In het kader van Wereldboekendag en de Dag van de Spaanse Taal, 23 april, wordt er op 17 april in het Instituto Cervantes in Utrecht een leesmarathon gehouden. Drie uur lang kun je komen luisteren naar vertellers die voorlezen uit Don Quijote de la Mancha. Een heerlijke middag voor studenten Spaans, Spanjaarden in Nederland of eenieder die zich verbonden voelt met Spanje en de Spaanse taal, cultuur en literatuur.

Delen van het verhaal worden voorgelezen in zowel het Spaans, het Nederlands als andere moedertalen van de vertellers. Ook ESPANJE!-hoofdredacteur Marjan Terpstra zal op 17 april een stuk voorlezen. De ambassadeur van Spanje leest het laatste deel voor. Wereldboekendag in het Instituto Cervantes in Utrecht begint om 14.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Geïnteresseerden kunnen de voorleesmiddag gratis bijwonen, maar worden wel gevraagd zich vooraf aan te melden. Dat kan door een mailtje te sturen naar cultutr@cervantes.es.

Boeken en rozen

De reden dat juist 23 april werd uitgeroepen tot Wereldboekendag is niet geheel toevallig. Zowel Shakespeare als Cervantes, twee van de grootste schrijvers allertijden, stierven op die datum. In Spanje is het op 23 april traditie dat mensen elkaar een boek cadeau doen. Catalaanse vrouwen krijgen op die dag bovendien een roos. Dat heeft dan weer te maken met de Dag van Sant Jordi, die óók al op 23 april wordt gevierd. Catalaanse dorpen en steden staan op 23 april dan ook vol met boekenkramen en bloemenstalletjes.

Lees ook: rozen en boeken voor de Dag van Sant Jordi