autosleutelsEen buitenlandse auto moet bij de Spaanse autoriteiten worden geregistreerd als deze vanuit een ander land wordt ingevoerd. Het is niet legaal om in Spanje met een ​​auto met een buitenlands kenteken te rijden. Wanneer je met de auto Spanje binnenrijdt, moet de wagen binnen 30 dagen na aankomst geregistreerd worden. Een buitenlander kan tijdelijke kentekenplaten en een vergunning verkrijgen om te rijden met het geïmporteerde voertuig.

Burgers die afkomstig zijn uit de EU maar geen officiële inwoners van Spanje zijn, kunnen worden gemachtigd om gedurende maximaal 180 dagen met een ​​voertuig met buitenlandse kentekenplaten in Spanje te rijden. Personen die niet afkomstig zijn uit de EU of die geen officiële inwoners van Spanje zijn, hebben een vergelijkbare termijn.

De auto moet aan bepaalde vereisten voldoen om geregistreerd te worden, zoals de APK-keuring, die in Spanje ITV heet: technische inspectie van voertuigen. Je moet een afspraak maken en dan op de betreffende dag met de auto naar een officieel ITV-kantoor in je buurt gaan. Of de auto nu nieuw of tweedehands is, je hebt altijd een kopie van de technische specificaties nodig, samen met een Spaanse vertaling ervan, een kopie van het ontvangstbewijs om aan te tonen dat de invoerbelasting is betaald en de originele aankoopfactuur van het voertuig. Wanneer de inspectie helemaal in orde is, ontvang je de technische inspectiekaart.

Het is ook belangrijk om een ​​uniek certificaat te hebben dat wordt uitgegeven door de plaatselijke bureau van de Spaanse verkeersautoriteit Dirección General de Tráfico (DGT), kortweg aangeduid met Tráfico. Deze vereiste is doorgaans alleen verplicht voor auto’s uit landen buiten de Europese Unie. Een kopie van de technische specificaties van de auto is ook verplicht, evenals het bewijs van betaling van de invoerbelasting, de aankoopfactuur en een kopie van de originele kentekenbewijzen van de auto.

Gaat het om een klassieke auto of een oldtimer dan moet een speciale test en een certificaat van authenticiteit worden afgegeven door de regionale autoriteiten (de overeenkomstige autonome gemeenschap). De betaling van de registratiebelasting moet worden gedaan voordat het voertuig kan worden geregistreerd en de originele registratiedocumenten moeten worden ingediend.

Een auto in Spanje invoeren

Wettelijk gezien mag je maximaal zes maanden met een in het buitenland geregistreerde auto in Spanje rijden. Als je de auto daar langer houdt, moet je deze officieel opnieuw registreren als een Spaanse auto. Veel buitenlandse inwoners kennen deze wet niet en blijven het in het land van herkomst jaar na jaar de auto gebruiken die geregistreerd is in het buitenland. Je moet echter voorzichtig zijn, omdat de lokale politie het recht heeft om beslag te leggen op een ​​auto als die in het buitenland is geregistreerd en wanneer zij vermoeden dat deze permanent in Spanje wordt gebruikt. In veel gevallen is op deze manier je verzekering ook niet geldig, aangezien het gebruik ervan in Spanje niet legaal is buiten de vastgestelde termijn.

Een auto importeren in Spanje – BTW

Als je fiscaal resident bent in Spanje en erover denkt om een ​​auto naar Spanje in te voeren die je in een ander EU-land hebt gekocht, waar je ook de overeenkomstige belastingen hebt betaald, zou je dit zonder btw moeten kunnen doen. Als je de auto langer dan zes maanden in bezit hebt, moet je ook worden vrijgesteld van de gemeentelijke registratiebelasting. Als je het voertuig echter in een ander EU-land belastingvrij hebt gekocht, moet je btw betalen bij het invoeren van de auto in Spanje. Voor auto’s die belastingvrij zijn gekocht in andere EU-landen, moet de gemeentelijke registratiebelasting worden betaald, evenals de btw. Auto’s die buiten de EU worden gekocht, zijn onderworpen aan een andere invoerbelasting. Al deze belastingen zijn meestal gebaseerd op de oorspronkelijke prijs van de auto.

