Glas cava

Wie in Spanje is geweest heeft er waarschijnlijk van gehoord of het zelfs geproefd: cava. Deze Spaanse mousserende wijn is tegenwoordig wereldwijd bekend en ook in ons land populair op feestjes. Daarom 13 interessante weetjes over cava.

1. Cava is de Spaanse variant van champagne. Ze fermenteren beide in de fles. Tijdens het fermenteren worden glucose en fructose omgezet in alcohol en kooldioxide. Cava en champagne worden dus op dezelfde manier gemaakt.

2. Er zijn 7 categorieën cava te onderscheiden als we letten op de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt bij de bereiding. Van droog naar zoet zijn dit: brut nature, extra brut, brut, extra seco, seco, semi-seco, dulce. De minste suiker wordt dus toegevoegd voor een ‘brut nature’ en de meeste voor een cava ‘dulce’.

3. ‘Cava’ betekent ‘kelder’ in het Catalaans. De wijn wordt dan ook minimaal 9 maanden gerijpt in… een kelder.

4. De eerste cava is in 1872 geproduceerd in Barcelona door José Raventós. Zijn bedrijf produceerde wijnen van Catalaanse druivensoorten. José bedacht dat de Catalaanse druiven ook geschikt konden zijn voor een mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne werd gemaakt.

5. Ongeveer 95% van alle cava komt uit de Penedès, een wijn- en cavastreek in Catalonië.

Lees meer: Catalonië

6. Tot eind 1970 heette cava ‘Spaanse champagne’ maar door de regels binnen de Europese Unie mag niemand buiten de Champagnestreek in Frankrijk deze benaming nog gebruiken.

7. Meestal wordt de druivensoort Macabeu voor cava gebruikt. Maar ook de duivensoorten Paralleda en Xarel·Lo worden gebruikt.

8. De bubbels ontstaan doordat de wijnfles dicht zit tijdens het productieproces. Wanneer het kooldioxidegas (een product dat ontstaat bij de fermentatie) vast zit in de fles ontstaan deze bubbels.

9. De echte cava is te herkennen aan een vierpuntige ster op de onderkant van de kurk.

10. Chardonnay en pinot noir, twee klassieke champagnedruivensoorten, worden steeds vaker toegevoegd aan cava.

11. De rijptijd van de cava bepaalt de soort cava. Zo heb je ‘gewone’ cava (minimaal 9 maanden gerijpt), cava reserva (minimaal 15 maanden gerijpt), cava gran reserva (minimaal 30 maanden gerijpt) en cava de paraje calificado (minimaal 36 maanden gerijpt).

12. Doorgaans is het aan te raden om een cava binnen twee jaar op te drinken, maar een gran reserva mag langer blijven liggen.

13. Cava vormt de basis van de cocktail ‘agua de Valencia’ (letterlijk: Valenciaans water), gemaakt van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker.

Meer lezen?

Montserrat10 dagtrips in omgeving Barcelona

Barcelona is de populairste stedentripbestemming van Spanje. Verleng je reis en trek eropuit om aan de drukte te ontsnappen en de omgeving te verkennen. Tien tips voor een dagtrip in de omgeving Barcelona: allemaal op nog geen 100 kilometer van de Catalaanse hoofdstad.

Valencia

De autonome regio Valencia is de uitgelezen bestemming om een zonvakantie met cultuur te combineren. Vooral de lange stranden aan de Middellandse Zee en vele zonuren maken van Valencia een populair vakantieoord.