ouderenZou het dat veelgeprezen Mediterrane dieet zijn? Het aantal zonuren? Of toch die relaxte siësta? Hoe ze het precies doen blijft gissen, maar zeker is dat de levensverwachting van Spanjaarden tot de wereldtop behoort.

Spaanse meisjes die in 2016 geboren werden, zullen gemiddeld 85,6 jaar oud worden. Alleen in Japan, Singapore en Andorra worden vrouwen ouder. Voor pasgeboren Spaanse jongens is de levensverwachting 80,3 jaar. Alleen in Singapore, IJsland, Australië en Japan worden mannen ouder. Ter vergelijking: de gemiddelde wereldwijde levensverwachting voor in 2016 geboren kinderen is 75,3 jaar voor vrouwen en 69,8 jaar voor mannen. Spanjaarden worden dus ruim tien jaar ouder!

In tien jaar tijd is de levensverwachting voor Spanjaarden flink toegenomen: 2,7 jaar langer voor mannen en 1,6 jaar langer voor vrouwen.

Fitte ouderen

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd door het Spaanse Bureau voor de Statistiek, bekeek ook hoe lang de Spanjaarden fit blijven en een gezond leven leiden. Voor vrouwen is dat gemiddeld 74 jaar en voor mannen 71,2 jaar: een stuk ouder dan in Europese landen als Nederland, Portugal, Italië, Frankrijk en Duitsland.

Verder lezen: Spaanse gezondheidszorg scoort goed

Lees alle berichten over:

Gezondheidszorg
Siesta
zon