Zuidoost-Spanje is populair onder Nederlanders en Vlamingen met een twee huis. Uiteraard vanwege het goede klimaat en de mooie stranden. Maar het is ook een fantastische regio om vakantie te vieren. Huur een huisje en een auto of trek met de camper van de Costa Blanca naar de Costa Cálida en de Costa de Almería. Of andersom. Sander de Vaan schreef een boek over deze streek en het achterland en selecteerde voor ESPANJE! de mooiste stranden.

Cala Cortina

Hoe zuidelijker je komt, hoe maagdelijker de stranden. De Costa Blanca is veelal volgebouwd, maar aan de Costa Cálida, even zuidelijker, wordt het al veel rustiger. En aan de Costa de Almería kom je soms zelfs stranden tegen die helemaal verlaten zijn. Het zijn de stille getuigen van een roerige geschiedenis.

 

Het strand waar Indiana Jones werd opgenomen

De beste stranden van het natuurpark Cabo de Gata aan de Costa de Almería vind je bij het dorp San José. Een hobbelweg leidt je eerst naar Playa de los Genoveses. Hier ging in 1147 een Genovees leger aan land om de christenen bij te staan in hun strijd tegen de Moren. Hier ook vertrok vier eeuwen later de Spaanse Armada met dertigduizend man, op weg naar een zeeslag met de Turken.

Nu gaan er alleen schepen voor anker van mensen die lekker willen zonnen en over het strand willen kuieren. Overigens moest voor de bouw van die Armada het gros van de bomen in de streek gekapt worden en die kaalslag is helaas nooit meer hersteld.

Iets verderop ligt het intieme Playa de Mónsul, dat als decor diende voor scènes uit Steven Spielbergs Indiana Jones (zoals het fragment waarbij Henry met behulp van tientallen geschrokken meeuwen een nazivliegtuig doet crashen). Het water is hier kristalhelder en het vulkanische zand zwart getint. In de zomer kan het behoorlijk druk worden, maar de rest van het jaar is dit een waar paradijs.

Zo moet het vroeger ook op andere plekken in Spanje geweest zijn, maar mijmeren over vervlogen tijden heeft geen zin. Neem een duik, geniet van de heerlijk zilte smaak in je mond en het uitzicht op de kliffen rond de baai. Heb je je auto óp de parkeerplaats neergezet en niet ernáást, dan kun je daarna bonloos verder rijden (dit is een natuurgebied; er wordt haast on-Spaans streng gecontroleerd op naleving van de regels!). Heb je een hond, dan mag die ook mee naar deze stranden.

 

Playa de Monsul

Hier op Playa de Monsúl werden scènes uit Indiana Jones gefilmd

 

Lees ook: tips om een vakantie in Spanje te zoeken en boeken

Fraaie baaitjes, lange zandstranden

Mazarrón is een kustplaats aan de Costa Cálida met fraaie zandstranden, waar in het hoogseizoen nogal wat toeristen op afkomen. In het nabijgelegen Bolnuevo ligt een lange lap met kiezelstenen en – aan land – een reeks door weer en wind geboetseerde zandsteenformaties. Vervolg je de weg langs het water, dan heb je aan je rechterhand een cocktailbar die alle trends en modegrillen heeft overleefd. Iets verderop zie je de eerste van een reeks fraaie baaitjes (het asfalt verandert nu in hobbelzand; je kunt hier ook parkeren en naar een mooie plek wandelen om een duik in het water te nemen).

Iets meer naar het zuiden ligt Puntas de Calnegre. Dit vredige voormalige vissersdorp vormt het begin van een beschermd natuurgebied en ligt aan een leuk strandje. Hier kun je in Café Bar Mercedes voortreffelijke rijst- en visgerechten eten. De stranden van natuurpark Cabo Cope zijn via een zandpad vanuit Calnegre met de fiets of auto te bereiken. En mocht je trek in drukte hebben, rij dan door naar Águilas: lange zandstranden, leuke barretjes en het beste carnaval van de regio!

Bolnuevo

De bijzondere rotsformatie van Bolnuevo

 

Lees ook: met de camper van Alicante naar Málaga

De beste stranden van Spanje

Vlak buiten de havenstad Cartagena ligt Cala Cortina, dat door dagblad El País tot een van de 10 beste playas van Spanje verkozen werd. Het is een rotsachtige baai met palmbomen, fijn steenzand en helder water. Aan de voet van het strand ligt restaurant Mares Bravas, waar je prima kunt eten op het terras. En dat alles op loopafstand van de haven én bewaakt door de baterías de Trincabotijas, waar vroeger kanonnen de vijand op afstand hielden!

