Hostalets D' en Bas

De Vía Verde del Carrilet volgt de oude spoorlijn van Olot naar de Costa Brava. Een schitterende fietsroute van de voet van de Pyreneeën naar de Mediterranée, langs de vulkanen van Garrotxa en het elegante Girona. Onderweg liggen maar liefst zeven Michelinsterren voor het oprapen. Harry van Doorn, in het verleden hoofdredacteur van de Consumentengids, ging voor ESPANJE! op stap en tipt de lekkerste restaurants en beste hotels. Kaart, adressen en route vind je hier. Of download hier de ESPANJE!-app voor alle adressen.

Het centro histórico van Olot ligt in de schaduw van de vulkaan Montsacopa. De top ligt op een kwartiertje wandelen van het Plaça Major en beloont de inspanning met een 360 gradenuitzicht over het drukke stadje, de vulkanen van Garrotxa en de Pyreneeën. Een handvol modernistische huizen, Parc Nou – met het vulkaanmuseum – en de Moixina ‘wetlands’ aan de zuidoostkant nodigen uit tot een paseo. In restaurant Les Cols schijnen de eerste twee Michelinsterren voor de goedgevulde portemonnee.

Net als wind mee en soms een klein klimmetje

Olot ligt aan de voet van de Pyreneeën en is omringd door de veertig vulkanen van streek Garrotxa. Gemiddeld zo’n 600 meter hoog, met uitschieters naar 1500 meter. Voor de sportievelingen lonkt net voorbij Les Preses de 5 kilometer lange klim door de bossen naar de Puig Rodó (900 meter). De laatste hoogtemeters naar het uitzichtpunt Mirador dels Volcans kunnen alleen te voet worden afgelegd. Buiten dit inspannende ommetje is fietsen over de Vía Verde del Carrilet niet al te ingewikkeld. Je daalt over de voormalige spoorlijn tussen Olot en Sant Feliu de Guixols van de bergen naar de Costa Brava. Dat voelt als windje mee. Af en toe een beetje vals plat en een enkel kort klimmetje.

La Garrotxa

De zon komt op boven La Garrotxa

Van Olot richting de stad Girona

De start van de route is bij het oorlogsmonument achter het dichtgetimmerde station van Olot. Op de parkachtige uittocht richting Les Preses laten de Catalanen zich van hun sportiefste kant zien, maar voorbij het Parc de Pedra Tosca is het gedaan met de drukte en heb je het gravelpad voor jezelf. Het spoor krult om het hooggelegen centrum van het slaperige dorpje Sant Esteve d’en Bas (met gelijknamige fraaie romaanse kerk) heen. De Col d’en Bas is goed te doen en in de afzink lonkt het terras van La Casilla, waar een eenvoudige doch voedzame lunch met uitzicht op de bergen een aanrader is. Ook de paradijselijk gelegen sfeervolle bed & breakfast La Rectoria de Sant Miquel de Pineda is een stop waard, zelfs als je er niet overnacht. Verlaat in Sant Feliu de Pallerols gerust de route om even door het dorpshart te wandelen en een blik van de brug te werpen. Voort gaat het langs Amer (verstild, met arcaden omringd Plaça de Vila). In het zorgvuldig gerestaureerde station zetelt tegenwoordig een fietsenverhuur en informatiecentrum. Even buiten Amer kunnen de sportievelingen de doorgaande weg vermijden door af te steken over een geaccidenteerd parcours met hoogteverschillen van 14 procent! Het lijkt ons bij 30 graden geen goed idee, en zo druk is de C63 ook weer niet. De Vía Verde scheert Anglès aan de noordkant en dat is jammer, want het op het eerste gezicht wat rafelige stadje herbergt een prachtig oud centrum met kinderkopjes, poortwoningen, kleurrijke gevels en een toprestaurant: L’Aliança, waar je ook voor een tapa en vermout kunt aanschuiven. Na de brug over de Riu Ter verandert het landschap. Bos en weide maken plaats voor hoge rietkragen, boomgaarden en groenteakkers. Tussen Anglès en Bescanó loopt de route een kilometer of acht grotendeels parallel aan de doorgaande weg. Die is tijdens de siësta redelijk rustig. Voorbij Bescanó heb je de keuze om een fietspad dwars door de Gironese voorstad Salt te nemen of het veel aangenamere pad door huertas en parken tussen Salt en de rivier.

