Ben je rond Koningsdag in Spanje en hou je wel van een Hollands feestje? Vergeet dan je oranje outfit niet! In Spanje wonen permanent zo’n 50.000 Nederlanders en een nog groter aantal Nederlanders verblijft een deel van het jaar in het land. Het is dan ook niet verwonderlijk dat koningsdag op veel plekken uitbundig gevierd wordt. Voor veel Nederlanders is het de gelegenheid om elkaar weer even te ontmoeten en te netwerken. Voor anderen is het vooral feest met veel Hollandse hapjes en muziek.

Allereerst is er de jaarlijkse receptie in de residentie van de ambassadeur in Madrid. En in Barcelona organiseert de  Nederlandse Vereniging jaarlijks  een oranjefeest. In 2023 vonden deze twee feesten al plaats in de dagen voor 27 april. Op 27 april zelf en in de dagen erna zijn in de grote badplaatsen aan de Costa Blanca en aan de Costa del Sol – zoals Benidorm en Torremolinos – een groot aantal oranjefeesten waar Nederlanders elkaar ontmoeten. In La Carihuela aan de Costa del Sol staat Koningsdag zelfs in de agenda van de lokale overheid als ‘día de Holanda’, oftewel de dag van Nederland. 

Koningsdag Spanje

Overal in Spanje vrijmarkten

Ook zijn er op veel plekken vrijmarkten. In 2023 bijvoorbeeld op 27 april van 11 uur tot 15 uur op de parking van bar restaurant El Campo in Javea en vanaf 10 uur bij Moby Dick aan de Calle Kennedy 5 in Benidorm. Ook op Plaza Diferente in Benijofar is het groot feest met verschillende Nederlandse artiesten en Spaanse ham. De Nederlands-Vlaamse vereniging Calpe viert het een dag later vanaf 11 uur bij het clubgebouw aan de boulevard met uitzicht op de Peñon D’Ifach (Carrer Tramuntana 4). Zaterdag 29 april  is er vanaf 10.30 uur tot 14 uur een gezellige Oranjemarkt bij Club Los Holandeses in Alfaz del Pi waarbij ook twee Hollandse koren zullen optreden. En wie dan nog niet genoeg heeft gefeest of eerder niet kon is er zondag nog een Fiesta del Rey bij El Cisne in Benidorm. De Nederlandse Club aan de Costa del Sol viert ook feest op 27 april, maar daarvoor moet je je van tevoren hebben opgegeven. Uiteraard zijn in Torremolinos en in Málaga wel feesten die vrij toegankelijk zijn op verschillende bekende plekken waar veel Hollanders komen. Waar je ook bent en wat je ook doet… We wensen je een fijne dag!