’s Zomers is het hier druk, maar in het voor- en najaar kun je in alle rust van strand en zee genieten. Bezoek voor of na de playa ook het Romeinse theater in Cartagena en flaneer door de gezellige Calle Mayor. De stad werd door de oom van Hannibal (die van de olifanten) gesticht en ademt een en al historie. Rij echter niet vanaf het strand oostwaarts, want dan beland je in een lelijk industriegebied.

Het natuurgebied Calblanque, vlak bij La Manga, bereik je via een hobbelweg (pas op voor de verkeersdrempels: ze lijken laag, maar schudden je schokdempers wakker!). Na enkele kilometers zie je een reeks stranden waar geen beton te bekennen is. Buig je af naar rechts, dan kom je bij Playa Larga en Playa Negrete. Hier kun je, als het er waait, goed surfen (met of zonder kite), maar het is ook een prima zon-, zwem- en wandelplek. Of je dat met of zonder badkleding wilt doen is helemaal aan jou.

Iets verderop, langs de snelweg, ligt Cabo de Palos, een vissersdorp met een mooie vuurtoren. In de haven kun je de vangst van de dag eten of een arroz caldero, de lokale specialiteit, waarbij rijst in een verse visbouillon gekookt wordt. Je krijgt er aioli bij, maar check eerst de sterkte voordat je die royaal naar binnen werkt… De meeste restaurantjes zijn goed, maar als ík je moest uitnodigen, nam ik je mee naar La Tana, halverwege de kade.

La Manga zelf is een 19 kilometer lange, met beton volgegoten landtong waar het in de zomer vaak druk is. In voor- en najaar kun je er echter rustig rondrijden en voor een kalm bad in de Mar Menor glijden: een lagune van ruim 170 vierkante kilometer, zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen en voor kajakliefhebbers en surfers. Wil je wat meer deining in het water, ga dan naar de échte Middellandse Zee, aan de andere kant van de weg.

Cala Cortina

Cala Cortina bij Cartagena is door de krant El Pais uitverkoren tot een van de mooiste stranden van Spanje

 

Lees ook: Cabo de Gata: wandelen waar tijd niet bestaat

Calas & chiringuitos

Alicante is niet de hipste stad van Spanje, maar er ligt een mooi zandstrand, vlak naast de haven, met een kloek kasteel erboven. Wat meer naar het noorden bevindt zich de uitgestrekte Playa de San Juan. Hier moet je je echt op zon, zee en zand concentreren, want verder zie je vooral beton om je heen.

Aan de noordkant van de Mar Menor vind je mooie stranden met – dat wel – de nodige bebouwing. In Torre de la Horadada liggen fraaie calas (baaitjes), vooral vlak bij het Pueblo Latino, met fijn zand en – in zee – rotsformaties die de hoogste golven tot bedaren brengen. Mil Palmeras heeft een lang, fraai zandstrand waar ook enkele hippe chiringuitos staan, zoals El Pirata (drinken, dansen, flaneren) en, iets meer naar het noorden, El Vikingo, waar je met uitzicht op zee een drankje en heerlijke tapas kunt nemen.

Het romantisch klinkende Campoamor is dé plek voor de Murciaanse jetset, waar je buiten het hoogseizoen voor weinig geld een prima appartement of woning kunt huren. Ook hier vind je uitstekende restaurants, zoals Los Angeles in de Club Náutico en La Cabaña (aan het strand bij de haven).

Als de zon je te veel wordt, kun je een dagtrip naar de provinciehoofdstad Murcia maken. Daar wemelt het van de mooie winkels, maar je kunt ook lekker door het centrum lopen en genieten van de kathedraal, het Real Casino en het lokale archeologische museum, om uiteindelijk op een terrasje op het Plaza de las Flores of het Plaza Julián Romea wat te gaan eten.

Campoamor

In Campoamor kun je buiten het hoogseizoen voor weinig geld een prima appartement huren.

 

Zuidoost-Spanje (magisch Murcia, Alicante en Almería), van schrijver/journalist Sander de Vaan is het eerste Nederlandstalige boek over deze streek. Sander woont sinds 1991 in Murcia. Eerder verschenen van zijn hand de dichtbundels Plunder de dag en Bal zoekt man. Ook schreef hij de Wijngids Spanje. In Zuidoost-Spanje komen de mooiste stranden aan bod. De kustlijn valt onder te verdelen in drie costa’s: Costa de Almería, Costa Cálida (de stranden in de regio Murcia) en Costa Blanca (Alicante). Je kunt het boek Zuidoost-Spanje hier bestellen.

 

Wil je meer leuke Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen