Veel toeristen en mensen met een tweede huis in Spanje vliegen graag met Transavia naar Spanje omdat je bij deze maatschappij een rolkoffer en een extra stuk handbagage mag meenemen voor onder je stoel. Maar vanaf 3 april komt daar verandering in en is de rolkoffer niet meer standaard inbegrepen als handbagage bij je ticketprijs. De afmetingen van handbagage die mee mag in het passagiersgedeelte van het vliegtuig, zijn namelijk kleiner geworden. Bij de check-in balie zal ook strenger gecontroleerd worden op de afmetingen van handbagage. 

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat het boarden soepeler verloopt zodat er minder vertraging ontstaat. Sommige reizigers zien de regelwijziging als een prijsverhoging, wat Transavia overigens ook niet onder stoelen of banken steekt. Andere reizigers zijn juist blij dat er op deze manier meer duidelijkheid is en je zo de garantie hebt dat je je (rol)koffer mee kan in het passagiersgedeelte.

 

Tientje per enkele reis

Volgens Transavia is de capaciteit in de bagagebakken vaak onvoldoende is om de stroom trolleys tijdig en volledig te verwerken. Vaak moet lastminute bagage worden ingenomen om daarna in het ruim te plaatsen. Maar ook geld speelt een rol, erkent de luchtvaartmaatschappij. ‘We kampen met almaar hogere kosten, nog los van onze vlootvernieuwing. Zo  moeten we bijvoorbeeld steeds meer betalen voor uitstootrechten en lopen onderhoudskosten op.’  De komende tijd wordt het nog verwarrend want passagiers die voor 3 april hebben geboekt mogen hun rolkoffer wel gratis meenemen, zij vallen gewoon onder de oude voorwaarden. Voor passagiers die na 3 april boeken, geldt het nieuwe beleid. De vanafprijs voor het meenemen van een stuk cabinebagage van maximaal 10 kilo is 10 euro per enkele reis. Dat bedrag kan nog oplopen als blijkt dat nog steeds te veel rolkoffers mee worden genomen, zegt de maatschappij. De nieuwe norm voor gratis handbagage is nu bij de meeste luchtvaartmaatschappijen 40x30x20 cm. Dat is een tas die onder de stoel voor je past. Zit je daarboven, dan moet je bij veel maatschappijen betalen. Bij onder meer KLM en TUI is een rolkoffer nog wel inbegrepen. Ryanair maakte in 2018 al een einde aan de mogelijkheid om gratis rolkoffers mee aan boord te nemen. EasyJet volgde dat voorbeeld in 2021. Ook bij Wizzair en Vueling moet je extra betalen voor je trolley.

 

Wil je meer handige tips voor je reis naar Spanje? Lees dan ook het Spanje-reismagazine ESPANJE! Bestellen kan hier.