Deze zomer komt er een Europees covid-reiscertificaat. Dat zijn de landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie donderdag 21 mei overeengekomen. De bedoeling is dat er vanaf 1 juli gereisd kan worden met het certificaat. Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd.

Een prik volstaat

Mensen die nog maar éénprik hebben gekregen mogen ook een certificaat aanvragen. Landen mogen zelf bepalen of zij één prik genoeg vinden om iemand toe te laten of dat zij vaccinprikken eisen. Vakantiegangers moeten straks dus goed controleren of hun vakantieland genoegen neemt met één prik. Het Europees Parlement en de regeringsleiders verschilden op een aantal punten flink van mening. Zo wilde het parlement dat er gratis testen zouden komen voor mensen die nog niet zijn ingeënt, maar zagen verschillende landen dit niet zitten. Ook wilden landen zelf kunnen blijven beslissen over mogelijke extra maatregelen, zoals een quarantaineverplichting. Uiteindelijk kwam er een compromis uit de bus. Er komt een fonds van 100 miljoen euro waarmee de pcr-tests betaalbaarder gemaakt kunnen worden voor de lage inkomens en voor mensen de regelmatig de grens over moeten.

Testverplichting blijft voorlopig

De EU-landen blijven de mogelijkheid houden om reizigers te vragen in quarantaine te gaan. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Een land moet bij de Europese Commissie aantonen dat deze maatregelen noodzakelijk zijn om verspreiding van het virus te voorkomen. Bijvoorbeeld omdat het land van de reiziger veel hogere besmettingscijfers heeft of omdat zich een nieuwe variant van het virus dreigt te verspreiden.

Er bestaat enige verwarring door berichten in de media dat Spanje van de PCR-testverplichting per 20 mei heeft afgeschaft. De uitspraken van de Minister van Toerisme Reyes Maroto gingen specifiek over ‘veilige’ landen met zeer gunstige cijfers (incidentie van minder dan 50 per 100.000 inwoners per 14 dagen). Nederland behoort niet tot deze groep landen, en dus blijft de PCR testverplichting gelden voor reizigers uit Nederland en de meeste andere EU-landen. Uit de laatste cijfers van de EU blijkt dat de incidentie in Spanje momenteel 159,36/100.000/14 dagen is. Nederland zit daar met 483,09 flink boven. Duitsland (207,85) en België (308,82) doen het beter en Portugal is met 47,82 het EU-land met de beste cijfers.

Bronnen: NOS en Nederlandse Ambassade

Zin in vakantie? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE voor originele reistips. Van Ibiza en Tenerife tot de Costa Blanca en het onbekende binnenland van Spanje. Een jaar lang op de mat voor nog geen twee tientjes. Je regelt het hier.