Bernadette had in een vorig leven een eigen theatercafé en Alexander werkte als belastingadviseur toen ze in 2016 besloten dat ze een ander leven wilden. Ze emigreerden naar het pittoreske witte dorpje Vejer de la Frontera, waar zij nu een prachtig urban guesthouse runnen, Casa Bonhomía.

Na een grondige verbouwing van bijna twee jaar opende Casa Bonhomía in de zomer van 2018 haar deuren. En met succes want de B&B wordt op Booking gewaardeerd met een 9,6! Een Belgische gast die een 10 gaf schreef: ‘Mooi ingericht hotel pal in het centrum, met parking vlakbij. Vriendelijke eigenaars die alles doen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Je krijgt plannetjes mee van de omgeving. En er was geen ontbijt inbegrepen in de prijs, maar we kregen toch wat lekkernijen aangeboden ’s ochtends. Mooi en ruim dakterras, waar je ´s avonds iets kan drinken uit je minibar, die ook drankjes bevat die je niet hoeft te betalen.’

Uitzicht op de Atlantische Oceaan

Casa Bonhomía is een echt familieproject want Bernadette en Alexander kregen veel hulp van hun kinderen. Zoon Jules bouwde de website, dochters Valerie en Nadine hielpen bij het design en de inrichting van het mooie oude herenhuis. Naast de 7 ruime kamers vind je er een keuken voor de gasten, een fantastisch dakterras met uitzicht op de Atlantische Oceaan en Marokko en een kleine spa met infrarood sauna. Bij de verbouwing hebben Bernadette en Alexander mooie authentieke elementen behouden, zoals de plafonds, de kozijnen en de deuren. Verder is de casa van alle moderne gemakken voorzien met Auping bedden en state of the art open badkamers. Het woord Bonhomía staat overigens voor vriendelijkheid en eenvoud en komt van het Franse bonhomme. Dat is ook wat Alexander en Bernadette naar hun gasten willen uitstralen. Wil je een kijkje nemen, kijk dan op de website van Casa Bonhomía.

Ontdek de Costa de la luz

Vejer de la Frontera is een van de mooiste witte dorpen van Spanje. Het is met name populair bij de Spanjaarden vanwege de mooie ligging, de gezellige straatjes met kleurrijke winkeltjes en trendy restaurants. Bovendien ben je in een kwartier op het strand. Ook kun je vanuit Vejer mooie dagtripjes maken. De tips van Bernadette en Alexander: In drie kwartier ben je in kitesurfersparadijs Tarifa. Hier kun je de ferry nemen naar Tanger (1/2 uur varen) of een boottrip boeken om walvissen en dolfijnen te spotten. Vlakbij ligt Bolonia met het mooiste strand van de Costa de la Luz en Romeinse opgravingen met een bezienswaardig museum. Of bezoek de levendige stad Cádiz waar je heerlijk vis kunt eten op markt. Wandelen kun je volop in de Sierra de Grazalema. Lees ook dit artikel uit ESPANJE! over de Costa de la Luz.

Zonsondergang aan de Costa de la Luz

Winnaar vier nachten in Casa Bonhomía

Wij mochten van Bernadette en Alexander vier nachten weggeven aan de lezers van ESPANJE Magazine. In editie 4 2023 die je hier kunt bestellen stonden tien vragen. De antwoorden stonden in de artikelen van die editie. Uit de inzenders die alle vragen goed hadden beantwoord trokken we een winnaar. Thomas van Velthoven gefeliciteerd met deze prijs! De winnaars van de lunch in Vino Mío, een actie die ook in deze editie stond, zijn Karin Jongebloet en Nicole Lacet. Hieronder de antwoorden op de vragen.

1. Wat is café asiático?

Dit is koffie met gecondenseerde melk en een scheut Licor 43, de koffiespecialiteit uit Cabo de Palos in de provincie Murcia.

2. Waar is een nieuw museum geopend over Dalí?

Het nieuwe museum is sinds 20 oktober 2023 geopend in de stad Figueres in de provincie Girona.

3. Wat eten de Spanjaarden tijdens de jaarwisseling?

Spanjaarden eten tijdens de jaarwisseling om middernacht bij elke klokslag één druif voor een jaar vol geluk.

4. Bij welke club voetbalt Merel van Dongen?

Merel voetbalt bij het damesteam Atlético Madrid.

5. Waar wordt Idiazabal gemaakt?

Idiazabal wordt gemaakt in Baskenland uitsluitend van melk van de lokale latxa-schapen.

6. Wat betekent Finisterre?

Finisterre betekent ‘einde van de wereld’.

