bestelknop

De najaarseditie 2023 van ESPANJE! ligt vanaf 6 oktober in de winkel en bij de abonnees op de mat. Volop tips voor reizen in het najaar en de winter, van skiën tot eilandzon en van overwinteren aan het strand tot stedentrips. Ook spraken we met Merel van Dongen, die al jaren voetbalt bij Atlético Madrid. En we zochten de lekkerste Spaanse kazen voor je uit. Hieronder zie je vast de inhoud en een overzicht van de artikelen. En hier kun je ‘m bestellen.

Inhoud 4 2023

Kerstsfeer, skiën en eilandzon

Spanje is in het najaar en de winter misschien nog wel leuker dan in de zomer. Het is er lekker rustig, de temperaturen zijn in een groot deel van het land bijzonder aangenaam en het is overal feest. Bekijk de prachtige kerststallen en geniet van de lichtjes, neem een nieuwjaarsduik in de Middellandse Zee en beleef een spectaculaire Driekoningenoptocht. Annebeth Vis woont al meer twintig jaar in Barcelona en deelt ze haar najaar- en wintertips.

Guadalupe

 

Guadalupe in Extremadura: beste verlichte kerstdorp

Uiteraard trokken we ook het binnenland weer in. Jaap Scholten fietste van zijn woonplaats Toledo naar Guadalupe in Extremadura. Daar vierde hij kerst in het beroemde klooster van de zwarte maagd. Het dorp werd onlangs uitgeroepen tot best verlichte kerstdorp van Spanje. Een tripje waard dus in de weken voor kerst!

Interview met Merel van Dongen van Atlético Madrid

Terwijl heel Spanje in de ban was van ‘de kus’, had RTL-correspondent Richard Hogenkamp voor ESPANJE! een interview met Merel van Dongen. Zij voetbalt al ruim vijf jaar in Spanje en is begonnen aan haar vierde seizoen bij Atlético Madrid. Ze vertelt over het Spaanse voetbal, haar leven in Spanje en haar huwelijk met Ana Romero. ‘Ik vind echt alles leuk aan Spanje. De mensen, het eten, het ritme van de dag, de taal, hoe aardig iedereen is, ook tegen onbekenden op straat.’ Het Spaanse voetbal vindt ze hoewel interessant toch iets minder leuk. ‘Nederlanders proberen compromissen te vinden, in Spanje gaat de weg naar een oplossing via een gevecht.’

BESTEL ESPANJE! HIER

Overwinteren aan de Costa Cálida

La Manga del Mar Menor aan de Costa Cálida is wel een heel bijzonder stukje Spanje. De landstrook was ooit een piratennest maar is nu een toeristenoord waar iedereen uitzicht heeft op zee. Of op het meer. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis voor watersporters, zonaanbidders en overwinteraars.

Costa Cálida

Wandelparadijs Navarra

Ben je op zoek naar een bestemming waar bijna geen toeristen zijn en waar het leven nog zo was als vroeger? Stop dan als je vanuit Bordeaux komt in de Baztanvallei in Navarra. Het is er prachtig groen, je kunt er eindeloze wandelingen maken langs watervallen en heksengrotten bezoeken. En wist je dat ze er hun eigen kerstman hadden: Olantzero. Die bestond trouwens al voordat Jezus was geboren en geeft nog steeds cadeautjes aan alle kinderen in Baskenland en Navarra.

De lekkerste Spaanse kazen

Spanje heeft honderden bijzondere kazen van hoge kwaliteit. Onlangs werd voor een kaas van 2 kilo zelfs meer dan €20.000 betaald. Veel van die kazen worden gemaakt door boeren in de bergen. ESPANJE-redacteur Aafke Jochems zocht Baskische kaasmakers op in hun berghut. Zij melken hun schapen twee keer per dag en maken er dan meteen de lekkerste Idiazabalkazen van.

Heerlijke recepten en wijntips

Uiteraard geven we ook een paar heerlijke recepten bij dit kaasverhaal. Wat te denken van gevulde zoete aardappelen met Idiazabal en granaatappel? Ook zetten we de tien bekendste Spaanse kazen op een rij met tips voor gerechten en wijnen erbij.

Madrid filmhoofdstad

Madrid is Europese film- en Netflixhoofdstad

Wat hebben de films Indiana Jones and the Last Crusade, Doctor Zhivago en Starwars, the Attack of the Clones met elkaar gemeen? Juist! De plek waar ze werden opgenomen: Spanje. Zoals deze drie zijn er vele duizenden. In 2022 was Spanje de meest gebruikte filmlocatie in Europa; 320 films werden er vorig jaar opgenomen, 89 daarvan in Madrid, wat de hoofdstad tot het epicentrum maakt van filmland Spanje. Er zijn nu volop routes door de stad zodat je kunt zien waar La Casa de Papel, Entrevías of je andere favoriete film- of Netflixserie is opgenomen.

Lekker eten in Santiago de Compostela

Huib Afman liep in vier edities de Camino de Norte, een alternatieve Camino de Santiago, die rustiger is maar wel langs ruige kusten en mooie dorpjes voert. In deze editie komt hij aan in Santiago de Compostela. Inmiddels is hij daar vaker geweest en hij geeft tips voor lekkere restaurantjes. Want dat heb je wel verdiend na zo’n lange tocht.

Historische roadtrip door Castilië & León

Een van de eerste reisverslagen van een Nederlander die door Spanje reisde is van Lodewijk Huygens. In de 17e eeuw landde hij met een groot diplomatiek gezelschap in Cantabrië. In Spanje vergaapte hij zich als kind van de Beeldenstorm aan de katholieke pracht en praal van Burgos en Madrid. Volkskrantjournalist Maartje Bakker en historicus Twan van Lieshout reisden hem achterna.

Zo haal je Spanje in huis

En natuurlijk geven we je ook weer heel veel andere tips voor een fijne Spaanse herfst in Nederland. Luna Zegers zocht de mooiste nieuwe muziek voor je uit, we lazen de pas verschenen romans en zochten uit welke films, exposities en theatervoorstellingen je de komende maanden kunt verwachten. Bijvoorbeeld De Man van La Mancha. Huub van der Lubbe vertelt in een interview hoe hij langzaam transformeerde in Don Quichot.

Mis ESPANJE! nooit meer

Wil je ESPANJE! elk kwartaal in de bus krijgen en online lezen? Neem dan voor slechts €19,95 een abonnement. Je krijgt het magazine dan een jaar lang in de bus en bovendien krijg je dan ook nog de digitale editie erbij, waarmee je ook eerdere edities kunt lezen. Klik hier om ESPANJE en het archief een jaar lang te lezen voor slechts €19,95. Dat is een besparing van bijna €30.

 

 

 

*In de winkel betaal je €31,80 voor 4 edities en de prijs voor een jaar lidmaatschap van ons digitale archief is €18, dat is in totaal €49,80.