1 juli 2021 – Reizigers die in Spanje zijn geweest  hoeven vanaf vandaag niet meer in quarantaine bij terugkomst in Nederland. Het dringende advies vervalt voor alle reizigers met een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs na een coronabesmetting, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. 

De quarantaineplicht geldt enkel nog voor reizigers uit oranje gebieden binnen de Europese Unie met een ‘zeer hoog coronarisico’, maar die zijn er momenteel niet. Voor de oranje EU-gebieden die volgens Buitenlandse Zaken slechts een hoog risico vormen, zoals Spanje, vervalt het dringende advies. Voor het Verenigd Koninkrijk blijft de quarantaineplicht wel van kracht.

Advies VWS op basis van EU-afspraken

De beslissing om de quarantaineplicht voor Spanje te laten vallen is een complete verrassing voor Nederlanders die in Spanje wonen en werken en voor mensen die naar Spanje op vakantie willen. Reizigers, tweede huizenbezitters en Nederlandse ondernemers in Spanje bestookten de Nederlandse ambassade in Madrid al wekenlang op Facebook, omdat Spanje naar hun mening onterecht nog op oranje stond. Vanaf 1 juli is de Europese drempelnorm voor risicolanden echter verhoogd van 150 naar 200 besmettingen per 100.000. Daar zit Spanje onder. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat ESPANJE! weten dat de invoering van het DCC, het Europese Digitale Corona Certificaat de reden is dat de quarantaine nu is afschaft. ‘Wij (het ministerie van Buitenlandse Zaken) houden Spanje op oranje, maar het ministerie van VWS heeft op Europees niveau afspraken gemaakt. Op basis daarvan wordt de quarantaineplicht nu afgeschaft.’ Op onze vraag waarom dat niet eerder kon worden gecommuniceerd aangezien het al veel langer bekend was, laat de woordvoerder weten dat het vandaag ‘netjes is aangepast op de website van Buitenlandse Zaken en in de reisadviezen.’ Hij blijft daarbij benadrukken dat het advies voor oranje gebieden ‘alleen noodzakelijke reizen’  blijft. Of dat advies gezien de huidige nieuwe Europese regels en de verhoogde drempelwaarde gehandhaafd kan blijven is echter de vraag. De woordvoerder wil daar nog niet op vooruit lopen. ‘We gaan deze week vergaderen over de nieuwe cijfers met inachtneming van de nieuwe Europese regels en dan volgt volgende week weer een nieuw reisadvies.’

De laatste cijfers

Woensdag werd bekend dat het reisadvies voor Spanje voorlopig oranje blijft omdat de coronacijfers volgens Buitenlandse Zaken nog niet goed genoeg zijn. Het aantal besmettingen in Spanje is de afgelopen dagen wat opgelopen onder andere doordat eindexamenleerlingen zijn gaan feesten op Mallorca. Zoals je kunt zien in dit rapport van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zitten alle Spaanse gebieden echter onder de nieuwe Europese norm van 200. Volgens het laatste rapport van het RIVM waren 139 van de 4345 positief getesten in Nederland de afgelopen week tussen 22 juni en 29 juni in de 14 voorafgaande dagen in Spanje geweest.

Hieronder het laatste coronadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 01-07-2021 | Nog steeds geldig op: 01-07-2021

De kleurcode van het vasteland van Spanje is oranje. De kleurcode van de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) en Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerte Ventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) is geel. Lees wat dit voor u betekent.

Heenreis naar Spanje

Reis alleen naar het vasteland van Spanje als dat noodzakelijk is.

  • U kunt met elk vervoermiddel naar Spanje reizen (vanaf 1 juli 2021 met uw coronabewijs) als:
  • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19. Uw herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn. Of;
  • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 48 uur, of;
  • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
  • U hoeft dan niet in quarantaine.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Spanje reizen.
  • Reist u per vliegtuig of boot? Vul dan een ‘Health Control Form’ (informatie in het Engels) in.

Coronabewijs