aantal honden per inwoner. León biedt ook veel verschillende leuke uitstapjes waar je met je hond van kunt genieten. Van varen per boot over het stuwmeer van Riaño tot een wandeling door de stad. Ook kun je wandelen in het nabijgelegen natuurgebied Las Médulas.

Barcelona: meer dan 1300 hondenhotels

In Barcelona zijn meer dan 1300 accommodaties waar je met je huisdier welkom bent en heb je veel recreatiemogelijkheden voor mensen met honden. Je kunt met je harige vriend door de stad wandelen, in vele bars en restaurants zitten, naar het hondenstrand van Llevant gaan of zelfs genieten van een aantal kunstgalerijen. Ook mag je het beroemde Guëllpark bezoeken en zijn er hondvriendelijke appartementen. Je kunt hier meer tips en informatie vinden over een bezoek aan Barcelona met je hond. 

hond surft

Málaga: welkom in de golfparador

In deze populaire Andalusische stad en aan de omliggende Costa del Sol vind je 49 dierenklinieken, 21 huisdierenwinkels, en 70 restaurants en 408 hotels waar je met je hond welkom bent. Een aanrader is bijvoorbeeld Parador de Málaga Golf, waar je wandelingen met je hond kunt combineren met een partijtje golf. Op dit moment zijn honden toegestaan in 31 paradorhotels, met een maximum van een hond per kamer. Je krijgt er zelfs een welkomstpakket bestaande uit een hondenmand en een drink- en eetbak met eten. Je betaalt 20 euro extra voor je viervoetige vriend.

 

Regels om je hond mee te nemen naar Spanje

Op deze website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de regels voor reizen met honden naar Spanje. In het kort moet je denken aan het volgende

  • Je huisdier heeft een EU-paspoort nodig, afgegeven door de dierenarts.
  • Honden, maar ook katten en fretten, moeten ter identificatie een chip hebben.
  • Alle honden (en katten en fretten) moeten minstens 21 dagen vòòr vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt je krijgen via je dierenarts. Dieren jonger dan 3 maanden mogen niet worden meegenomen naar Spanje. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG)
  • Indien je reist met een PPP, een potentieel gevaarlijke hond, is het raadzaam om de extra informatie omtrent de Spaanse wetgeving te raadplegen die je vindt in dit nieuwsbericht.
Hond vliegtuig

Alleen kleine, lichte honden mogen mee in de cabine

 

Met je hond in het vliegtuig naar Spanje

De meeste luchtvaartmaatschappijen staan  het vervoer van huisdieren toe. Een uitzondering is Ryanair. Dit is wat cheaptickets erover vermeldt:

  •  Zieke, oude, zwangere of zeer nerveuze honden kunnen niet vliegen. Jij wil er toch ook niet uren zitten als je je niet lekker voelt?
  • Net als bij mensen, moet ook het paspoort van je hond in orde zijn (inclusief reis- en gezondheidsdocumenten). Zorg dat je ruim op voorhand een afspraak bij de dierenarts maakt voor de nodige inentingen of vaccinaties, omdat deze vaak een minimum aantal weken voor vertrek toegediend moeten worden.
  • Om te vliegen met je huisdier, moet je huisdier ook gechipt zijn met een elektronisch identificatiesysteem (transponder).
  • Je huisdier mag in de cabine als hij in een officiële reistas past die je onder de stoel voor je plaatst. Gedurende de vlucht mag je deze niet openen. Het maximaal toegestane gewicht van je hond en de afmetingen van de reistas verschillen per maatschappij. Bij deze optie blijven jullie dus samen. Kosten schommelen gewoonlijk tussen de 40 en 150 euro en het gewicht varieert meestal van 5 tot 10 kilo. Bij de KLM en Transavia geldt een maximumgewicht van 8 kilo. Als je hond te groot is, kan hij mee in het ruim. Je vliegt wel in hetzelfde vliegtuig als je hond, maar jullie zitten niet bij elkaar. Je hond reist in een bench in een speciaal verwarmd deel dat voorzien is van klimaat- en drukbeheersing. Bij Transavia betaal je 45 euro voor een enkele reis, bij de KLM ben je afhankelijk van je bestemming 75 tot 400 euro kwijt per enkele reis.
  • Ten slotte kun je kiezen voor cargo. Hierbij is de kans groter dat jullie niet in hetzelfde vliegtuig reizen. Voor lange vluchten is het misschien een alternatief, omdat het dan wel goedkoper is. Voor de grote loebassen (>75 kilo) is het bij de meeste maatschappijen zelfs de enige optie om samen op vakantie te kunnen.
  • Zogenaamde ‘vechthonden’ of ‘aanvalshonden’ die vallen binnen bepaalde categorieën mogen niet mee in de cabine of in het bagageruim. De honden hoeven niet te behoren tot een bepaald ras, maar zijn qua bouw vergelijkbaar met: Amerikaanse- of Engelse Stafford (pitbulls) of vergelijkbare honden, Mastiff (incl. boerboels) of vergelijkbare honden, Tosa of vergelijkbare honden, Rottweilers of vergelijkbare honden. Stompneuzige honden zoals Boston Terriers, Mopshonden, Bulldoggen, Shih-tzus, Boxers, Chow Chows, Lhasa Apso′s, Pekineesjes enz. kunnen op grote hoogte last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden door de ijle lucht. Dit soort honden vliegen dus liever niet.

 

Hond in de trein, huurauto’s en taxi in Spanje

Je mag alleen in de hogesnelheidstreinen en gewone treinen met een hond of kat die minderen dan 10 kilo weegt en die in een speciale reistas of -kooi zit die maximaal 60x35x35 cm groot is. Er is slechts een huisdier per persoon toegestaan en je hoeft niet extra te betalen als je een Prémiumkaartje koopt. Als je een Eligebillet hebt moet je 10 euro extra betalen en bij het Básicokaartje kost het 20 euro extra.

Check voor je vertrekt ook altijd even of honden toegestaan zijn als je een auto huurt. Volgens deze website zijn honden onder andere toegestaan bij AVIS en Europcar. Zorg er wel voor dat je de auto netjes aflevert anders worden achteraf extra kosten in rekening gebracht. De vraag of je je hond mee mag nemen in een taxi hangt af van de chauffeur. Wel zijn er steeds meer chauffeurs die honden toelaten. Er is zelfs een website waar je hondvriendelijke taxi’s kun vinden.

 

Wil je meer leuke en handige Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen