De meeste vakantiegangers schoppen het op Tenerife niet verder dan vier sterren, maar je kunt natuurlijk altijd een kopje koffie gaan drinken in een van de superdeluxe oorden die het eiland telt. Er zijn er twee die er voor mij uitspringen, omdat ik weet dat er zeer bijzondere gasten hebben gelogeerd.

Tenerife-Bahia-del-DuqueToen ik in 1995 naar Tenerife emigreerde, werd de laatste hand gelegd aan Bahía del Duque, toen het opzienbarendste hotel van de streek. Het ziet eruit als een soort kasteel en een deel van de personeelsleden loopt in Canarische klederdracht. In 1996 had het hotel Fidel Castro te gast. Hij maakte een tussenstop op de terugweg van een wereldtop in Istanboel. De inmiddels overleden Cubaanse dictator had voorouders op dit eiland, vandaar. De Spaanse regering was er pertinent op tegen, zo’n vent moet je niet in je land willen, maar Canarische deelregering had er niet zo’n moeite mee. Castro wilde twee dagen blijven en ook Gran Canaria aandoen, maar Spanje vond twee uur eigenlijk wel genoeg. Uiteindelijk werd het een uur of twintig waarbij hij ook een bezoek aan het nationaal park aflegde. De tv-uitzending hierover is hier te zien.

Tenerife-The Ritz-Carlton,-AbamaInmiddels zijn er in de buurt van Bahía del Duque vele hotels bijgebouwd waarvan sommige minstens zo luxe. Een eind naar het noorden heb je hotel Ritz Abama, onbetaalbaar voor gewone stervelingen. Aan de ene kant ligt een golfbaan, aan de andere kant de zee. Om op het strand te komen, moet je een flink aantal trappen op en af maar voor de hotelgasten is een lift aangelegd. Enkele jaren geleden zaten hier beroemdheden als Brian May (van Queen) tussen maar ook Neil Armstrong, Buzz Aldrin en andere astronauten tussen. Stephen Hawkins heeft er gelogeerd, die razend intelligente sterrenkundige in rolstoel met computerstem. Dit alles in het kader van Starmus, een sterrenkundig festival dat om de zoveel jaar wordt gehouden. Tenerife heeft namelijk een hele bijzondere sterrenhemel, daarover heb ik het de volgende keer.

Etteke de Boer woont sinds 1995 in het zuiden van Tenerife waar ze werkt als freelance tolk, vertaler en journalist. In 2018 schreef ze de reisgids “Tenerife – Verrassend groen eiland vol variatie”.