Ik ben gezegend dat ik mag wonen in een huis omringd door citrus-, olijf-, amandel-, nectarine en abrikozenbomen. Heerlijk, maar wat te doen als als die vruchten rijp zijn en er een enorm overschot ontstaat? Toen ik pas in Spanje woonde vond ik het prachtig. En dat is het natuurlijk ook. Maar hoeveel citroenen en sinaasappelen kan een mens per dag op? De buren kan je er ook niet blij mee maken. Die hebben minstens net zoveel fruitbomen staan als wij.

En dus begon ik allerlei jams en marmelades te maken. En dat terwijl ik totaal niet van jam hou. Taarten bakken was voor mij ook geen optie, want ik ben ook niet zo dol op gebak. Het gevolg was dat ik een jaar later alles in de vuilnisbak kieperde. Doodzonde natuurlijk. En dus ben ik mij gaan verdiepen in het maken van likeur. En dat was simpeler dan ik dacht!

Ik geef hier een paar simpele likeurrecepten. Mislukken is onmogelijk.

Koop een paar grote glazen potten met deksel. Kook deze potten en deksels altijd uit in water met soda, voordat je likeur gaat maken. Over het algemeen moet het mengsel voor likeur zes weken op een donkere plaats staan. Voor alle likeuren geldt dat het alcoholmengsel na de ‘rijpingsperiode’ gezeefd moet worden. Ik krijg een heldere likeur door het alcoholmengsel te filteren met een koffiefilter in een trechter.

De basis van iedere likeur is ca. 250 gram suiker en 1 fles sterke drank. Ik gebruik hiervoor wodka, maar rum, jenever of zelfs Eau de Vie kan ook. Durf te experimenteren om te zien wat je het lekkerst vindt.

Citroenlikeur

3 stuks citroenen
750 ml alcohol
250 gram suiker
Bereiding:
Was de citroenen grondig; snijd de schil (zonder het wit) eraf en doe de schilletjes in de alcohol. Pers de citroenen uit, roer de suiker door het sap en voeg dit bij de rest. Zeef het mengsel na een paar dagen en laat de likeur helder worden. Eventueel kunt je een deel van de alcohol vervangen door rum.
De likeur is na ca. 6 weken op smaak.
Variatie:
Voeg de schilletjes van een sinaasappel, enkele gekneusde korianderzaden en kruidnagels toe.
Tip: de likeur krijgt een Limoncello-smaak door 8 citroenen te gebruiken en het alcoholmengsel pas na 6 weken te zeven.

Variatie op Licor 43

2 goed gewassen grote sinaasappelen
750 ml alcohol
42 suikerklontjes
42 koffieboontjes
Bereiding:
Maak met een mesje 42 sneetjes in de sinaasappelen. Druk de 42 koffieboontjes in de sneetjes.
Voeg de sinaasappelen, de suikerklontjes bij de alcohol. Laat de likeur 42 dagen ‘rijpen”.
Variatie:
Vervang de sinaasappels door mandarijntjes voor een heerlijke mandarijnenlikeur
Tip: Krijg een zachtere smaak door de vruchten, voor het filteren, uit te persen in het alcoholmengsel

Mispellikeur

300 gr mispels (niet stuk snijden)
300 gr suiker
1 liter jenever of wodka
Drie kruidnagels voor elke mispel.
Bereiding:
Steek de kruidnagels in de mispels
Laat alles 3 maanden in de glazen pot staan
Haal de kruidnagels uit de mispels en laat nog eens drie maanden staan.
Variatie:
Voeg schijfjes citroen toe voor een frissere smaak.

MIX EN MATCH
Je ziet dat je met een paar receptjes al diverse varianten kunt krijgen. Probeer bijvoorbeeld eens grapefruit, sinaasappel en citroen of een combinatie van abrikozen en nectarines. Met of zonder koffieboontjes. Laat je verrassen door de diverse smaken die je zelf creëert.

Filter je likeur in een mooie fles, plak er een mooi etiket op of hang er een naamkaartje aan. Je hebt direct een heel mooi en lekker cadeautje om weg te geven!

Doris Spillner woont in Villajoyosa, op 4 kilometer van Benidorm. Haar hobby’s zijn schilderen en schrijven en daarnaast is ze eigenaresse van de wegschop www.costablancashop.nl.
Lees alle berichten over:

blog
Costa Blanca
doris
likeur
recept