bestelknop

De  eerste editie 2024 van ESPANJE! ligt vanaf 12 januari in de winkel en bij de abonnees op de mat. Met een heerlijke combinatie van reizen en cultuur. We ontdekten de prachtige stranden van de Costa Cálida tussen Águilas en Mazarrón en vertellen over de boeiende geschiedenis van deze regio. En in Andalusië start de nieuwe serie over de Camino de Santiago. 

Verder maakten we een roadtrip langs de kastelen van de regio Alicante, gingen we op bezoek bij de poweroma’s van Galicië, maakten we lange wandelingen in de omgeving van Ronda en spraken we acteur Jelle de Jong over zijn avontuur in Madrid waar hij sinds enkele jaren woont en een bedrijf op heeft gezet. Ook vertellen we waar de Spanjaarden zelf graag vakantie vieren in Spanje. Zij geven volop tips voor reizen in het najaar en de winter, van skiën tot eilandzon en van overwinteren aan het strand tot stedentrips. Hieronder zie je vast de inhoud en een overzicht van de artikelen. En hier kun je ‘m bestellen.

 

Wandelen en fietsen aan de Cost Cálida

De Costa Cálida doet haar naam eer aan. Deze warme kust is de favoriete winter- en voorjaarsbestemming voor veel Noord-Europeanen vanwege het zeer milde klimaat. Je kunt er eindeloos op zoek gaan naar verlaten strandjes. Ideaal voor camperaars!  Samen met een local ontdekten we de mooiste stranden maar ook de mooiste verhalen en legendes over het verleden van deze bijzondere streek waar je het hele jaar rond op een terrasje aan zee de lekkerste tapas kunt eten zoals Ensalada de Murcia. Het recept geven we er natuurlijk bij!

Roadtrip langs de kastelen van Alicante

In de provincie Alicante staan ruim 200 kastelen die ieder hun eigen bijzondere verhaal vertellen. Die van Alicante, Guadalest en Dénia zijn de bekendste en de meest toeristische. Maar in het binnenland zijn kastelen in stadjes waar je nog nauwelijks een toerist ziet. Wij bezochten ze en ontdekten in iedere stad nog een andere schat. In Villena bijvoorbeeld, waar een bouwvakker bij constructiewerkzaamheden een grote schat met gouden sieraden en schalen vond. In het kasteel is prachtige graffiti te zien van een gevangen kunstenaar die zijn hele reis door de Middellandse zee in zijn celmuren kraste. In dit eerste deel bezochten we ook Castalla en Biar. Een ideale roadtrip voor het voorjaar als alle fruit- en amandelbomen in bloei staan.

De leukste vakantietips van Spanjaarden

Spanjaarden wonen in een van de populairste vakantielanden van de wereld. Maar hoe brengen ze eigenlijk zelf hun vakanties door? Het antwoord op die vraag is – en dat begrijpen we heel goed –  vooral in eigen land. De stranden, eindeloze variatie aan landschappen en steden en de segunda vivienda maken ze dat ze de grens niet over willen en hoeven. In de winter is de skipiste vaak om de hoek en gaan ze niet een weekje maar een weekendje of een dag skiën. In het voorjaar en najaar plannen ze stedentrips en in de zomer zoeken ze de koelte van de bergen en de kust op. Waar moet je volgens de Spanjaarden zijn voor een topvakantie?

De Camino voor liefhebbers van mooi weer

De meeste mensen die de Camino de Santiago lopen, kiezen voor de noordelijke routes, die starten in de Pyreneeën. Maar er zijn veel meer wegen naar Santiago. Huib Afman loopt ze allemaal en trok in twee maanden te voet van Almería in het zuidoosten naar A Coruña in het noordwesten. In totaal 1442 kilometer. In dit eerste deel van een nieuw vierluik de Camino Mozárabe, dwars door Andalusië naar Mérida in Extremadura. De ideale mooi-weer-camino in het voorjaar als alles in bloei staat.

Acteur Jelle de Jong over zijn avontuur in Madrid

Er zijn duizenden Nederlandse ondernemers in Spanje. Wie zijn ze en wat doen ze? Waarom kiezen ze juist voor Spanje? Een van hen is acteur Jelle de Jong, bekend van o.a. Dokter Deen. Hij sloeg een compleet nieuwe weg in met zijn immersive theater Madrid Artes Digitales. In minder dan twee jaar werd het een grote hit. In deze editie vertelt hij hoe hij aan zijn avontuur begon en hoe het leven in Madrid hem bevalt.

Ideale voorjaarsbestemming: Rondje rond Ronda

Het vroege voorjaar is hét moment om Ronda en de Sierra de Grazalema te bezoeken. Er is in alle windrichtingen wel iets te ontdekken: witte dorpjes, ruige gebergten en diepe kloven, zuidelijke delicatessen en onverwachte ontmoetingen met kunstenaars. Een ideale bestemming voor wandelaars! Met onze tips wordt het nog leuker!

Grelos: Superfood van Galicisiche superoma’s

Waarom zijn de Gallegos toch zo lyrisch over hun wintergroente grelos, wat we in het Nederlands raapstelen of rapengroen noemen? Aafke Jochems toerde door Galicië om het uit te zoeken. Zo ontdekte ze de kracht van de Galicische oma’s achter deze heerlijke en gezonde groente. Er is zelfs een route langs enorme graffitikunstwerken waarmee de geportretteerde abuelas worden geëerd die voor huis, haard, kinderen en moestuin zorgden terwijl hun mannen in Noord-Europa werkten.

Bestel nu met ruim 30 % korting

Behalve al deze heerlijke verhalen in deze editie ook weer lekkere recepten, nieuwtjes, de muziekkeuze van Luna Zegers, boekentips, vastgoedadvies, leuke tips van B&B’s & mucho más. In de winkel verkrijgbaar voor €7,95. Als je een abonnement neemt betaal je slechts €5,39 per editie en kun je bovendien alle eerdere edities lezen in ons digitale archief.

bestellen