Een favoriet van de redactie is momenteel ‘Het Spaanse Dorp: Polopos’, de tv-serie over vijf Nederlandse stellen die een bestaan opbouwen in het Zuid-Spaanse dorpje Polopos (provincie Granada).  Twee van de deelnemers, Thysa en Wijnand, organiseren komend weekend een kunstexpositie met meer dan 25 kunstenaars in zeven pop-up galeries in Polopos. Dus vier je toevallig vakantie in de buurt en ben je ook zo’n fan van het programma, ga dan zeker even een kijkje nemen!

Met de expo wil het koppel een jaarlijks terugkerend evenement organiseren waar kunstenaars en kunstliefhebbers naar het dorp trekken. Het kunstevenement begint zaterdag 3 augustus om 18.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Zij hebben meer dan 25 kunstenaars gevonden die met hun werk naar het dorp komen en op zeven verschillende locaties gaan exposeren. De expositie is dus niet alleen in hun eigen Casa 3, maar ook in de huizen van drie van de andere Nederlandse stellen, in het wijnmuseum, de oude herberg en in het enige hotel dat het dorp rijk is.

Een bijzondere deelnemende kunstenaar is Nick Fudge. Deze Brit, door The Times de ‘lost YBA’ genoemd, is de eerste kunstenaar die Thysa en Wijnand hebben weten te overtuigen om zich in Polopos te vestigen. Inmiddels woont hij in het dorp en heeft hij in Polopos zijn studio geopend. Hij doet mee met de expositie en zal dertien werken tentoonstellen. Twee daarvan zullen nog nat zijn als ze op zaterdag in Casa 3 aan de muur worden gehangen.

Bijna duizend families hebben zich in maart aangemeld voor het televisieprogramma, maar slechts vijf families wonnen een huis door met hun plannen voor het dorp de gemeenteraad te overtuigen. Een familie wil sportvakanties aanbieden, een andere familie gaat wijn exporteren en weer een andere biedt motortoertochten aan. Thysa en Wijnand hebben hun eigen visie: zij zien in Polopos een ideale plek om kunstenaars naartoe te halen om te verblijven en werken.

Sommige van de huizen die de Nederlandse families hebben gewonnen waren bouwvallen toen de deelnemers in maart naar Spanje verhuisden. Het huis van Thysa en Wijnand is 270 m2 groot en gebouwd rond een binnenplaats. Een prachtlocatie voor het kunstenaarsverblijf met koffiebar en galerie, dat ‘het artistieke koppel’ voor ogen heeft. Maar alle elektriciteit moest vervangen, de riolering eruit, en de waterleidingen opnieuw worden aangelegd. De verbouwing is nog in volle gang, maar Thysa en Wijnand konden niet wachten met hun eerste expositie. De camera’s blijven niet eeuwig en zij zijn zich zeer bewust van de beperkingen van een visie: als je anderen wilt overtuigen is het vaak eerst zien en dan pas geloven.

Lees ook: top 10 beste hotels in Granada