charco azul, natuurlijk zwembad op El Hierro

Pandemie of niet, Lonely Planet kwam deze week met de beste 30 reisprojecten voor 2021. Op nummer 26 vinden we het Canarische Eiland El Hierro, de beste bestemming voor jong én oud, of zoals Lonely Planet het formuleert, voor meerdere generaties. 

Lees ook: El Hierro: stil vulkaaneiland

De reisgidsenuitgever schrijft over El Hierro: “Verloren in het midden van de Atlantische Oceaan, nabij de westelijke Afrikaanse kust, is El Hierro het rustigste eiland van de Canarische Eilanden. Maar nu is deze afgelegen plek, omgebouwd tot een geopark dat sinds 2014 beschermd wordt door Unesco, een publiek geheim aan het worden onder internationale reizigers en onder de Spanjaarden zelf die van het schiereiland komen. Verantwoord toerisme (het doel is om het eerste eiland ter wereld te worden dat alleen met hernieuwbare energie werkt) is de sleutel tot het succes, maar daarnaast staat ook het hele gezin centraal, met voor elk wat wils: er zijn verrassende landschappen, zoals de dennenbossen op imposante kliffen, de natuurlijke zeezwembaden, de smalle en kronkelende wegen en vooral de vulkanische landschappen die uit een andere wereld lijken te komen. Eenzame paden slingeren van uitkijkpunt naar uitkijkpunt en leiden naar afgelegen steenstranden en duizelingwekkende kliffen.”

Actief toerisme

“Voor degenen die op zoek zijn naar meer adrenaline, is het ook een geweldige plek om te gaan duiken in het zeereservaat Mar de las Calmas of te paragliden over de centrale hooglanden. En kinderen kunnen er snorkelen, kajakken en de gigantische hagedis van El Hierro, een bedreigde diersoort, proberen te spotten. Ook voor senioren zijn er opties, zoals het proeven van de opkomende wijnen van het eiland, gemaakt met druiven die groeien op duizelingwekkende hellingen. Ook in cultureel opzicht biedt El Hierro genoeg: de heilige boom de Garoé (waarvan ooit werd aangenomen dat deze op wonderbaarlijke wijze water produceerde), de kleine kapel van Nuestra Señora de los Reyes, op de top van het eiland, gewijd aan de patroonheilige, of de afgelegen Orchilla-vuurtoren, het meest zuidelijke punt van Spanje.”

Kortom, reden genoeg om dit fantastische eiland een bezoek te brengen. En mocht dat er komend jaar niet in zitten, dan hopelijk in 2022. Op de foto zie je het spectaculaire natuurlijke zwembad van Charco Azul, in El Golfo.