Op Tenerife hebben we een heuse universiteit. Misschien gaat mijn dochter er later wel studeren. Kwalitatief gezien hoort hij niet bepaald bij de beste van Spanje, maar het is een middelgrote universiteit die al sinds 1792 bestaat. De universiteitsstad van het eiland heet San Cristóbal de la Laguna, in de volksmond kortweg La Laguna.

Vanuit de hoofdstad Santa Cruz ben je er met de tram binnen een half uur. Soms moet ik iemand ophalen op de nabij gelegen luchthaven Los Rodeos, bekend van de vliegramp van 1977 met een Pan Am- en KLM-toestel. Vanwege de 583 doden is het ongeval op Los Rodeos tot op de dag van vandaag het ergste van de geschiedenis van de luchtvaart. In het nabij gelegen natuurgebied Mesa Mota is dertig jaar later een monument geplaatst, “Stairway to heaven” van kunstenaar Ruud van de Wint. Het park eromheen heeft zijn beste tijd gehad, maar het uitzicht is de moeite waard.

Sfeer en architectuur
In La Laguna vind je die typische universiteitsstadsfeer van een historisch centrum met trendy winkels en restaurants. Om een willekeurige naam te noemen: Cafetería Palmelita (Plaza Concepción 14a), met een eigen (banket)bakkerij en terras midden in het autovrije winkelgebied. De architectuur in deze oude koloniale nederzetting doet sober aan vergeleken bij de pracht en praal in de steden op het vasteland. Maar ook in La Laguna vind je mooie oude kerken en veel karakteristieke gevels. Het lelijke moderne universiteitsgebouw aan de rand van de stad is trouwens ook een bezoekje waard. De universiteit van La Laguna wordt afgekort tot ULL en dat staat er in koeienletters op. Als Nederlandse denk ik bij die lettercombinatie in eerste instantie toch echt aan iets anders dan een universiteit, maar dat grapje zal ik de eilandbewoners besparen.

Etteke de Boer woont sinds 1995 in het zuiden van Tenerife waar ze werkt als freelance tolk, vertaler en journalist, onder andere voor tnttenerife.com