Alle belangrijke informatie op een rijtje!

 

Een huis kopen in het buitenland is een grote financiële investering. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereid op de aankoop van een vakantiewoning, zeker in een land waar de regels anders zijn dan in Nederland. Heb je plannen om een huis in Spanje te kopen dan is een bezoek aan de Second Home Beurs een goede eerste stap. Op de beurs doe je inspiratie op en krijg je veel informatie over bijvoorbeeld het financieren van een tweede huis in Spanje. In dit artikel zetten we alle belangrijke informatie alvast op een rijtje en onderin zie je hoe je gratis entreebewijzen kunt bestellen.

Hypotheekvorm


Ga je een huis kopen in Spanje dan wil je deze aankoop wellicht (gedeeltelijk) financieren. Er bestaan voor Spaans onroerend goed mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen bij zowel Spaanse als een aantal Nederlandse banken. De meest afgesloten hypotheekvorm bij een Spaanse bank is een annuïteitenhypotheek.

Maximale hypotheekverstrekking


Het belangrijkste afsluitcriterium blijft de waarde van het Spaanse onroerend goed (taxatiewaarde). De taxatiewaarde kan erg variëren; meestal is de locatie en het aantal bebouwde vierkante meters bepalend voor de taxatiewaarde. In de meeste gevallen zal de bank zelf een taxateur aanwijzen, het heeft dus geen zin om zelf een taxatierapport op te laten maken door een taxateur

 

Welke waarden spelen een rol bij het financieringsproces ?


Er zijn drie waarden waarmee men bij de financiering van Spaans onroerend goed rekening dient te houden, die ieder met een eigen functie wel met elkaar verbonden zijn:

  1. Taxatiewaarde (door onafhankelijk taxateur)
    2. Koopprijs
    3. Escritura waarde (kadastrale waarde)

 

Maximale hypothecaire financiering


De mogelijkheid bestaat om de woning tot 80% van de taxatiewaarde of stichtingskosten (bij nieuwbouw) te financieren. In de meeste gevallen gaat de bank uit van de laagste waarde van bovengenoemde waarden. Voor een huis dat als vaste woon- en verblijfplaats (vivienda habitual) wordt gebruikt zal de bank eerder bereid zijn een hogere hypotheek te verstrekken dan voor een tweede woning (segunda residencia).

Voor tweede huizen ligt de maximale hypotheekverstrekking vaak onder de 80%. Bij tweede huizen moet je rekening houden met een maximale hypotheek tussen de 60% en 70% van de laagste waarde (koopsom of taxatiewaarde). In uitzonderlijke gevallen kan, afhankelijk van de inkomenspositie, een hoger percentage gefinancierd worden. Reden dat Spaanse banken geen 100% financiering aanbieden aan niet-ingezetenen is, dat Spaanse banken geen grip op inkomen, vermogen, schulden van een klant buiten Spanje hebben.

 

Een huis kopen in Spanje met eigen geld

Omdat een maximale hypotheek voor buitenlanders nauwelijks mogelijk is, betekent dit dat je relatief veel eigen geld moet inbrengen. Geld dat je misschien had willen besteden aan een verbouwing of renovatie. Het komt er in de meeste gevallen dus op neer dat je tussen de 20% en 40% eigen geld moet meenemen om de aankoopsom te financieren. Houd hier dus rekening mee voordat je gaat bieden op een woning.

 

Maximale looptijd hypotheek

De looptijd van een hypotheek in Spanje kan maximaal 40 jaar zijn, maar dit is sterk afhankelijk van jouw leeftijd en (indien van toepassing) de leeftijd van je partner. De meeste Spaanse banken hanteren een eindleeftijd van 75 jaar, dit betekent dat de hypotheek afgelost moet zijn op 75 jarige leeftijd.

Algemene informatie


Wil je nog meer informatie? Bezoek dan de Second Home Beurs in de Jaarbeurs Utrecht. Met deze uitnodigingslink kunnen lezers van ESPANJE! Magazine de beurs gratis bezoeken. ESPANJE! is ook aanwezig met een stand waar je meer te weten kunt komen over de verschillende regio’s van Spanje. Ook kun je bij ons de speciale gratis onroerend goed editie ophalen. Ook de fiscaal experts van ACTAL Fiscalisten zijn aanwezig. Alle columns van Thomas Vermeulen van ACTAL over een huis kopen in Spanje uit eerdere edities van ESPANJE! vind je hier.