7. Wanneer was Lodewijk Huygens in Spanje?

Lodewijk Huygens was in de 17e eeuw in Spanje

8. Welke Spaanse stad is dé filmhoofdstad van Europa?

De filmhoofdstad van Europa is Madrid

9. Wanneer is de feestdag van Guadalupe?

De feestdag van Guadalupe is op 12 oktober.

10. Wat vind je het beste artikel uit deze editie van ESPANJE! En waarom?

Camino del Norte Galicië omdat we weer helemaal terugkwamen in onze fietstour van 500 km die we daar vorig jaar als echtpaar hebben gemaakt: schitterend gebied.

Op deze laatste vraag kregen we veel verschillende antwoorden. Het verhaal over de Costa Cálida en de Mar Menor werd met 21% het meest gewaardeerd. Daarna volgde het artikel over het klooster van Guadalupe en de relatie van Guadalupe met Latijns-Amerika (20%). Ook het verhaal over de roadtrip door Navarra viel in de smaak (16%) evenals de reportage over Baskische kazen (10%). De Camino del Norte en de Wintertips werden door 6,5 % van de lezers als beste genoemd. De rest van de artikelen werden door 5% van de lezers of minder genoemd.

Een kleine greep uit alle enthousiaste reacties

De fascinerende verhalen van Guadalupe Dit verhaal zet een bij de meesten onbekend dorp op de kaart. Wat een prachtig dorp en hoe bijzonder het verhaal van de maagd van Guadelupe, vereerd in dit enorme klooster in het dorp.  Een maagd die inmiddels ook Latijns-Amerika betovert. Dit soort verhalen zijn dankzij Espanje! echte ontdekkingen, ook voor diegenen die Spanje toch vrij goed kennen. Zo blijft Espanje! mij steeds weer verrassen en mijn kennis van dit mooie land verrijken. (Oscar)

Het beste artikel uit deze editie vind ik; Zon, zee en piraten. Ik vind het een goed verhaal over de provincie Murcia, Costa Cálida, el Mar Menor gewoon een leuk en goed geschreven verhaal je krijgt gewoon zin om erheen te gaan en meteen Cartagena te gaan bezoeken. Ook het artikel van de kaasmakers vind ik erg interessant. Wat betreft de Spaanse samenvattigen, zijn voor mij een goede oefening.  (René)

Paradijs in Navarra (p18). Ik heb dit artikel vol verwondering gelezen. Er kwamen zoveel nieuwe zaken naar boven waar ik van deze Spaanse regio nog nooit van gehoord had: de Baskische kerstman, de Magische bron…Jullie tijdschrift is echt heel leerrijk! Doe zo voort, wij proberen zoveel mogelijk trips uit die jullie beschrijven.👌🏻 (Luc)

Zoals steeds is het moeilijk te beslissen welk artikel ik het beste vind. Het is vooral de veelzijdigheid van dit tijdschrift dat mij steeds opnieuw treft. Muzikale -, literaire -, culinaire – en historische weetjes wisselen elkaar af;, telkens steeds concreet en praktisch geformuleerd. Ditmaal opteer ik voor het artikel betreffende de Baztan-Vallei in Navarra omdat het ons een minder bekende regio doet ontdekken. Een regio ook met blijkbaar een boeiend mythologisch verleden. We leren stadjes kennen en alweer concrete tips worden gegeven. Er wordt tevens een concrete, te volgen, route beschreven en doet ons zin krijgen deze regio te ontdekken! (Inge)

 

Het artikel over de kazen vind ik interessant omdat er aandacht wordt besteed  aan het feit dat Spanje (en niet alleen Nederland en Frankrijk) ook voortreffelijke kazen maakt buiten de bekende olijfolie, wijnen en ibericohammen. (Sandra)

Wintertips. Dat je ziet dat Spanje niet alleen zomers wat te doen heeft. Maar heel divers
Is.  Ik kwam altijd in Italië maar begin nu  langzamerhand echt fan van Spanje te worden. Als ik het lees wat er allemaal te zien en te doen is het hele jaar. De mensen vind ik super aardig en het eten is ook heerlijk.
Ga zo door met jullie mooie blad. Ik kan nu al niet wachten op het volgende exemplaar. (Liesbeth)

Het beste artikel vind ik moeilijk te noemen want ik vind het hele blad leuk. Maar als ik toch iets moet noemen dan is elk artikel waar ik meer leer over de gewoonten en tradities van Spanjaarden geweldig. Maar ook de diverse artikelen over muziek, voorstellingen en cultuur. Ik heb al heel wat nieuwe muziek leren kennen die ik graag hoor. (Ingrid)

 

Je kunt editie 4 2024 HIER nog los nabestellen