3 juni 2022 – Reizigers uit EU-landen en andere landen binnen de Schengenzone zijn niet langer verplicht om bij aankomst in Spanje met een coronapas aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn tegen, recent hersteld zijn van, of negatief getest zijn op corona. Voor reizigers van buiten deze gebieden geldt de verplichting nog wel.

geen coronapas meer

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Madrid is besloten tot de versoepeling vanwege de “verbetering van de epidemiologische situatie” in Spanje en andere Europese landen, en vanwege de hoge vaccinatiegraad in het land. In de afgelopen zeven dagen werden in Spanje 282 mensen van zestig jaar of ouder positief getest op het coronavirus. Mensen van onder zestig hoeven zich al enige tijd niet meer te laten testen op het virus of in quarantaine te gaan. Ook is de situatie in Spaanse ziekenhuizen verbeterd ten opzichte van eerder gedurende de pandemie. Mondkapjes zijn alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en in bejaardentehuizen en zorginstellingen. Spanje is niet het enige vakantieland dat deze week afstapte van de coronapas. Italië en Duitsland schortten eerder deze week de verplichting al op.

Vragen en antwoorden over Spanje en coronapas

Wat gebeurt er als ik reis vanuit Noorwegen, Zwitserland of IJsland, die geen deel uitmaken van de EU? Deze regels gelden ook voor deze landen omdat ze zijn geassocieerd met het Schengengebied van de EU.

Is het nodig om een formulier in te vullen?  Nee. Tot nu toe was het op luchthavens en havens noodzakelijk om een Spaans Travel Healt-document af te leveren, aangevuld met gegevens zoals de herkomst, bestemming of adres van verblijf in Spanje en vooral waaraan het certificaat van vaccinatie, herstel van Covid of negatieve test was gehecht. Dit wordt niet meer gevraagd.

Wat als ik uit een ander land kom?  Om vanuit landen buiten de EU te reizen moet je nog steeds een PCR of een negatieve antigeentest overleggen. Een vaccinatiebewijs volstaat niet meer.

Zullen ze me niet controleren? De resolutie van Volksgezondheid die deze donderdag in de Staatskrant BOE is gepubliceerd, handhaaft de mogelijkheid dat iedereen die van buiten de EU komt, kan worden onderworpen aan een sanitaire controle. “Mensen die door de lucht of over zee in Spanje aankomen uit landen die niet tot de Europese Unie behoren of niet als met Schengen geassocieerde landen worden beschouwd, kunnen op het eerste punt van binnenkomst worden onderworpen aan een gezondheidscontrole die ten minste het opnemen van temperatuur, een documentatiecontrole en een visuele controle van hun fysieke toestand omvat”,  zegt de tekst.

Kan ik al zonder mondkapje naar Spanje vliegen?  Nee, op dit moment nog niet. Spanje laat alle beperkingen om vanuit de EU te reizen vallen en vereist alleen een negatieve test als de herkomst een derde land is, maar handhaaft voorlopig zijn nationale wetgeving boven de aanbeveling van het Europees Centrum voor ziektebestrijding (ECDC) om vliegen zonder masker te mogen dragen.

Is het niet meer nodig om je te laten vaccineren tegen het coronavirus? Niet om naar Spanje te reizen.

Bronnen: NU.nl en 20 minutos

 

Vakantieplannen voor Spanje?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Stedentrips, cultuur, strandvakanties, hiken & biken en rondreizen
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €27,96
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox, handig voor onderweg
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen