Formentera, het mooie kleine zusje van Ibiza, trekt dagjesmensen die vanuit de haven uitwaaieren naar de paradijselijke stranden en baaitjes aan de turkooizen zee. Maar waarom slechts een dag voor Formentera uittrekken? Aafke Jochems nam de tijd en ontdekte een relaxte wereld boven water en ‘de Amazone van de zeebodem’ onder water.

 

Fomentera

 

Over ongeasfalteerde weggetjes rijden we met wat omwegen van het strand naar onze lunchplek. We komen onderweg welgeteld twee fietsers tegen die een ruta verde (groene route) volgen, een van de ruim 30 bewegwijzerde wandel- en fietsroutes. Het is makkelijk om voor de goede hoofdwegen te kiezen, maar dan mis je dit slaperige achterland met de typische casas met veranda’s, de stenen muurtjes langs de velden, de oude windmolens en de vijgenbomen. Die bomen zijn een verhaal apart. De inwoners laten ze van oudsher in de breedte in plaats van de hoogte groeien door de laaghangende takken te stutten. Daardoor zijn ze een verkoelend afdakje voor schapen en geiten. En je kunt de vijgen makkelijker plukken, gedroogd een lokale delicatesse.

Blauwe zee Formentera

 

Parels van stranden

Dit Formentera is een compleet andere wereld dan de kakofonie van de vrolijke dagjesmensen die ‘s ochtends vanuit Ibiza arriveren in de haven, een scooter of fiets huren en zoeven naar de stranden en baaitjes. Onderweg komen ze geen enkel verkeerslicht tegen, want die heb je hier niet! De zandstranden van Ses Illetes in het natuurreservaat Ses Salines in het noorden zijn favoriet, helemaal sinds ze op online platforms als misschien wel de mooiste van de wereld zijn uitgeroepen. In het hoogseizoen kan het daardoor druk zijn. Voor meer rust zijn er andere parels van stranden. Met een kustlijn van maar liefst 69 km is er nou eenmaal keus genoeg, zoals het Migjorn-strand aan de zuidkust. En dan niet alleen zandstranden, ook rotsachtige baaitjes om lekker te zonnen, zwemmen, kayakken, suppen, zeilen en soms ook duiken. Hoogbouw kom je nergens tegen en in tegenstelling tot Ibiza is het kleine zusje geen feesteiland.

Verder lezen: dit is een fragment uit een artikel uit de wintereditie 2022 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen

Lees ook: tips om een vakantie in Spanje te zoeken en boeken.