Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Spaanse eilandengroep de Balearen, waartoe onder andere ook Mallorca, Ibiza en Menorca behoren. Het is alleen bereikbaar per boot vanaf Ibiza Stad. Net als de andere Balearen wordt Formentera omringd door het Posidonia oceanica, een zeegras dat het zeewater filtert en zonlicht reflecteert en van essentieel belang is voor het hele ecosysteem van de wateren rondom Formentera en de Balearen. In het kader van het – door de Verenigde Naties uitgeroepen internationaal jaar voor ontwikkeling van duurzaam toerisme – heeft de gemeente van Formentera het initiatief genomen om dit jaar het kwetsbare Posidonia speerpunt te maken tijdens een festival op 12 – 15 oktober en tijdens andere duurzame activiteiten in het jaar 2017.

Over Posidonia

De Posidonia zeegrasvelden – ook wel Neptunusgras genoemd – rondom Formentera  worden bedreigd doordat veel pleziervaartuigen hun ankers boven de beschermende zeegrasvelden uitgooien. Het zeegras groeit maar zo’n 2 centimeter per jaar en speelt een belangrijke rol in het tegengaan van erosie van het strand en de duinen. Het gras ‘tempert’ de golfslag en fungeert als een natuurlijke barrière. Tevens geeft het het zeewater een zeer heldere en blauwe kleur en zorgt het ervoor dat het zand van het strand zeer fijn is. Deze stranden – waaronder playa de Ses Illetes – behoren tot de mooiste in het Middellandse Zeegebied.

1 hectare Posidonia produceert 100.000 liter aan zuurstof per dag en absorbeert 1.2 kilo aan voedingsstoffen per jaar. Wetenschappers hebben ontdekt dat Posidonia drie keer zoveel koolstof absorbeert dan het regenwoud en daarmee van essentieel belang is tegen klimaatverandering. In 1999 zijn de Posidoniavelden van Ibiza en Formentera uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO.

Rondom Formentera ligt er 7.600 hectare aan Posidonia. Om het verlies tegen te gaan, zijn er al 51 milieuvriendelijke boeien geplaatst die aangeven dat het veilig is om hier je anker uit te gooien. Er is ook een app ontwikkeld voor schippers die aangeeft waar je geen schade aanricht. Tijdens het hoogseizoen is het mogelijk om online een boei te reserveren zodat je zeker weet geen beschadiging aan het Posidonia te veroorzaken. www.cbbasea.com

Posidonia Festival 12 -15 oktober

Het festival zal geheel in het teken van duurzaamheid staan met veel openlucht activiteiten, culturele evenementen, fotografie en workshops voor jong en oud. De opbrengst van het festival wordt gebruikt om verschillende projecten ter bescherming van het zeegras te financieren. Binnenkort verschijnt het programma op de speciale website www.saveposidoniaproject.org waar consumenten tevens vanaf €1,- de velden kunnen sponsoren. #saveposidoniaproject.

Elektrische auto’s

De autoriteiten op Formentera hebben grootste plannen voor elektrische auto’s. De komende jaren zullen het aantal oplaadpunten aanzienlijk uitgebreid worden, waar  auto’s met 0% emissie gratis opgeladen mogen worden. Tevens komen er speciale parkeerplekken voor elektrische auto’s en krijgt men bepaalde privileges waaronder bijvoorbeeld gratis toegang tot het natuurpark Ses Salines. Het Consell de Formentera – de gemeente – maakt zelf al gebruik van enkele elektrische E-Mehari’s auto’s van Citroën.

Over Formentera

Gezien de geringe afmetingen van het eiland – 83 km2 – is het een ideaal fiets- en wandeleiland. Er is keuze uit 32 routes, waarvan er 4 alleen voor wandelaars zijn. De overige 28 kun je met de fiets en/of lopend afleggen. Omdat het eiland vlak is, zijn deze eveneens geschikt voor kinderen. Met onderweg vele baaitjes, jeneverbesstruiken en pijnbomen is het puur genieten. Er is geen hoogbouw op Formentera, bij wet verboden en langs de doorgaande wegen staan geen reclameborden.

De maanden juli en augustus zijn erg druk, daarbuiten is het een oase voor rustzoekers. De routes zijn te verkrijgen via de website van het verkeersbureau www.formentera.es.

 

Lees alle berichten over:

Balearen
duurzaam toerisme
eiland
eilanden
Ibiza
milieu