Maravilla rural, een landelijk wonder. Zo presenteert Las Hurdes in het uiterste noorden van Extremadura zich sinds kort. Ooit was dit een van ’s lands meest achtergebleven streken, maar juist dat maakt dat je hier het wonder ervaart. Net als in Hervás, een historisch dorp in een groene enclave dat onder andere vanwege het rijke Joodse verleden nu Spaans historisch erfgoed is. Een geweldige bestemming voor een wandelvakantie. En in de winter kun je er zelfs skiën!

Als het om financiële rijkdom gaat, of industriële productie, bungelt Extremadura – een van Spanjes autonome regio’s – over het algemeen onder aan de Europese statistieken. Maar gaat het om culturele erfenis, werelderfgoed, beschermde roofvogels, schone lucht of biodoversiteit, om maar wat te noemen, dan scoort de regio steevast hoog. Het is maar wat je onder rijk verstaat. In de periferie van deze regio is Hervás een magische enclave aan de legendarische Zilverroute, met een rijke Joodse erfenis en omringd door groene bossen en klaterende beken. Ernaast, op de grens met Salamanca, ligt de streek Las Hurdes, ooit hét symbool van het archaïsche Spaanse platteland, totdat een koning en een cineast daar verandering in brachten.

Bos, bergen en riviertjes

Las hurdesHervás ligt aan het einde van de Valle de Ambroz, en die vallei begint heel hoog, op meer dan 2000 meter. In de winter ligt er steevast sneeuw en in de buurt is zelfs een bescheiden skistation. Dat zal ongetwijfeld de reden zijn dat het fiets- en wandelpad door de vallei Pista Heidi heet… Ten westen van Hervás ligt Las Hurdes. Lang stond deze streek synoniem voor het meest achtergebleven en geïsoleerde hoekje van het land. Het berglandschap is opvallend abrupt, prachtig natuurlijk, maar voor de bewoners van destijds was het een strijd tegen de elementen. Kleine dorpen liggen geïsoleerd en ver bij elkaar vandaan, sommige tussen spectaculaire meanders in riviertjes. Alles is steil, er is nauwelijks een meter vlak, de bergen zijn hoog. Om iets te verbouwen moesten terrassen aangelegd worden en daarvan zijn er duizenden in Las Hurdes, aangelegd door generaties boeren en hun families, met de hand en de schop, bij weer en wind, een indrukwekkend en heroïsch staaltje mensenwerk. Meandro del Melero is de meest fotogenieke meander die de streek rijk is: water, bos en besneeuwde bergen op de achtergrond. Aan de andere kant van de rivier begint de provincie Salamanca. De stad, bolwerk van intellect, lag en ligt op nog geen 80 kilometer van Las Hurdes.

Dit is een klein fragment uit het artikel van jaap Scholten in editie 4 2021 van ESPANJE! Wil je het hele artikel lezen? Dan kun je dat hier bestellen.

Hier vind je meer actieve vakanties in Spanje

Wil je wandelen en of fietsen maar niet alles zelf hoeven te regelen? Kijk dan eens bij  SNP Reizen.

Hervas en Hurdes