Al deze procedures kunnen alleen worden uitgevoerd op het provinciale bureau van Tráfico in de hoofdstad van de provincie waar je woont. Je kan een volledige lijst met adressen vinden op de website van het Tráfico: www.dgt.es en ook aanvullende informatie met betrekking tot wetten over voertuigen en verkeer in Spanje, veelal in het Engels. Er zijn alleen kantoren in de hoofdsteden van elke provincie.

Documenten kunnen niet per post worden verzonden, maar moeten bij Tráfico worden ingediend, hoewel niet noodzakelijkerwijs door de eigenaar van de auto. Daarom is dit een van de bureaucratische operaties die de meeste Spanjaarden meteen aan een professional overlaten.

Een auto kopen in Spanje

Gezien al deze feiten is de optie om een ​​nieuwe of een tweedehandse wagen in Spanje te kopen, in plaats van een auto naar Spanje te importeren vaak veel aantrekkelijker. Zelfs voor eigenaren van vakantiehuizen die alleen een auto nodig hebben terwijl ze in Spanje zijn, is het misschien de moeite waard om een ​​Spaanse auto te kopen, ook in vergelijking tot een huurauto. Vooral als je er rekening mee houdt dat auto’s in Spanje meestal goedkoper zijn. Als je een nieuwe of een tweedehandse auto koopt van een Spaanse dealer, wordt deze in het algemeen als onderdeel van de verkoop geregistreerd. Het kentekenbewijs wordt ‘permiso de circulación’ genoemd en is een bewijs van eigendomsoverdracht op jouw naam. Als je echter een tweedehandsauto van iemand koopt, moet je de aanvraag indienen om de auto te registreren binnen 10 dagen na de aankoop. Dit is opnieuw een procedure die veel gemakkelijker is als je een advocaat in dienst neemt.

Rijbewijs

Of je nu een auto koopt in Spanje of een auto invoert, je zal moeten kijken wat je met je rijbewijs moet doen. Sinds de overeenkomst van 1996 over de wederzijdse erkenning van rijbewijzen binnen de EU, kan iedereen uit een ander EU-land in Spanje met zijn of haar originele rijbewijs rijden, indien dit geldig is, zonder verplicht te zijn een ​​Spaans rijbewijs aan te vragen. Het hebben van een Spaans rijbewijs kan minder problemen met zich meebrengen en bespaart je vooral de tijd die je besteedt tijdens controles, vooral als je politieagenten tegenkomt die zeggen dat je rijbewijs niet in orde is volgens de Spaanse wetgeving. EU-burgers kunnen hun rijbewijs vrij eenvoudig ruilen voor een Spaans rijbewijs, zonder de noodzaak een nieuwe examen af te leggen, maar dan moeten ze het vorige wel indienen.

Hoe dan ook, als je in Spanje woont maar geen Spaans rijbewijs hebt, ben je wettelijk verplicht om je buitenlandse rijbewijs aan het provinciale bureau van Tráfico voor te leggen, zodat daar je gegevens in de systemen kunnen worden ingevoerd.  Burgers uit niet-EU-landen die in Spanje wonen, kunnen met hun oud rijbewijs een jaar rijden, waarna ze een Spaans rijbewijs moeten aanvragen. Daarom zullen ze meestal ook het examen moeten afleggen om een ​​Spaans rijbewijs te bemachtigen. Dit bestaat uit een kort medisch onderzoek en uit zowel schriftelijke als praktische examens.

Dit artikel werd geleverd door Welex. Welex biedt juridisch, arbeids-, fiscaal en boekhoudkundig advies. Neem vrijblijvend contact op met Welex. Zij helpen je graag en leggen duidelijk en op transparante wijze de voor jouw situatie beste oplossingen uit.

Banner Welex