fietsen in Barcelona

Waren fietsers in Barcelona een paar decennia geleden nog een zeldzame verschijning, tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook toeristen zie je steeds vaker op een tweewieler door de stad rijden. Praktischer dan bus en metro en bovendien zie je ook een stuk meer. Doen dus!

De rode Bicingfietsen die je overal ziet staan, zijn alleen voor de locals. Het fietsenplan werd in 2007 geïntroduceerd en was een enorm succes onder de lokale bevolking. Je kunt er behalve gewone fietsen ook e-bikes huren. De afgelopen jaren is het fietsenaanbod voor bezoekers van de stad sterk gegroeid. Er zijn talloze verhuurbedrijven.

Fietsroutes door Barcelona

Vanuit het centrum ben je op de fiets zo bij de Sagrada Família, het strand of Plaça d’Espanya. Ook naar Camp Nou kun je prima fietsen. Park Güell ligt hoog, maar fanatieke klimmers laten zich hierdoor niet tegenhouden en je kunt het laatste stuk ook lopen. Houd er wel rekening mee dat de fietspaden niet altijd overal dezelfde logica volgen als bijvoorbeeld in Nederland. Zo kan het zijn dat een fietspad abrupt stopt of dat er een bushokje op het fietspad staat.

Kijk uit met fietsen op de stoep. In de woonwijk Eixample is dit zelfs verboden. Officieel mag het dus niet overal. Ook midden op de Ramblas is fietsen uit den boze. Op de straten fietsen tussen het verkeer, dat mag weer wel. Er zijn zelfs speciale straten waar auto’s de fietsers moeten respecteren en waar de maximale snelheid speciaal voor dit doel werd verlaagd tot 30 kilometer/uur.

Helm, stalling en diefstal

Een fietshelm is in de stad zelf voor volwassenen niet verplicht, maar minderjarigen onder de 16 jaar moeten er wel eentje dragen. Anders kunnen zij een boete krijgen. Iemand achterop, bellen op de fiets of muziek luisteren via een koptelefoon is verboden.

Het is niet altijd even makkelijk om een geschikte stalling te vinden, hoewel er op steeds meer plekken fietsenrekken staan. Regelmatig zul je ook fietsen tegenkomen die zijn vastgezet aan een verkeerslicht of lantaarnpaal. Het is wel aan te raden je fiets altijd goed vast te zetten, want fietsendiefstal is een groot probleem in de stad.

Houd er ook rekening mee dat fietsendieven niet alleen uit zijn op de fiets in z’n geheel, maar het net zo goed voorzien hebben op zadel, bel, wiel of bagagedrager. Daarom is het altijd aan te raden om je fiets ’s nachts binnen te zetten, indien mogelijk.

Fiets huren of een fietstour doen

Een fiets huren in Barcelona kan al voor een leuk prijsje. Bij verhuurzaak El Ciclo in de gotische wijk heb je een tweewieler vanaf €7. Je kunt ook een fietstour boeken en drie uur lang op pad gaan met een fietsgids (vanaf €40 p.p.), dat kan tevens met een Nederlandstalige gids. Een superleuke manier om de stad te leren kennen en tips van een local te krijgen. Ook leuk voor gezinnen.

Meer lezen

Bezoek de Sagrada Familia in Barcelona entreekaartenBezoek de Sagrada Familia

Ga je op stedentrip naar Barcelona en ben je van plan om de Sagrada Familia te bezoeken? Lees dan ons artikel. Met praktische tips en handige weetjes.

 

Meer leuke tips voor trips vind je in het tijdschrift ESPANJE! dat vier maar per jaar verschijnt. Je kunt ook alle edities online lezen. Bestel het hier!