Girona, een charmant alternatief voor Barcelona

Wie de transportinformatie van het vliegveld van Girona checkt, kan maar zo tot de conclusie komen dat er in de stad niets te beleven is. Hoe je in Barcelona komt, is het enige wat telt. Een onbegrijpelijk minderwaardigheidscomplex van het elegante Girona. Mocht Barcelona toch je doel zijn, dan is Girona een serieus alternatief voor de overnachting. Nette hotelkamers en echt leuke adressen zijn er al voor weinig. De AVE snelt in 38 minuten naar de Catalaanse hoofdstad. Nog beter is het om de toeristenhordes van Barcelona te mijden en de tijd te nemen voor het historierijke Girona. Trek voor het oude stadshart met zijn fraaie Joodse wijk op de oostoever van de Onyar minimaal een halve dag uit. De imposante kathedraal boven aan de trappen staat te boek als een van de zeven wonderen van Catalonië, met het grootste schip na de Sint-Pieter in Vaticaanstad. Iets noordelijker liggen de Baños árabes uit de 12e eeuw. Een mooi uitzicht over de stad heb je vanaf de muren die over een lengte van meer dan een kilometer zijn te bewandelen. ’s Ochtends, als het licht helder is en de toeristenbussen er nog niet zijn, heb je de muren voor jezelf.

Girona

De kleurrijke huizen aan de Onyar met op de achtergrond de kathedraal

De gekleurde ‘hangende’ huizen aan weerszijden van de rivier vormen het bekendste plaatje van Girona. Museum Casa Masó zit in zo’n hangend huis. De drukke westoever is het winkel- en horecahart. Tussen de Pont de Pedra en het Plaça de la Indepèndencia is een wandeling door de chique Carrer de Santa Clara ook voor non-shoppers interessant. Veel winkels geven een gedecoreerd doorkijkje naar de rivier.

Lees ook: de Grand Tour van Catalonië

De lekkerste restaurants van Girona

Het plaça heeft cafés en restaurants voor elke smaak en beurs. Boira in de noordwesthoek heeft een interessante kaart met redelijke prijzen, veel Catalaanse wijnen en een fijn terras. Voor de fijnproever met ruime beurs is wereldtopper El Celler de Can Roca (sinds 2009 drie Michelinsterren) in het stadsdeel Germans Sàbat een ware pelgrimage. Massana moet het met één ster doen, maar prijst zich met een menu van meer dan €100 een beetje uit de culinaire markt. Het moderne en minimalistische Nu in het oude stadshart is een satelliet van Can Roca en serveert haute cuisine voor een veel toegankelijker budget. Een andere hobby van de Roca-broertjes is een keten van ijssalons zoals je nog nooit zag: Rocambolesc. De Gironese salon zit aan de Carrer de Santa Clara. Romantici pakken een tafeltje bij Le Bistrot op de trappen van Pujada de Sant Domènec. Eenvoudige smakelijke gerechten met excellente wijnen.

Girona

Rocambolesc in Girona

Van Girona naar het strand

Vanaf Girona volgen we de Riu Onyar, een zijtak van de Ter. Al vlot rijden we bij La Creueta de velden in. We staan even stil bij het mooi gerestaureerde ministation van Quart. Voorbij het rafelige Cassà de la Selva is het genieten in met bergruggen gedecoreerde weiden. De machtige Sant Feliu-kerk van Llagostera wenkt de fietser. Het is een verraderlijk klimmetje naar het Plaça del Castell, maar het uitzicht is prachtig. Nooit eerder zagen we een kerk waar je voor een euro de lichten kunt ontsteken om door een luikje in de deur het binnenste te mogen aanschouwen. Een paar trappen lager is in het gemeentehuis een kleine expositieruimte (gratis). Op weg naar de kust maken riet en weiland plaats voor mediterrane vegetatie. Sla voorbij het station van Castell-Platja d’Aro links af voor een bezoek aan het mooie centro histórico, getopt met – de naam verraadt het al – een kasteel. We buigen zuidwaarts af. Na 4 kilometer eindigt de vrij liggende Carrer de la Vía del Tren op een rotonde. Strandliefhebbers slaan hier links af naar de beschutte baai van de Sant Pol. De route eindigt – na een venijnig klimmetje – 3 kilometer verderop tussen de zeiljachten van Sant Feliu de Guíxols. Tijd voor een terras en een arròs a la cassola a la manera dels pescadors.

