Ben je toe aan een fikse shot Spanje? Dan kun je lekker op de bank blijven zitten en uren, dagen, nee maanden zoet zijn. Veel streamingdiensten floreren mede door het Spaanse aanbod. Denk maar eens aan series als La Casa de Papel of Las Chicas del Cable. Maar ook Spaanse films zijn goed vertegenwoordigd. Er is echter zo veel aanbod dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij het aanbod van tien streamingdiensten op een rij. Met tips om helemaal voor noppes dagenlang de nieuwste films te kijken!

 

 

CineMember: het beste uit de bios

CineMember werkt samen met vele arthousedistributeurs in Nederland en België, zoals Cinéart, September Film, Paradiso, Lumière, Cinemien, Cherry Pickers, Arti Film, Just Entertainment en MOOOV. Een prachtig podium dus om ook in tijden van corona goede nieuwe films te blijven kijken. Het fijne aan deze streamingdienst is de zoekfunctie, waardoor je vrij gemakkelijk een selectie films vindt die perfect aansluiten bij jouw stemming en wensen. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op regio, land en zelfs jaartal. Zo leverde de term Spaans maar liefst 59 films op, van een documentaire over El Bulli-chef Ferran Adrià uit 2011 tot de recent uitgebrachte film Ema van Pablo Larraín.

 

Als nieuwe gebruiker krijg je twee weken lang gratis toegang tot CineMember. Als je tevreden bent, hoef je niets te doen: je abonnement wordt automatisch verlengd voor €9,99 per maand. Als je binnen de proefperiode van 14 dagen opzegt, kun je blijven kijken tot de proefperiode is afgelopen en wordt er niets in rekening gebracht. Je kunt het meteen hier regelen.

 

Picl: steun je eigen filmhuis

Picl zorgt ervoor dat je de allernieuwste premièrefilms en documentaires uit het filmtheater en de must-sees van het afgelopen filmjaar gewoon bij je thuis op de bank kunt zien. Zomaar een greep uit het recente aanbod dat wij het afgelopen jaar bespraken in ESPANJE!. O que arde, een ingetogen drama over de woeste natuur van Galicië, El Príncipe, een Chileens drama over een jongen die in de gevangenis belandt, of Fin de Siglo, waarin twee mannen in het zomerse Barcelona herinneringen ophalen.

Picl werkt samen met o.a. het Nederlands Film Festival en Movies that Matter, World Cinema Amsterdam en De Nederlandse Filmnacht. Via de site betaal je voor de film die je wilt zien, en dit geld gaat naar het filmtheater van jouw keuze! Zo steun je alsnog de cultuursector, ook als je je huis niet uit wilt. 

 

Voor €8,50 kun je een film 48 uur lang bekijken.

 

Cinetree: laat je verrassen

Net als Picl biedt Cinetree vooral bekroonde filmhuisfilms. Wat interessant is aan Cinetree is dat zij een deel van jouw keuzes al gemaakt hebben: elke week bieden zij vijftien unieke films en documentaires die hun filmexperts hebben uitgekozen. Zo is de keuzestress van Netflix geheel afwezig en krijg je ook eens iets te zien wat jezelf niet een twee drie zou kiezen. Je kunt naast die vijftien wekelijkse films uit je abonnement ook films huren uit het archief. In de top tien van huurfilms van dit jaar stond tot onze verrassing ook Volver uit 2006 van Pedro Almodóvar.

 

Een abonnement kost €7,99 per maand. De eerste 14 dagen zijn gratis. Abonnees krijgen 30% korting op de huurfilms.

 

Netflix: ruime keuze

Netflix is de grootste streamingdienst in Nederland en biedt relatief veel Spaanse films en eigen producties. Als je een aantal Spaanse films of series hebt gezien, doet Netflix weer tientallen suggesties om verder te kijken. Inmiddels biedt Netflix biedt meer dan veertig Spaanse films en series. Van het prachtige drama Elisa & Marcela, over twee vrouwen die begin 20e eeuw stiekem met elkaar trouwden, tot door Netflix zelfgeproduceerde Spaanse series als Elite en La Casa de Papel. Maar ook veel verrassende en boeiende documentaires zijn Spaanstalig. Zoals Mucho Mucho Amor, over het Latijns-Amerikaanse tv-icoon Walter Mercado, en tal van films over Spaanse en Latijns-Amerikaanse sporthelden.

 

Je kunt een abonnement nemen op Netflix vanaf €7,99. Een abonnement is maandelijks gratis opzegbaar. 

 

Pathé Thuis: goeie suggesties

Pathé Thuis biedt, in tegenstelling tot de andere grote streamingdiensten in Nederland, geen series, enkel films. Je kunt onder andere zoeken op regisseur of op acteur. Javier Bardem leverde tien hits op (voornamelijk Amerikaanse films). Er zijn maar liefst tien films te zien van Pedro Almodóvar. Van oudjes als Átame tot zijn laatste succesvolle film Dolor y Gloria. Ook de Spaanse kaskraker Todos lo saben kun je er (nog eens) bekijken. Recentere films, zoals Ema van Pablo Larraín, zijn vaak iets duurder. Als je eenmaal een film hebt aangeklikt krijg je suggesties voor soortgelijke films en vergelijkbare makers. Op die manier kun je makkelijk andere Spaanse films ontdekken.

 

Pathé thuis biedt geen abonnementen aan: je kunt alleen films huren of kopen. Vanaf €2,99 is het mogelijk om een film te huren voor een periode van 48 uur, maar soms zijn er acties en kost een film slechts €0,99.

