Julio IglesiasAls er een Spaanse zanger is die bijna iedereen kent, is het wel Julio Iglesias. Zijn zwoele stem en nog zwoelere blik deden menig hart smelten. De inmiddels bejaarde zanger (hij werd geboren in Madrid op 23 september 1943) scoorde in de jaren 70 wereldhits met ‘Un canto a Galicia’, ‘Quiero’, ‘Quiéreme mucho’ (5 weken op nummer 1 in Nederland) en ‘Quiéreme’. En in 1984 stond hij weer in de top-3 met ‘To all the girls I’ve loved before’. Wat minder bekend is, is dat hij met een groot aantal grootheden duetten zong, zoals Charles Aznavour, Frank Sinatra, Diana Ross, Sting en Nana Mouskouri. Heel bijzonder is ook zijn vertolking van ‘Quiero’ in Nederland, samen met popdanseres Penny de Jager, en zijn duet met Jan Smit. Hieronder zie je de clips van deze optredens en van zijn grote hits.

Nog steeds populair op Spotify

Hoewel hij de laatste jaren geen grote hits meer heeft gescoord en sinds 2019 niet meer optreedt, blijft hij vreselijk populair. Maandelijks heeft Julio Iglesias meer dan 4 miljoen luisteraars op Spotify. Peanuts trouwens in vergelijking met zijn zoon Enrique Iglesias, die maandelijks meer dan 23 miljoen luisteraars heeft. De grootste Spotify-hit van Julio is ‘Me olvidé de vivir’, met ruim 888 miljoen streams. Opvallend, want dit was in de jaren 70 helemaal niet zo’n grote hit. De tekst ‘Ik vergat te leven’ schreef hij in 1978 nadat zijn huwelijk met Isabel Preysler, moeder van zijn drie oudste kinderen, op de klippen was gelopen. Daarna kreeg hij een relatie met de Nederlandse Miranda Rijnsburger, met wie hij vijf kinderen kreeg en nog steeds samen is. Blijkbaar spreekt de tekst over jezelf voorbij lopen door te gehaast te leven nog steeds heel veel mensen aan. Opvallend is dat Iglesias het meest wordt beluisterd in de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Mexico, Brazilië, Canada, Australië, Zweden, Spanje en Nederland.

Meer dan 5000 concerten

Met zijn gouden keel zou Julio Iglesias 700 miljoen euro hebben verdiend. Daarmee staat hij op plek 40 op de lijst met de rijkste Spanjaarden. Iglesias heeft meer dan 80 albums uitgebracht in 14 talen en heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 26 miljoen in Spanje. Deze cijfers maken hem tot een van de bestverkopende Spaanstalige artiesten. Dit succes leverde hem ook meer dan 2.600 gouden en platina platen op, waardoor hij meerdere malen in het Guinness World Records-boek is opgenomen. Onder de drie bestverkochte albums van de zanger wereldwijd valt ‘Hey!’ op, het album uit 1980 dat volledig in het Spaans is geschreven en waarvan 13 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Hij heeft in zijn leven meer dan 5.000 concerten gegeven in meer dan 600 steden over de hele wereld, waar meer dan 60 miljoen fans op afkwamen.”

Dit artikel is geschreven door de redactie van het Spanjetijdschrift ESPANJE! Wil je vaker muziektips van ESPANJE! klik dan hier.

Un canto a Galicia (1972)

Dit lied gezongen in het Galicisch is een eerbetoon aan de regio Galicië in Spanje. Hierin beschrijft Julio de schoonheid van het landschap en de liefde voor het land van zijn vader. In deze clip zie je een nog piepjonge Julio.

 

Quiero (1975)

Dit liefdeslied is geïnspireerd door de melodie Romance Anónimo. In 1952 vertolkte de Spaanse gitarist Narciso Yepes deze melodie in de Franse film Jeux interdits. Hij beweerde dat hij het op zevenjarige leeftijd zelf had geschreven, maar in werkelijkheid bewerkte een bestaand stuk dat al veel langer bestond. In 2020 kwam het op plek 1730 de Top 2000 op en in daarna klom deze hit op naar nummer 1511. Het refrein is net zo sensueel als de zanger zelf was in die tijd. Quiero que tú me acompañes, mujer Que mi canto amanezca dormido en tu piel Y decirte al oído, sin miedo al olvido Mis versos queridos Mis versos de ayer. Letterlijk vertaald: Ik wil dat je met me meegaat, vrouw Dat mijn lied wakker wordt in jouw huid En mijn geliefde verzen in je oor fluisteren, mijn verzen van gisteren, zonder angst om vergeten te worden. Onze favoriete clip van dit nummer is deze opname met Penny de Jager.

 

Quiéreme Mucho

Dit  romantische lied werd in 1911 voor het eerst vertolkt op Cuba is  daarna door tientallen zangers opgenomen. Iglesias bracht het nummer uit in het Spaans, Engels en Frans. De Spaanse versie stond in 1979 nummer 1  in de Nederlandse top 40.

 

Me olvidé de vivir (1978)

Me olvidé de vivir betekent Ik vergat te leven. Het nummer reflecteert op het leven en de keuzes van de zanger, en hoe hij soms het leven zelf vergat. Het is een bewerking van een Frans lied en had aanvankelijk geen grote hitnoteringen, maar het kreeg later veel aandacht en populariteit. Het heeft ruim 888 miljoen streams op Spotify.

.

Que c’est Triste Venise, met Charles Aznavour 1987

Heel bijzonder was ook zijn samenwerking met de grote Franse chansonnier. Samen zongen ze ‘Que C’est Triste Venise’ in een mix van Frans en Spaans. In het filmpje hieronde  zie je dat de twee zangers een enorme chemie hadden. Ze waren dan ook vrienden en deelden hun liefde voor muziek. Fans van beide zangers zullen dit clipje ongetwijfeld kennen en niet zonde kippenvel kunnen bekijken.

 

To All the Girls I’ve Loved Before 1984

Dit nummer bracht hij aanvankelijk uit met Willie Nelson, maar zong hij in 2015 nog steeds tijdens zijn wereldtour met zijn zoon Julio, vier jaar voor hij in 2019 zijn laatste concert gaf. Tijdens een concert in Ahoy in 2013 zong hij het met Jan Smit. Hieronder zie je alle drie de versies.