PLatja d'Aro

Een van de mooie stranden van Platja d’Aro

 

Stationsrestauratie, sterrentent en visrestaurant

In de 10 kilometer tussen Llagostera en Santa Cristina d’Aro rijgen de interessante lunchadressen zich aaneen. Het terras van Hostal El Carril naast het station (dat tegenwoordig een infocentrum is) met uitzicht op het park is een goede budgetoptie. Prijziger en avontuurlijker is het ecologische slowfoodrestaurant Ca la Maria, of schuif aan bij het met een ster gekroonde Els Tinars, waar een driegangen lunchmenu met wijn voor €67 wordt geserveerd. Maar ook La Font Picant in een stijlvol opgeknapt stationsgebouw is een aanlokkelijke stop. Natuurlijk kun je ook doorrijden naar het eindpunt in Sant Feliu de Guíxols, waar het huiskamerachtige traditionele visrestaurant Cau del Pescador een aangename verrassing is tussen de toeristenfuiken. 

Praktische informatie

De Vía Verde del Carrilet (I en II) is 93 km lang. Het deel tussen Girona en de kust (II) wordt ook VV de Costa Brava genoemd. Voor de terugreis is de rechtstreekse bus tussen Sant Feliu en het vliegveld een snelle en betaalbare optie: 4x per dag, 30 minuten, fiets mag mee. Fietsen van het vliegveld naar beginpunt Olot is, hoewel licht stijgend, goed te doen (55 km, 3,5 uur) maar betekent wel dat je een flink deel van de vía verde in twee richtingen doet. Voor de terugtocht uit Sant Feliu geldt hetzelfde: 33 km, dik 2 uur. Wie de route vanuit Ripoll wil beginnen, kan op Barcelona vliegen en van daaruit de Rodalies-trein pakken. Overstap Barcelona-Sants. Reistijd 2,5-3 uur. Fiets mag alleen buiten de spits mee.

Lees ook: tips voor het zoeken en boeken van een vakantie in Spanje

Waar kun je overnachten?

Hotel in Olot

Hotel Can Blanc Rustig gelegen in Moixinapark. Chaletstijl met rustieke inrichting. Zwembad. €90. www.canblanc.es

Hotel in Sant Feliu de Pallerols

B&B La Rectoria de Sant Miquel de Pineda. Rustieke luxe naast eenzaam kerkje, omringd door paradijselijke rust. www.larectoriadesantmiquel.com

Hotel in Les Planes d’Hostoles

Hotel Can Garay. Schitterend modernistisch landhuis met tuin; 6 kleurrijke stijlvolle kamers.

Hotels in Girona

Hotel Peninsular. Centraal gelegen hotel met veel authentieke details, maar modern comfort. Fietsvriendelijk. Goed ontbijt.

Bed & Breakfast Bells Oficis. Sfeervolle comfortabele kamers met balkon in karaktervolle stadswoning. Hartelijke ontvangst.

Hotels in Sant Feliu de Guíxol

Ilunion Caleta Park. Groot hotel aan het mooie strand van Sant Pol. Superlocatie. Vanaf €77; strandzicht €92. www.ilunioncaletapark.com

Hotel Hostal del Sol. Stijlvol modernistisch herenhuis met tuin en zwembad op 500 meter van het strand.

Campings langs de route

Les Preses Natura (dicht bij Olot, www.campingnatura.cat). Aan de Costa zijn diverse mogelijkheden, waarvan El Pinell in S’Agaro de mooiste ligging heeft voor strandliefhebbers. Op de site van de ANWB vind je nog meer opties die je ook meteen kunt boeken.

Dit artikel is in 2016 verschenen in ESPANJE! en is geschreven door Harry van Doorn. De informatie is ook uit 2016 en kan achterhaald zijn. Adressen van hotels en restaurants zijn gecheckt in 2022.

 

Wil je meer tips voor trips in Spanje?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

 • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
 • Elke keer weer honderden tips
 • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
 • Vier edities voor slechts €19,95
 • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
 • Korting op Spaanse films en evenementen
 • Maak kans op gratis boeken
 • Altijd als eerste in huis
 • Ook de digitale editie gratis in je mailbox.
 • Of kies voor digital only voor slechts €18
 • Je regelt het meteen via deze link

bestellen