 

Videoland: niet de moeite

Videoland, de Nederlandse streamingdienst die de concurrentiestrijd is aangegaan met Netflix, biedt weinig Spaanstalige series en films en heeft ook een lastige zoekfunctie. Maar de aanhouder vindt. Tot onze verrassing kwamen we er de documentaire Cantabria: Spain’s Magical Mountains tegen, met prachtige beelden over het Cantabrisch Gebergte. Jammer genoeg is die wel in het Engels. Ook stuitten we op Vicky Cristina Barcelona en Mi Vida (met Loes Luca), maar die vonden we ook bij o.a. Pathé. Als Spanjeliefhebber kun je Videoland eigenlijk gerust overslaan.

 

Vanaf €4,99 per maand sluit je een abonnement af bij Videoland. De eerste 2 weken zijn gratis.

 

MUBI: slechte reviews

MUBI is qua concept vergelijkbaar met Cinetree. Iedere dag plaatst het platform één nieuwe film online, die vervolgens dertig dagen beschikbaar blijft. Iedere dertig dagen is het aanbod dus weer geheel vernieuwd. MUBI schrijft zelf dat vooral de ware cinefiel zijn hart op zal kunnen halen met een selectie van moderne en klassieke films afkomstig uit de hele wereld. In het Spaanse aanbod vinden we o.a. Todo Sobre mi Madre van Almodóvar. Maar er zit een addertje onder gras. De zoekfunctie geeft veel hits, maar films blijken dan niet beschikbaar. Als je de vele reviews op Trustpilot moet geloven werkt het streamen ook niet fantastisch. Veel ex-leden geven online aan dat films maar blijven bufferen of dat er meerdere keren geld werd afgeschreven, ook wanneer ze hun abonnement hadden opgezegd.

 

Een abonnement kost €9,99 per maand en de eerste 7 dagen zijn gratis. Voor studenten €5,99 met 30 gratis dagen.

 

Lumière: losse aankopen of betalen met credits

Het streamingplatform Lumière biedt een kleine hoeveelheid internationale films en televisieseries aan, waarbij met name de Scandinavische thriller goed vertegenwoordigd is. Je betaalt per film of serie. Een losse serie kost €12,50. Tussen het Spaanse filmaanbod vind je o.a. Madre voor €8 of Ema voor €4,99 voor 48 uur, of series als The pier en Hierro. Je kunt betalen voor losse films of meedoen met een puntensysteem. Word fan voor een vast maandelijks bedrag van €7,99 en verdien elke keer 1 credit. Per credit mag je één serie of twee films uit het hele assortiment kiezen en krijg je nóg een serie of film van Lumière cadeau. In tegenstelling tot de losse films of series die 48 uur beschikbaar zijn, mag je de met credits betaalde houden! Word meteen superfan en haal Lumière voor een jaar in huis met 12 credits (1 per maand).

 

Je kunt losse films/series kopen, per maand €7,99 betalen en 1 credit ontvangen, of kies voor een jaarabonnement van €87,89 en ontvang direct 12 credits en de eerste maand gratis.

 

IDFA & IFFR: gratis & betaald

De filmfestivals IFFR en IDFA bieden online een selectie van films aan die eerder te zien waren op hun festivals. Het IDFA stelt een grote selectie documentaires gratis beschikbaar, zoals La Bonita, een documentaire over gevaarlijke cosmetische ingrepen die vrouwen in Cuba en Puerto Rico ondergaan. Het vinden van Spaanse of Spaans-Amerikaanse documentaires tussen het gratis aanbod doe je gemakkelijk met de zoekfilters boven aan de lijst. Selecteer bijvoorbeeld Spanje en kijk direct vijf gratis documentaires. Bij IFFR Unleashed kun je vanaf €1 per film losse films huren of kijk je onbeperkt alle films voor €5 per maand. Tussen het aanbod vind je tientallen Spaanse, Chileense, Argentijnse en Mexicaanse films, maar ook minder bekende filmlanden als Venezuela en Bolivia leveren hits op. Je moet echter wel goed zoeken. Het hele aanbod staat namelijk op alfabetische volgorde en uitgebreid filteren is niet mogelijk. Voor €85 per jaar krijg je een Tiger Membership. Hiermee kijk je alle films van IFFR Unleashed én krijg je korting en voorrang bij de kaartverkoop van het volgende festival.

 

Bij het IDFA kijk je gratis documentaires. Bij het IFFR kun je voor €5 per maand onbeperkt films kijken, of losse films voor €4,50 of korte films voor €1 huren. Met een Tiger Membership heb je voor €85 per jaar het hele filmaanbod van IFFR Unleashed én privileges voor het volgende festival.

 

Prime Video: goedkoper dan Netflix maar net zo goed

Deze streamingdienst van Amazon Prime is overgewaaid uit Amerika en hun reclame heb je vast voorbij zien komen op tv. Deze nieuweling in Nederland staat vol met de grote titels die net uit de bios zijn, zoals 1917 en Birds of Prey, die gemiddeld te huren zijn voor €4,99 of te koop voor €11,99. Maar je vindt er ook veel Spaanse films als El Presidente, of series als Cómo Sobrevivir Soltero. Ook komen er nieuwe series aan, zoals Sin Límites, in samenwerking met RTVE. Je kunt via de website dus losse films en series huren en na een proefperiode van 30 dagen is een abonnement slechts €2,99 per maand!

 

Losse films en series kun je huren voor gemiddeld €4,99 of kopen voor gemiddeld €11,99, of kies voor een abonnement van €2,99 per maand en kijk 30 dagen gratis.