Koningin Letizia van Spanje en Koningin Máxima van Nederland nemen deel aan de tiende jubileumeditie van het Amsterdam Spanish Film Festival. Ze zullen op donderdag 18 april aanwezig zijn in Pathé Tuschinski tijdens de vertoning van de film Campeonex in aanwezigheid van 500 studenten en regisseur Javier Fesser. Vervolgens is er een feestelijk colloquium ter ere het 10-jarig jubileum van het ASFF en gaan de koninginnen in gesprek met het ASFF-team, partners, financiers, sponsors, Spaanse filmmakers en experts.

‘We zijn vereerd om Hare Majesteiten Koningin Máxima en Koningin Letizia te mogen verwelkomen op het Amsterdam Spanish Film Festival’, aldus Virginia Pablos, directeur van het Amsterdam Spanish Film Festival. De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia zijn  op 17 en 18 april op staatsbezoek in Nederland. Het hele programma van het staatsbezoek vind je hier.

Meer over de relatie tussen het Spaanse en Nederlandse koningshuis lees je in de voorjaarseditie van ESPANJE! Bestellen kan hier.

Succesvoller dan Barbie

Het Amsterdam Spanish Film Festival bestaat in 2024 tien jaar en dat wordt niet alleen in Amsterdam gevierd. Ook in de Filmkoepel in Haarlem en Cinema Amstelveen worden van 12-21 april Spaanse films vertoond. Alle films zijn Spaans gesproken en Engels ondertiteld. Tijdens het ASFF zullen in totaal 18 films te zien zijn. Ook zijn er Q&A-sessies met acteurs en regisseurs. Het hoofdprogramma telt zeven films, waaronder de aan de Costa Brava opgenomen film Calladita. Daarin laat een Colombiaanse huishoudster van een steenrijke kunsthandelaar zich niet behandelen als oud vuil. Ook de komedie Campeonex over de hilarische avonturen van een basketbalteam wordt vertoond in de drie steden. Deze film was met bijna twee miljoen bezoekers in Spanje succesvoller dan Barbie.

Jaime Lorente ‘Denver’ en C. Tangana te gast

Het festival trapt op 12 april af in Pathé Tuschinski met de première van Disco, Ibiza, Locomía. Hoofdrolspeler Jaime Lorente, beter bekend als Denver uit La Casa de Papel en als Nano uit Elite, is er op de openingsavond bij aan het begin van de film. Na afloop is er ook en Q&A-sessie met de acteur. Op vrijdag 21 april wordt het festival afgesloten in Pathé Tuschinksi in aanwezigheid van rapper C. Tangana en de regisseurs Santos Bacana, Cris Trenas en Rogelio González, makers van de documentairefilm Esta ambición desmedida over deze Latin Grammy-winnaar.

Veel queerfilms op het ASFF

Volgens Filmkrant benadrukt het festival met het programma opnieuw de inzet voor de lgbtqi+ gemeenschap, waarover het al vanaf de eerste editie films vertoont. In totaal staan er vijf queerfilms op het programma, waaronder Te estoy amande locamente, maar ook de Pedro Almodóvar-klassieker Todo sobre mi madre (1999) en het recente Disco, Ibiza, Locomía, een speelfilm over de Spaanse band Locomía, die in de jaren tachtig succesvol was met latin popliedjes.

Ook feest in Haarlem

Ook in Haarlem zijn hapjes en drankjes en Q&A’s met de makers. Een klein overzicht:

Zaterdag 13 april: Te estoy amando locamente (openingsavond met welkomstdrankje!). Na afloop Q&A met regisseur Alejandro Marín en acteur La Dani.

Dinsdag 16 april: Campionex – na afloop is er een Q&A met regisseur Javier Fesser

Donderdag 18 april: Disco, Ibiza, Locomía – met inleiding door Haarlem Town Queers (HTQ)

Zaterdag 20 april – Mamántula – met inleiding door Haarlem Town Queers (HTQ)

Zondag 21 april – On the Go – na afloop Q&A met regisseur Julia de Castro en acteur Omar Ayuso

In Restaurant Menu Corridor (in het voormalige administratiegebouw van de Koepel) worden tijdens het festival Spaanse gerechten geserveerd. In de foyer van de FilmKoepel vind je kraampjes met Spaanse hapjes, wijnen en sangria. Op de zaterdag van het openingsweekend is er ook live flamencomuziek.

Ook in Amstelveen

In Amstelveen is op dinsdag 16 april is om 15.00 uur Els Encantats te zien en ‘s avonds om 19.15 Cerrar Los Ojos. Op woensdag 17 april staat om 19.15 uur Calladita op het programma. De reeks wordt op zaterdag 20 april om 19.15 uur afgesloten met Te Estoy Amando locamente met een Q&A met de makers.

Tien dagen, zeven filmzalen

Amsterdam Spanish Film Festival | 12 t/m 21 april 2024 | Tuschinski, Lab111, Eye Filmmuseum en Documentaire Paviljoen, Amsterdam; Filmkoepel, Haarlem; Cinema Amstelveen. Het volledige programma vind je hier.